Filmek, könyvek és képregények a múlt századból

Chief Brody

Nem minden Tom Clancy, ami fénylik...

2020. október 25. - Chief Brody

Immár hét éve hunyt el Tom Clancy amerikai regényíró, a techno-thriller mestere, high-tech katonai, politikai, terrorizmus és hidegháborús témájú művek világszerte népes rajongótáborral rendelkező szerzője, akinek neve és szellemisége nem csak írásai által, hanem jól bevezetett márkaként, licencként is tovább él halála után.

clancy00.jpg

Thomas Leo Clancy Jr. 1947-ben született Baltimore-ban. A főiskola elvégzése után - mivel rövidlátása miatt le kellett mondania az áhított katonai karrierről - egy biztosítási ügynökségnél helyezkedett el. A hadviselés, haditechnika és tengerészet iránti érdeklődése vezetett első, szabadidejében írt regényéhez, az 1984-ben kiadott Vadászat a Vörös Októberre-hez. Ő maga sem hitt igazán a sikerben, a kéziratot mindössze 5000 dollárért adta el egy tengerészeti témájú szakkönyveket megjelentető kis kiadónak. Nem várt fordulatként Ronald Reagan elnök karácsonyi ajándék gyanánt megkapta a regényt, majd "tökéletes szórakozás"-ként és "letehetetlen"-ként jellemezte a művet. Az újranyomások folytán az eladások az egekbe szálltak, az órási kritikai és közönségsikert tetézte, hogy az elnök mellett az USA kormányának több tagja és a Fehér Ház munkatársai is kedvencükként jellemezték a tengeralattjárós thrillert.

Ettől kezdve Clancy főmunkaidős íróként tevékenykedett. Regényíróknál meglehetősen ritka fejleményként a munkássága során branddé fejlesztett neve alatt megjelenő könyvek jelentős részét nem biztosan ő, avagy más esetekben egyértelműen nem ő írta. Erre a kissé homályos megfogalmazásra kívánok magyarázatot adni jelen posztban. Most, hogy a Harckészültség című kötettel végre teljessé vált a magyar nyelven kiadott "igazi" Clancy regények sora, a régi és új hazai olvasók számára megpróbálok rendet vágni a meglehetősen összetett Clancy-féle irodalmi dzsungelben.

AMI BIZTOSAN CLANCY...

Először szükséges tisztáznunk, hogy mi is az a Tom Clancy-univerzum, avagy Jack Ryan-univerzum, angol nyelvterületen "Ryanverse". Clancy 12 olyan regényt írt, melyeket bizonyosan és teljes egészében neki tulajdoníthatunk (ezeket nyilvánítottam fentebb "igazinak"). Mind a tizenkettő a Ryanverse-ben játszódik, egy jórészt a hidegháborús évtizedekre eső alternatív történelmi időszakban, melynek névadója a műveket összekötő karakter, John Patrick "Jack" Ryan. Jack Ryan történész doktor, volt tengerészgyalogos-tiszt. Mielőtt tanácsadóként, majd teljes munkaidőben csatlakozik a Központi Hírszerző Ügynökséghez (CIA), tanít a Haditengerészeti Akadémián és több tudományos könyvet is ír. Később jelentős vagyont szerez a Wall Streeten. A CIA-nál egészen az igazgató-helyettesi posztig emelkedik, majd az USA elnökének nemzetbiztonsági tanácsadója, ezt követően az Egyesült Államok alelnöke, végül drámai körülmények között az ország elnöke lesz. Történetének ezzel azonban még nincs vége...

A Ryanverse kötetei az alábbiak, a megjelenés sorrendjében (az első évszám az amerikai, a második a magyar első kiadások idejét jelöli). Mivel a regények történetének belső időrendje nem egyezik meg a megjelenések sorrendjével, szögletes zárójelben egy ajánlott olvasási - időrendi - sorrendet is megjelöltem:

  • Vadászat a Vörös Októberre (The Hunt for Red October, 1984/1990) [4]
  • Férfias játékok (Patriot Games, 1987/1992) [3]
  • A Kardinális (The Cardinal of the Kremlin, 1988/1992) [5]
  • Kokainháború / A kokain akció (Clear and Present Danger, 1989/1991) [6]
  • A rettegés arénája (The Sum of All Fears, 1991/2003) [7]
  • Bűntudat nélkül (Without Remorse, 1993/2014) [1]
  • Elnöki játszma (Debt of Honor, 1994/1998) [8]
  • Utolsó parancs (Executive Orders, 1996/2000) [9]
  • Szivárvány-kommandó (Rainbow Six, 1998/1999) [10]
  • A medve és a sárkány (The Bear and the Dragon, 2000/2008) [11]
  • A gonosz birodalma (Red Rabbit, 2002/2002) [2]
  • A tigris karmai (The Teeth of the Tiger, 2003/2006) [12]

clancy01.jpg

Megjegyzések:

  • A Bűntudat nélkülben és a Szivárvány-kommandóban Jacky Ryan minimális szerepet játszik, ez a két regény alapvetően a Ryan-univerzum másik fontos szereplőjéhez, John Clarkhoz kapcsolódik. Clark Vietnám-veterán, különlegesen kiképzett SEAL- és Rainbow-kommandós, egyben CIA-alkalmazott. A Szivárvány-kommandó egyébként együtt jelent meg a regény Tom Clancy's Rainbow Six című taktikai/lövöldözős videójáték-változatával.
  • A tigris karmai tulajdonképpen a Ryan-univerzum reboot-ja. A központi szerep Jack Ryanről (aki ekkor már nem elnök) áttevődik a fiára, Jack Ryan Juniorra, illetve a Campus nevű titkos hírszerző testület tevékenységére, a történelmi hangulatot pedig immár nem a hidegháború vagy a 90-es évek, hanem a 2001. szeptember 11-i terrortámadások és az arra adott amerikai válasz szelleme határozza meg.

További két Clancy-regény létezik még, melyeket bizonyosan ő maga írt, de ezek létrejöttében mások is közreműködtek, és egyik könyv sem tartozik a Jack Ryan-univerzumba:

  • Vörös vihar (Red Strom Rising, 1986/1995)
  • Harckészültség (SSN: Strategies for Submarine Warfare, 1996/2020)

Mindkét regény a nagyhatalmak között kirobbanó modern, de nem nukleáris, hanem hagyományos fegyverekkel megvívott háború forgatókönyvét teszi a fikció központjává, akárcsak A medve és a sárkány a Ryanverse-ből. A Vörös vihar társszerzője Larry Bond író és háborús játékok tervezője, habár saját elmondása szerint mindössze a könyv 1 százaléka köszönhető neki (akit érdekel a "napjainkban kitörő nagy háború" témája, ajánlom Bond magyarul is megjelent Vörös Főnix és Belső ellenség című regényeit).

clancy02.jpg

Személyes megjegyzésem, hogy a Vörös vihar - mely Clancy második regénye, és jogosan tartják az író egyik legjobbjának - áldozatul esett a 90-es évek hazai könyvkiadását gyakran jellemző igénytelenségnek, és szörnyen amatőr fordítása és tördelése folytán szinte élvezhetetlenné vált. Megérdemelne egy javított kiadást.

A Harckészültség, illetve a vele együtt megjelenő Tom Clancy's SSN című számítógépes tengeralattjáró-szimulátor történetének kidolgozásában Martin H. Greenberg akadémikus, író és antológia-szerkesztő működött közre.

AMI TALÁN CLANCY...

Ez az a kategória, ahol információ híján csak a sötétben tapogatózunk. A 2003-as A tigris karmai után 7 évig nem jelent meg semmi az író tollából. Feltételezések szerint ekkor már betegeskedett, és a baráti köréből eredő tájékoztatás szerint valamikor az évtized második felében egy szívrohamon is átesett. 2010-től viszont újra felbukkantak a könyvesboltokban a nevével fémjelzett új regények, azonban a borítókat nagyrészt betöltő Tom Clancy szavak alatt mindig ott állt egy társszerző (with XY) neve is. Hivatalosan soha nem tették közzé, hogy pontosan milyen formában zajlott az együttműködés, de a legvalószínűbbnek tartott verzió szerint Clancy csak a történet főbb irányvonalait, témáit adta meg, a társíró pedig - igyekezve a mester megszokott stílusát a lehető legjobban megközelíteni - papírra vetette a művet:

  • Tom Clancy - Grant Blackwood: Élve vagy halva (Dead or Alive, 2010/2011)
  • Tom Clancy - Peter Telep: Egy mindenki ellen (Against All Enemies, 2011/2012)
  • Tom Clancy - Mark Greaney: Célkeresztben (Locked On, 2011/2013)
  • Tom Clancy - Mark Greaney: Veszélyzóna (Threat Vector, 2012/2015)
  • Tom Clancy - Mark Greaney: Krízis (Command Authority, 2013/2016)

clancy03.jpg

Az Egy mindenki ellen kivételével a regények a Ryanverse részét képezik, A tigris karmai által megkezdett Ryan Jr. - Campus témát viszik tovább. Itt jegyzem meg, hogy már A tigris karmai, az utolsó teljes egészében Clancynek tulajdonítható könyv is sokkal rövidebb, kevésbé kidolgozott, mint a szerző korábbi művei, ráadásul némileg félbehagyottnak, lezáratlannak tűnik. Ez már csak tényleg találgatás a részemről, de lehetséges, hogy akkoriban kezdődött az író küzdelme valamilyen betegséggel vagy legyengült állapottal.

Olvasótársaimra bízom, hogyan ítélik meg ezeket a regényeket. Szerintem azok számára, akik végigolvasták az "igazi" 12-t, nyilvánvaló, hogy a társszerzős kötetek már nem egyenértékűek a szerző mestermunkáival, ugyanakkor ismerős szereplőik és szituációik folytán szórakoztatóak és megismerésre érdemesek.

AMI NEM CLANCY...

Tom Clancy 2013. október 1-jén szívelégtelenségben elhunyt. A nevével fémjelzett univerzum azonban tovább él és tovább bővül, az arra feljogosított írók már több mint egy tucat regényt töltöttek meg az idősebb és ifjabb Jacy Ryan kalandjaival. Ezek közül magyar nyelven eddig három jelent meg:

  • Tom Clancy - Mark Greaney: Köztünk az áruló (Support and Defend, 2014/2018)
  • Tom Clancy - Marc Cameron: A becsület törvénye (Code of Honor, 2019/2021)
  • Tom Clancy - Don Bentley: Küldetés újratöltve (Target Acquired, 2021/2022)

Elérkeztünk a Clancy munkásságához köthető könyvsorozatokhoz, melyek létrehozásában csak az alapötlet kigondolójaként, kreátorként játszott szerepet, de nem vett részt az egyes történetek kidolgozásban, még kevésbé azok megírásában. Az előbb említett poszt-Clancy regényekhez hasonlóan ezek borítóin is uralkodik a mester neve, de a külföldi kiadásokon többé-kevésbé jelzik, hogy nem az ő írásaival van dolgunk, például a "Created by Tom Clancy" vagy "Tom Clancy's" jelöléssel, legjobb esetben a tényleges író nevének feltüntetésével. A hazai megjelenések esetén azonban nem ritkán "csont nélkül" Tom Clancy-munkaként sózták rá a gyanútlan vásárlóra ezeket a kiadványokat; tisztelet a kivételnek.

Külhonban ezek a sorozatok Op-Center, Net Force, Power Plays, Splinter Cell, Ghost Recon, EndWar és The Division összefoglaló cím alatt futnak, utóbbi négy széria "Tom Clancy's" jelzéssel piacra dobott videójátékok alapján írt regényeket takar. Magyarországon csak az Op-Center és a Splinter Cell könyvsorozat első néhány darabja jelent meg:

A Központ (Op-Center) sorozat [Kreátor: Tom Clancy és Steve Pieczenik]:

  • Jeff Rovin: A Központ (Tom Clancy's Op-Center, 1995/1995)
  • Jeff Rovin: A Központ II. - Tükörkép (Tom Clancy's Op-Center: Mirror Image, 1995/1997)
  • Jeff Rovin: A Központ III. - Harcban a felforgatók ellen (Tom Clancy's Op-Center: Games of State, 1996/1998)
  • Jeff Rovin: Hadiállapot (Tom Clancy's Op-Center: Acts of War, 1997/1998)
  • Jeff Rovin: Erőegyensúly (Tom Clancy's Op-Center: Balance of Power, 1998/1999)

Splinter Cell (A Sejt) sorozat:

  • David Michaels (Raymond Benson): Splinter Cell - A Sejt (Tom Clancy's Splinter Cell, 2004/2005)
  • David Michaels (Raymond Benson): Splinter Cell - Barrakuda művelet (Tom Clancy's Splinter Cell: Operation Barracuda, 2005/2009)
  • David Michaels (Grant Blackwood): Splinter Cell - Sakk-matt (Tom Clancy's Splinter Cell: Checkmate, 2006/2010)

clancy04.jpg

TOVÁBBI OLVASNIVALÓK

Az 5. porció - Erőleves a léleknek című válogatásban Fordulj oda! címmel olvasható egy rövid Clancy-írás, melyben a szerző egy halálos betegségben szenvedő kisfiúval kialakult barátságáról mesél.

Az írónak angol nyelven 11 ismeretterjesztő könyve jelent meg haditechnikáról, hadműveletekről és katonai alakulatokról. A szerző munkássága iránt mélyebben érdeklődőknek jó szívvel ajánlom a The Tom Clancy Companion című kötetet, annak is a 2005-ös "átdolgozott, aktualizált és kibővített" kiadását, mely tartalmazza Marc A. Cerasini 50 oldalas kiváló elemzését az író könyveiről, egy 30 oldalas interjút, Clancy 12 rövidebb írását, valamint közel 300 oldalon egy betűrendbe sorolt enciklopédiát a műveiben található karakterekről, fegyverekről, harcjárművekről és hadieszközökről.

clancy05.jpg

MOZIFILMEK

  • Vadászat a Vörös Októberre (The Hunt for the Red October, 1990), Jack Ryan szerepében: Alec Baldwin
  • Férfias játékok (Patriot Games, 1992), Jack Ryan szerepében: Harrison Ford
  • Végveszélyben (Clear and Present Danger, 1994), Jack Ryan szerepében: Harrison Ford
  • A rettegés arénája (The Sum of All Fears, 2002), Jack Ryan szerepében: Ben Affleck
  • Jack Ryan - Árnyékügynök (Jack Ryan: Shadow Recruit, 2014), Jack Ryan szerepében: Chris Pine

Az utolsó kivételével az összes mozifilm eredeti Clancy-regény alapján készült.

TELEVÍZIÓ / STREAMING

Néhány 90-es évekbeli felejthető tévéfilm és minisorozat után az Amazon Prime Video VOD-szolgáltató jóvoltából 2018-ban elindult a Tom Clancy's Jack Ryan címet viselő sorozat, mely eddig két 8-részes évadot élt meg, és előkészületben van a harmadik és negyedik évad is. Annak ellenére, hogy a sorozat történetei nem köthetőek közvetlenül Clancy műveihez, a Vörös Október film után ez a széria vált a kedvenc mozgóképes Jack Ryan-feldolgozásommá. John Krasinski tökéletes választás volt a címszerepre, a sztorik méltóak Clancy örökségéhez (az első évad az iszlám terrorizmust járja körül, a második pedig Venezuelában játszódik).

clancy06.jpg

Szintén az Amazon mutatta be az eredetileg moziba szánt Bűntudat nélkül (Tom Clancy's Without Remorse, 2021) című filmet, mely az író azonos című regénye alapján készült, habár az alapötleten és John Kelly/John Clark karakterén kívül a könyvnek és a filmnek nincs túl sok köze egymáshoz.

(Utolsó update: 2022.10.01.)

A bejegyzés trackback címe:

https://chiefbrody.blog.hu/api/trackback/id/tr1216256180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fandor 2021.07.13. 22:20:00

Jó cikk, köszönjük. Külön elismerés a könyvespolc tartalmáért... Mintha csak az enyémet látnám.... Azzal a különbséggel, hogy a Harckészültség nálam néhány extra példányban áll ott... Régi álmom teljesült azzal, hogy lefordíthattam egy Clancy könyvet (és ha már, akkor magamnál tartottam a kiadását is... :-)

Chief Brody · https://chiefbrody.blog.hu/ 2021.07.14. 09:43:27

@Fandor: Megtisztelsz a dicsérettel! Minden magyar rajongó nevében köszönet a fordításért, jómagam már régen beletörődtem, hogy az SSN csak angolul elérhető, így igazi meglepetés volt a hazai megjelenés.
süti beállítások módosítása