Filmek, könyvek és képregények a múlt századból

Chief Brody

Fél évszázadnyi késéssel magyarul is olvasható a Bosszúvágy

2018. április 06. - Chief Brody

Négy év híján fél évszázados késéssel magyar nyelven is megjelent Brian Garfield Bosszúvágy (Death Wish) című regénye, mely Charles Bronson 1974-es kultikus önbíráskodó-filmjének alapját szolgáltatta. Az író 2003 óta nem jelentetett meg könyvet, ugyanabban az évben hunyt el Bronson, az első három Bosszúvágy-filmet rendező Michael Winner már öt éve nincs közöttünk. A mélyenszántóbb gondolatokat is felvető első film hazánkban soha nem érte el azt a legendás státuszt, mint nyugaton, ugyanakkor az akciófilmmé egyszerűsödött négy folytatás (melyek mind Menahem Golan szárnyai alól kerültek ki) a 80-as és 90-es évek VHS-korszakának kedvelt produkciói voltak. Minek köszönhető akkor mégis az irodalmi értékeket kevésbé, tömegkultúrális szerepet annál inkább magában hordozó regény kései hazai kiadása? Természetesen a Bruce Willis nevével fémjelzett remake adta az ötletet a kiadónak.

Garfieldnek egyébként olyannyira nem nyerte meg a tetszését műve moziváltozata, hogy mintegy vezeklésképpen megírta regénye egészen más hangvételű folytatását, Death Sentence címmel (1975). Utóbbit nem használták fel a második Bosszúvágy-film (1982) történetéhez, ugyanakkor a Kevin Bacon főszereplésével készült 2007-es Halálos ítélet című alkotást ez a kötet inspirálta. A regény magyar kiadójának honlapja szerint a Bosszúvágy a „Paul Benjamin-sorozat 1. kötete”, így tehát mi is számíthatunk a második rész megjelenésére.

Az eredeti regény történéseit viszonylag hűen követte a film, azonban a gyenge fizikumú könyvvizsgáló karaktere és neve enyhén szólva nem passzolt a sziklaarcú ex-bányász Charles Bronsonhoz, ezért Paul Kersey építész lett belőle.

41cdeq4aull_sx334_bo1_204_203_200.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://chiefbrody.blog.hu/api/trackback/id/tr1813813512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása