Filmek, könyvek és képregények a múlt századból

Chief Brody

33 év után újra hazai könyvesboltokban a Cápa

2020. június 22. - Chief Brody

Szánom-bánom, de múlhatatlan Cápa-rajongásom ellenére csak most jutott tudomásomra, hogy Peter Benchley mindent elindító alapregénye 33 év után tavaly ismét megjelent magyar nyelven. A 21. Század Kiadó KULT XX sorozatában polcokra kerülő puhatáblás, 336 oldalas kötet a már jól ismert Veres Júlia-fordítást tartalmazza, akárcsak az 1976-ban a Rakéta Regényújságban folytatásokban leközölt első hazai változat, vagy az 1985-ös Magvető/Albatrosz kötet. Utóbbiak „A fehér cápa” címmel láttak napvilágot, az új kiadás ellenben a magyar filmforgalmazásban honossá vált „Cápa” címet használja (a Mokép eredeti mozis névadásának „A” névelője a házimozis megjelenések során kikopott). Pozitív újdonság, hogy a borítón Roger Kastel klasszikus festményét kapjuk, melyet annak idején a filmplakáthoz is felhasznált a Universal.

A hátsó borító szövegének apróbb zavaró momentumai (Brodyt inkább rendőrfőnöknek, mint rendőrtisztnek titulálnám, illetve jómagam nem a horror műfajába soroltam volna Spielberg filmjét) ellenére örömteli a megjelenés. Csak azt sajnálom, hogy nem az angol nyelven jó ideje hozzáférhető extra változatú könyvet kapjuk, melynek mellékletében Benchley a regény keletkezésének számos kulisszatitkáról fellebbenti a fátylat.

Mindenesetre a könyv tökéletes kombót alkothat a film napokban megjelent 4k Ultra HD változatával....

capa-konyv.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://chiefbrody.blog.hu/api/trackback/id/tr4115906942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fandor 2021.07.13. 22:22:17

Az Albatrosz kiadás ronggyá olvasva természetesen ott áll a polcon... :-)
süti beállítások módosítása