Filmek, könyvek és képregények a múlt századból

Chief Brody

Így készült az Alien - A nyolcadik utas: a Halál

2017. május 24. - Chief Brody

 cover.jpgA DVD és a Blu-ray megjelenése előtt a lézerlemez (LaserDisc – LD) volt az első széles körben forgalmazott optikai lemez, melyen hozzáférhettünk kedvenc filmjeinkhez: szolgáltatásaival és minőségével messze meghaladta a VHS vagy a Betamax kazetták által nyújtottakat. Nagy mértékben soha nem terjedt el igazán, a DVD pedig elhozta az LD halálát, de egyes lemezek ma is kincset érnek. Ilyen az 1992-es “Ridley Scott’s Special Widescreen Collector’s Edition Laserdisc of ALIEN”. A kiadvány bónusz tartalma, mely tulajdonképpen szövegek, képek és videók alkotta komplett “Így készült”-összeállítás, felkerült az Alien Quadrilogy (Alien Tetralógia) DVD-pakk és az Alien Anthology BD-összeállítás extrái közé is, “Laser Disc Archive” címen; ennek magyarítását adom közre. Az anyag első néhány pontja először 2004-ben került feltöltésre az internetre az általam készített Alien Adatbázis részeként. Tekintettel arra, hogy az eredeti kollekció 25 éves, illetve hazánkban kevésbé ismert utalásokat is tartalmaz, saját lábjegyzetekkel egészítettem ki. A még nem elérhető pontokat igyekszem folyamatosan közrebocsátani.

BEVEZETŐ

“Üdvözöljük az ALIEN gyűjtőknek szánt szekciójában. A Fox Video ezen exkluzív kiadványa átfogó kutatómunka eredményeként jött létre, melyben a film számos alkotója működött közre időt és fáradságot nem sajnálva, sőt tárgyakat felajánlva saját gyűjteményükből. Kifejezetten a lézerlemezhez tervezve, a képek és szövegek e gyűjteménye egyedülálló módon mutatja be az ALIEN – A NYOLCADIK UTAS: A HALÁL létrehozását, fejlődését és forgatását. Legyen akár komoly gyűjtő, akár egyszerű néző, ez az összeállítás gazdag hátteret ad a film megtekintéséhez.”

I. RÉSZ: ELŐMUNKÁLATOK

1. A FORGATÓKÖNYV
2. Dan O’Bannon eredeti forgatókönyve
3. Walter Hill és David Giler verziói
4. A RENDEZŐ
5. Ridley Scott interjú: Előmunkálatok
6. H. R. GIGER
7. Ridley Scott interjú: H. R. Giger
8. AZ ALIEN STÁBJA
9. SZEREPOSZTÁS

II. RÉSZ: FORGATÁS

10. BEVEZETŐ & A NOSTROMO KÜLSEJE
11. A NOSTROMO BELSŐ TEREI
12. JELMEZTERVEZÉS ÉS KELLÉKEK
13. A BOLYGÓ
14. AZ ELHAGYOTT HAJÓ KÜLSEJE
15. AZ ELHAGYOTT HAJÓ BELSŐ TEREI
16. A TOJÁS
17. AZ ARCTÁMADÓ
18. A MELLKASROBBANTÓ
19. AZ IDEGEN

III. RÉSZ: UTÓMUNKÁLATOK

20. VÁGÁS ÉS ZENE
21. Kivágott jelenetek
22. Ridley Scott interjú: A gubó-jelenet
23. MOZIPREMIER
24. Reklám- és hirdetési anyagok
25. PROMÓCIÓ
26. ZÁRÓ GONDOLATOK
27. Ridley Scott interjú: Az ALIEN jelentősége

A bejegyzés trackback címe:

https://chiefbrody.blog.hu/api/trackback/id/tr8412538041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hambig 2019.03.26. 09:43:25

Ennek nem lesz folytatása?

Kár...
süti beállítások módosítása