Filmek, könyvek és képregények a múlt századból

Chief Brody

Így készült az ALIEN (1. rész)

2017. március 25. - Chief Brody

1. A FORGATÓKÖNYV

A mozifilmek írott szöveggel, egy tervezettel kezdődnek, melyet szkriptnek vagy forgatókönyvnek nevezünk. Akárcsak az ALIEN szörnyetege, egy film ötlete is előbukkan és növekszik; gondolatként kezdődik, majd papírra kerül, és számos fizikai formában létezik, mielőtt elnyeri végső alakját: a kész filmet a mozivásznon.

Az ALIEN eredeti kiötlője DAN O'BANNON¹, egy tehetséges filmkészítő, aki a SÖTÉT CSILLAG (Dark Star, 1974) című tudományos-fantasztikus szatíra társírója volt John Carpenterrel. Ugyancsak ő volt a film látványeffektusainak producere, sőt szerepelt is benne. A SÖTÉT CSILLAG után Dan O'Bannon a CSILLAGOK HÁBORÚJA (Star Wars, 1977) számítógépes animációin és grafikus effektjein dolgozott, majd Európába utazott, hogy megkezdje a Frank Herbert-féle Dűne (Dune) megfilmesítésének előmunkálatait, ahol a vizuális effektusok fő felelőse volt. Az 1965-ös sikerkönyv jogait akkoriban Alejandro Jodorowsky producer (A VAKOND - El topo, 1970) birtokolta.

O'Bannon megérkezett Franciaországba, hogy találkozzon Jodorowskyval és a három fantasy-művésszel, akik a film terveit fogják készíteni. Név szerint H. R. GIGER, a szürrealista festő Svájcból, JEAN "MOEBIUS" GIRAUD, a Heavy Metal² művésze Franciaországból, és CHRIS FOSS, a híres sci-fi-könyvborító alkotó Angliából. Mindezen rendkívüli tehetségek ellenére a tervezet pénzügyi okokból nem valósult meg.³ Anélkül, hogy tudta volna, mi lesz a következő munkája, O'Bannon visszatért az Egyesült Államokba.

A DŰNÉ-t később Dino DeLaurentiis vette át, majd hozzálátott a megvalósításhoz, de Giger, Giraud és Foss művészi közreműködése nélkül. O'Bannon szintén nem vett részt az 1984-ben elkészült film létrehozásában.

Miután a DŰNÉ-t törölték, a filmes visszavonult barátja, RONALD SHUSETT Los Angeles-i házába. Hamarosan újra írni kezdett, és úgy döntött, előveszi 1972-ben elkezdett Emlék (Memory) című forgatókönyvét. 2087-ben játszódott, és jellegében a SÖTÉT CSILLAG-hoz hasonlított, de annál komolyabb hangvétellel. Szerkezete magán viselte azon mű első felének fő jegyeit, melyet később ALIEN címen ismertünk meg; egy csapat űrhajós felfedez egy szunnyadó teremtményt egy idegen bolygón. Amikor bizonytalanná vált a sztori folytatásában, Shusett emlékeztette kollégáját annak egy másik befejezetlen történetére, melyben szörnyecskék rendeznek ámokfutást egy, a II. világháborúban éjszakai bevetésen lévő B-17-es bombázón. Arra utalt, hogy az elbeszélés második felének az lehetne az alapja, hogy az idegen lény elrejtőzik az űrhajóban. O'Bannon elkezdte kidolgozni az új történetet, melyet először Csillagfenevad-nak (Star Beast) neveztek, de az író hamarosan úgy döntött, hogy az IDEGEN (Alien) lesz a tökéletes cím.

Dan-OBannon-and-Ronald-Shussett

Dan O'Bannon és Ronald Shusett (1978)

Amikor háromhónapnyi írás után az ALIEN első vázlata elkészült, O'Bannon szerződtette RON COBB-ot, a híres amerikai öko-politikai karikaturistát, tehetséges tervezőt és festőt, hogy készítsen néhány előzetes vázlatot, melyek segítségével O'Bannon elkezdhet házalni a forgatókönyvvel a producereknél. Az alábbi képen O'Bannont láthatjuk a művésszel dolgozni:

cobbpic53

O'Bannon tervei szerint maga rendezte volna az ALIEN-t, alacsony költségvetésből. Ő és Shusett elkezdték terjeszteni a szkriptet; számos kedvező választ kaptak, de a legígéretesebb a BRANDYWINE PRODUCTIONS-től, egy új, független társaságtól érkezett, melynek vezetői GORDON CARROLL producer, valamint DAVID GILER és WALTER HILL író/rendező voltak. A trió háromszáz forgatókönyv végigolvasása után megegyezett abban, hogy az ALIEN lesz az első produkciójuk.

1976 októberében a Brandywine hathónapos opciót vásárolt a forgatókönyvre, miközben Walter Hill elkezdte átírni azt. Hillt érdekelte a film rendezése is, és úgy érezte, érdemes lenne egy nagy forgalmazó pénzügyi finanszírozását megszerezni. A Brandywine-nak, melynek irodája a 20th Century Fox telkén volt, elővételi jogi szerződése volt a stúdióval, mely első opciót biztosított a Foxnak minden Brandywine tulajdonra. Az ALIEN szkriptjének Hill-féle vázlata heves érdeklődést váltott ki a Foxból, így 1977 márciusában a stúdió 10 millió dollárt ajánlott fel a megvalósításhoz. Chris Foss-t áthozatták Angliából, hogy csatlakozzon Ron Cobbhoz és Dan O'Bannonhoz a film tervezésében, mialatt Hill és Giler tovább módosították a forgatókönyvet O'Bannonnal. Végül, 1977 október 31-én, a Fox CSILLAGOK HÁBORÚJA-sikereinek csúcspontján, a stúdió állást foglalt a film elkészítése mellett.

Giler és Hill folytatta az átírást, mely végül vitát eredményezett azzal kapcsolatban, hogy a főcímben kit nevezzenek forgatókönyvírónak. Ez odáig vezetett, hogy kéréssel fordultak az Amerikai Írók Szövetségéhez, mely szerint Giler és Hill kapja a forgatókönyvírói titulust, míg O'Bannon csak a "történet" kreditet. A Szövetség döntése ellenére, mely alapján végül O'Bannon kapta az egyedüli jogot az írói címre, az tény marad, hogy mindhárom alkotó munkáját tükrözi az ALIEN. Habár igaz, hogy O'Bannon eredeti szkriptjében egyik későbbi filmbéli karakter sem szerepel, a különböző történeti elemek világosan beazonosíthatóak. A legtöbb szereplő megteremtésén túl a végső mű számos fontos részletét is Giler és Hill találta ki, de O'Bannon eredeti elgondolása és drámai szerkezete érintetlen maradt a kész filmben.

(fordítás: Chief Brody)

wy-logo

JEGYZETEK

¹Dan O'Bannon 2009. december 17-én hunyt el.

²A Heavy Metal neve ellenére nem zenei kiadvány, hanem sci-fi és fantasy témájú amerikai képregény-magazin, mely 1977-ben indult útjára. Kezdetben számos képregényt az 1974-től létező francia Métal Hurlant-ból vettek át, köztük Jean "Moebius" Giraud munkáit is. A magazin hírhedt arról, hogy erőszakos és pornográf jellegű alkotásokat is leközöl.

³Jodorowsky DŰNE-projektjéről bővebben itt olvashatsz.

BEVEZETŐ és MENÜ

A bejegyzés trackback címe:

https://chiefbrody.blog.hu/api/trackback/id/tr3912535771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása