Filmek, könyvek és képregények a múlt századból

Chief Brody

Az Alien-tetralógia rendezői és speciális változatainak összes új és módosított jelenete

2017. május 11. - Chief Brody

A klasszikus sorozat mind a négy részének létezik a moziváltozattól eltérő speciális verziója. Az első, harmadik és negyedik részhez a 2003-as Alien Quadrilogy 9-lemezes DVD-box kedvéért készültek módosított kiadások (habár Ridley Scott nyitófilmjének rendezői vágását mozikban is vetítették), ebből következően valós alkotói szándék helyett inkább promóciós indokok húzódtak meg a háttérben. Az Aliens hosszabb változata esetében viszont kifejezetten James Cameron eredeti elképzelésének mozikba juttatása volt a cél, így az 1991-es Aliens SE-t tekinthetjük az egyetlen, hagyományos értelemben vett „igazi” rendezői változatnak a sorozatban. Az alábbi összeállítást eredetileg az Alien Adatbázisban jelentettem meg, 12-13 évvel ezelőtt.

alienfilms

ALIEN: THE DIRECTOR’S CUT – RENDEZŐI VÁLTOZAT (2003)

"Minden idők legfélelmetesebb filmje visszatér" – szólt a reklámmondat. A Director's Cut az új jelenetek ellenére közel egy perccel rövidebb, mint az eredeti 1979-es verzió. Ennek oka, hogy Ridley Scott számos jelenetet rövidebbre, feszesebbre vágott, illetve néhányat kihagyott, hogy a mai igényeknek megfelelően "felpörgesse" egy kicsit a filmet. Mindezek ellenére az angol direktor is úgy foglalt állást, hogy még mindig a régi változatot tartja víziói tökéletes megvalósulásának. Habár az egész Director's Cut-kérdést inkább a 20th Century Fox erőltette marketinges megfontolásokból, azért érdemes felsorolni az újonnan beillesztett vagy módosított jeleneteket:

  • A Nostromo hídján a legénység meghallgatja az idegen adást, majd Lambert beméri annak forrását, és Dallas kérésére ismerteti a bolygó főbb adatait (az Alien Legacy DVD-csomagban és az Alien Quadrilogy 9. lemezén is látható ez kivágott jelenetként, de a lejátszott adás ezekben teljesen másképp hangzik)
  • Az idegen tojás vizsgálata közben Kane előveszi lézerpisztolyát.
  • Mialatt Dallas és Ash a Kane-re tapadt arctámadót vizsgálják, a folyosón Lambert összeverekszik Ripley-vel, amiért az nem akarta őket beengedni a hajóra.
  • Miközben Brett a macskát keresi a Nostromo C szintjén, megpillanthatjuk fölötte az immár kifejlett idegent, amint a lelógó láncok között himbálózik.
  • Közvetlenül miután az idegen elragadja Brettet, Parker és Ripley berontanak a helyiségbe, majd rájuk csöpög a technikus vére.
  • A leghíresebb régi-új jelenet: Ripley végső menekülése során rábukkan az idegen fészkére, ahol megtalálja Brett és Dallas begubózott testét. A kapitány még él és a megváltó halálért könyörög, így a lány mindent feléget lángszórójával (annak idején Scott úgy vélte, hogy ez a felvétel lelassítaná a film végének tempóját, ezért most is csak egy rövidített verzió került be a rendezői vágásba; a teljes változat megtekinthető a Quadrilogy "Laser Disc Archive" szekciójában vagy a Legacy kivágott jelenetei között).
  • Miután az idegen érdeklődve nézegeti a dobozba zárt Jonest, vadul félrelöki a macska ládáját (ez tehát megmagyarázza, miért találja Ripley oldalra dőlve a dobozt).
  • Az 1979-es eredetihez képest kivágtak két teljes jelenetet: amikor Ripley megkérdezi Ash-t, hogy megpróbálkozhat-e az idegen adás megfejtésével, illetve amikor Dallas az idegen elpusztításának lehetőségeiről és saját esélyeiről kérdezi Anyát.

Fentieken túl néhány helyen megváltoztatták a hangeffektusokat, illetve két űrjelenetben csillagos háttérre cserélték a korábbi teljes feketeséget.

ALIENS: SPECIAL EDITION – SPECIÁLIS / RENDEZŐI VÁLTOZAT (1991)

Az eredeti premier után öt évvel bemutatott SE 17 perccel hosszabb a mozis változatnál. Maga Cameron ezt tartja filmje "eredeti" verziójának, melyet 1986-ban azért kényszerült megvágni, mert a forgalmazó túl hosszúnak találta, és szerették volna az amúgy sem lassú iramú alkotást még feszesebbé tenni. Lássuk tehát a visszaillesztett vagy kibővített jeleneteket:

  • A Gateway Állomáson Burke elmondja Ripley-nek, hogy Amanda nevű lánya két évvel azelőtt, 66 éves korában meghalt.
  • Ripley kihallgatása után a vizsgálóbizottság vezetője, Van Leuwen közli az elmarasztaló "ítéletet".
  • Láthatjuk az idegen-invázió előtti, nyüzsgő Hadley's Hope települést az LV-426-on. Szemtanúi lehetünk, ahogy Newt családja ráakad az elhagyott idegen hajóra, és kiderül, hogy a kislány apja az első telepes, akire arctámadó ugrik (így láthatjuk a hatásos vágást, mely Ripley szuperközeliben mutatott kézfeje és az arctámadó közötti szándékos hasonlóságot mutatja).
  • A jelenet, amikor Burke Ripley-t győzködi az LV-426-ra való visszatérésről, kiegészül néhány mondattal, melyben a tisztviselő kifejti, miért fontos a kolónia sorsa a Weyland-Yutani számára.
  • Mielőtt a Sulaco fedélzetén felnyílnának a hiperálom-kapszulák, a kamera lassan végigvonul az elhagyatott fedélzeten. Remek tiszteletadás az Alien nyitójelenetének.
  • Miközben a leszállóhajó az Acheronra tart, Hudson hetvenkedve isteníti Ripley előtt a tengerészgyalogosokat és fegyvereiket.
  • Miután a katonák behatolnak a komplexumba, Hudson mozgásérzékelője befog egy jelet, melyről hamarosan kiderül, hogy csak néhány hörcsög okozta.
  • Láthatjuk, ahogy Ripley, Gorman és Burke kiszállnak az APC csapatszállítóból, majd belépnek a kolónia déli kapuján.
  • Amikor Hicks felsorolja az APC roncsaiból kimentett felszereléseket, megmutatja a négy távolsági őrfegyvert is.
  • Miközben Ripley és a tengerészgyalogosok Hadley's Hope alaprajzait tanulmányozzák, az őrfegyverek felállítási helyéről is döntenek.
  • Hicks beélesíti a távolsági őrfegyvereket, majd Hudson és Vasquez leteszteli az egyik működését.
  • Egy rövid képsoron láthatjuk, ahogy az őrfegyverek célpontot keresve pásztáznak.
  • Amikor Ripley lefekteti Newtot, beszélgetésük során szóba kerül az embergyerekek és az idegenek "születésének" hasonlósága, valamint Ripley lánya is.
  • Amikor Ripley, Bishop, Hudson és Vasquez az idegenek életciklusáról beszélgetnek, felvetődik a méh/hangya hasonlat, illetve ennek kapcsán a királynő.
  • A csapat rémülten nézi végig, ahogy az A, B és C őrfegyver tára teljesen kiürül, és csak a D fegyver képes megállítani a szervizalagútban rohamozó idegeneket. Közvetlenül ezután, amikor Hicks elküldi Vasquezt és Hudsont a védvonalak ellenőrzésére, a tizedes ráförmed katonáira: "Move!" (Mozgás!).
  • Mielőtt Ripley elindul Newt megmentésére, elbúcsúzik Hicks-től, és elárulják egymásnak a keresztnevüket (Ellen és Dwayne).

Az érdekesség kedvéért említsük meg azt a legendás kivágott jelenetet, mely még a Special Editionbe sem került be. Miközben Ripley az atmoszféra processzorban Newt után kutat, ráakad a begubózott, halálért esdeklő Burke-re, és könyörületből egy kibiztosított gránátot ad át neki. Ezt a jelenetet leforgatták, azonban a film egyik verziója sem tartalmazza, mivel a "megtermékenyítés" és az arctámadó leválása elvileg nem következhet be ilyen gyorsan.

ALIEN 3: SPECIAL EDITION – SPECIÁLIS VÁLTOZAT (2003)

"A Végső megoldás: Halál forgatása és bemutatása sem zajlott gondok nélkül - de azután lassacskán igazi csemegévé vált. Egyrészt azért, mert elsőfilmes rendezője, David Fincher Hollywood egyik legkeresetteb rendezője lett, másrészt azért, mert számos bizonytalanság és ellenőrizhetetlen hír vette körül. A hírek az alkotók közötti ellentétekről, elveszett jelenetekről, sőt, még egy teljesen másképp vágott változatról szóltak: az újravágott változat hűen tükrözte volna Fincher eredeti - és alaposan megnyírbált - elképzeléseit.

A pletykák helyett most, íme, a tények: a sokat emlegetett, eltűnt rendezői változat nem létezik. Ahhoz, hogy Fincher mégis megalkothassa eredeti álmát, az alapoktól kellene újrakezdenie az egész munkát - természetesen minden befolyástól mentesen. Ám a meglévő, most elkészült változat sem kevésbé csodálatos mű.

A rajongók először láthatják az 1991-ben készült, felújított, újrakevert Végső megoldás: Halál-t. Az eredeti játékidőnél több mint 30 perccel hosszabb Különleges változat olyan - még soha nem látott - jeleneteket tartalmaz, melyekből az is kiderül, milyen összetett folyamat során alakult ki a film végső, vágott verziója. Az új részek és az eredeti film tökéletesen összeolvadnak, hála a felhasznált régimódi optikai és vadonatúj komputeres trükktechnikának. A felvételkor készült hasznos hang egyes részei valamint néhány párbeszéd minősége eddig nem volt tökéletes. Korunk legmodernebb hangtechnikája segítségével, ez a kibővített változat most a lehető legjobb hangminőségben szólal meg.

A Végső megoldás: Halál Különleges változat segítségével a rajongók egy kiváló rendező elveszettnek hitt munkáját láthatják."

A fenti kis szöveg az Alien Quadrilogy DVD kísérőfüzetkéjéből származik. Annyit azért hozzá kell tennünk, hogy David Fincher még mindig oly mértékben neheztelt a 20th Century Foxra a film körüli huzavona miatt, hogy egyáltalán nem vett részt az SE elkészítésében, így az semmiképpen nem tekinthető rendezői változatnak. Lássuk tehát az új, illetve megváltozott jeleneteket:

  • A film bevezetése szinte teljesen megváltozott. Láthatjuk, amint a tengerparton sétáló Clemens megpillantja a lezuhant EEV mentőhajót, majd a partra sodort Ripley-t (a moziváltozatban a jármű egyik fagyasztókapszulájában találják meg). A doktor berohan a nővel a telepre, majd kiküldi a többieket túlélők után kutatni. A rabok ökrök segítségével kivontatják a mentőjárművet a vízből. Miközben Andrews igazgató jelentést küld az eseményről a Társaságnak, az utasok maradványait látjuk, az eredetitől eltérő képeken. A rabok ezután kihordják az EEV-ből a testeket. Kimaradt minden képsor, melyben Spike kutya volt látható, illetve a mentőhajóban mászó arctámadót sem láthatjuk.
  • Andrews igazgató eligazítása előtt Dillon tart egy kis vallásos bevezetőt.
  • Új jelenet: Newt boncolása előtt Ripley, Clemens és Kevin egy csigalépcsőn jönnek le a hullaházba. Clemens rákérdez, hogy biztosan szükség van-e a boncolásra, illetve hogy Newt Ripley lánya volt-e.
  • A jelenetet, melyben Murphy ráakad sebhelyes kutyájára, kivágták. Helyette azt látjuk, ahogy Murphy és Frank egy döglött ökröt vonszolnak be a vágóhídra. Miközben felkötik a vágósorra, disznóságokat beszélnek Ripley-ről, majd azt találgatják, miért pusztult el az ökör. Végül Murphy rábukkan egy elpusztult szuper-arctámadóra (amely királynő-embriót képes lerakni).
  • Fentiekből következően a temetési jelenet is megváltozott. Az idegen természetesen nem a kutyából "születik" meg, hanem az ökörből. Hosszabb képsoron láthatjuk, ahogy a kis bestia eliszkol.
  • Új jelenet: Az ebédlőben Boggs és Rains elpanaszolják Dillonnak, hogy Golic hibbant és büdös, ezért nem akarnak vele együtt dolgozni az alagutakban. Dillon közli velük, hogy nincs más választásuk.
  • Amikor Ripley belép az ebédlőbe, Clemens-nek és Aaronnek van egy rövid plusz párbeszéde, melyben az igazgató közli, hogy ezt megmondta előre, Aaron "85" pedig buzgón helyesel neki.
  • A beszélgetés, melyben Ripley megkérdezi Clemens-t, hogy vonzódik-e hozzá, az eredeti változatban Ripley mondatával ért véget: "Sokáig voltam úton." Az SE-ben Clemens válaszol: "Akárcsak én."
  • Új jelenet: Boggs, Rains és Golic elindulnak végzetes felderítőútjukra a régi bánya alagútjaiban. Közben szó esik Murphyről, az idegen első áldozatáról is.
  • Kibővült a jelenet, melyben Andrews igazgató kihallgatja Clemens-t Ripley-vel kapcsolatban. Látjuk az orvos érkezését, majd Andrews kiküldi a szobából Aaront. A beszélgetés vége hosszabb lett, többek között Andrews célozgat Clemens és a nő kapcsolatára, majd az orvos elmondja, hogy Ripley egy harci egység tagja volt, de a részletek titkosak.
  • Új jelenet: Boggs, Rains és Golic rábukkannak egy régi cigarettaautomatára, amit Golic azonnal ki is foszt.
  • Új jelenetek: Miközben Ripley életre kelti Bishop roncsait, láthatjuk a véres és őrült Golic-ot az ebédlőben, ahogy megijeszti Eric-et, majd ahogy társai elhurcolják a gyengélkedőre.
  • A Clemens és Andrews halála közötti jelenetet is jelentősen újravágták. Miközben Clemens és Ripley a betegszobában beszélgetnek, a lekötözött Golic-nak van néhány közbevetett, igen "filozofikus" mondata. Ezután részletesebben láthatjuk az idegen megérkezését a helyiségbe (lenyomódó ágy, árnyék, tükröződések, láb a függöny alatt, Golic rémült arcai). Miután az idegen megöli az orvost, és Ripley kirohan a gyengélkedőből, a megbabonázott Golic-ot mutatják közelről, amint ezt mondja: "Lenyűgöző!" Ezután Clemens vére ömlik ki az aknából, ahová a szörny húzta. Közvetlenül ezután Andrews eligazítását ismét megelőzi Dillon vallásos bevezetője.
  • Az igazgató halála utáni megbeszélésen Morse azt javasolja, hogy Ripley fejét szét kéne loccsantani a falon. Az SE-ben a nő válaszol is neki: "Szerintem jól hangzik..."
  • Új jelenet: Miközben az idegen elfogására készül a társaság, két rab működőképes lámpaelemeket keres egy raktárban.
  • A Special Edition leghosszabb új/kibővített jelenetsoráról essék most szó. Miután az alagutakban megtörténik a kvinitricetilin-robbanás, új képekkel megtoldva láthatjuk a rabok pusztulását. Ripley és Dillon próbálja őket biztonságos helyre terelni. A nő segíteni akar az egyik súlyosan sérült elítéltnek. A zűrzavar közepette az idegen ereszkedik le a falon. Junior futva becsalogatja a veszélyeshulladék-tárolóba, így áldozva fel életét a társaiért. Dillon beindítja a tűzoltóberendezést, majd imát mond a holtakért. Ripley és Aaron a rabok vallásáról, majd a Társaság lehetséges szándékairól beszélgetnek. A gyengélkedőben Golic addig könyörög Morse-nak, míg az kiszabadítja. Az őrült rab leüti társát, majd a veszélyeshulladék-tárolóhoz siet. A következő jelenetben Aaron és Ripley üzenetet küld a Társaságnak, akik megtiltják, hogy végezzenek az idegennel. Közben Golic a tárolónál megöli Arthurt, majd kiengedi a szörnyet, melynek első dolga, hogy elpusztítsa szabadítóját. Ezután Ripley-t látjuk, amint Dillont győzködi a Társaság veszélyes voltáról, akit ez nem nagyon érdekel. Morse rohan be és beszámol Golic szökéséről. Ripley, Dillon, Aaron és Morse a tárolóhoz sietnek, ahol megtalálják a halott rabokat, majd vitába keverednek a további teendőket illetően, végül Ripley elindul az EEV neuroszkenneréhez (utóbbi jelenet rövidített változata a moziverzióban is megtalálható).
  • Új jelenet: A rabok megbeszélést tartanak a gyűlésteremben. Dillon azt javasolja, hogy maradjanak ott, mígnem egy rab gyufát gyújt; erről eszükbe jut, hogy az idegen fél a tűztől, így átvonulnak a kohóhoz.
  • Ripley az eredetinél hosszabban beszél a jelenetben, amikor beszámol Dillonnak arról, hogy az idegen nem akarta megölni, illetve arról, hogy mi történhet a királynő világra jötte után. Miután Ripley megpróbálja rávenni a férfit, hogy ölje meg, a rabnak van egy plusz mondata: "Menjen és ölje meg magát!"
  • A következő gyűlésjelenetben is hosszabbodtak a párbeszédek, köztük a közeledő mentőosztag szándékairól kitörő vita, illetve Dillon lelkesítő beszéde.
  • A folyosókon és az ólomöntőben zajló végső üldözéses jelenet is átesett néhány változtatáson. Többek között az elején kicserélték Jude és David félelmeikről folytatott párbeszédét William és Gregor hasonló témájú diskurzusára; ezután új elemként a rabok ideges nevetését halljuk visszhangozni a folyosókon; kimaradt a képsor, ahol Aaron letörli a tükörről a párát; David megtalálja Vincent hulláját; Morse rossz irányba fut, az egész terv összeomlani látszik, mire Ripley megkérdezi Dillontól, hogy most mi legyen. Erre a válasz: "Improvizálunk!"
  • A Ripley és Bishop II közti párbeszéd jelenete is hosszabb lett valamivel, illetve hallhatjuk, ahogy az ázsiai tudós elmagyarázza, hogyan zajlana a nő műtéte.
  • Egy új képsoron az Aaron által fejbevágott Bishop II fájdalomtól eltorzulva, vérző fejét szorítva azt kiáltja: "Nem vagyok droid!" Nem sokkal ezután ráförmed operatőrére, hogy ne készítsen felvételeket.
  • Mielőtt Ripley leugrik a halálba, kicsit tovább vívódik, majd ezt mondja Bishop II-nek: "Maga őrült."
  • Ripley-ből nem tör elő a mellkasrobbantó, így a zuhanás jelenete rövidebb, továbbá a nő teste még a levegőben elég, mielőtt az olvadt fémbe érne. A zenét hozzáigazították a jelenet új vágásához.

ALIEN RESURRECTION: SPECIAL EDITION – SPECIÁLIS VÁLTOZAT (2003)

A hét perccel hosszabb verzió Jean-Pierre Jeunet elmondása szerint nem a rendezői változat, hiszen ő maga az eredeti 1997-es mozit tartja annak. Mindazonáltal a francia direktor nem határolódott el a Special Editiontől sem. Lássuk a plusz vagy bővített, megváltoztatott jeleneteket:

  • Rögtön egy alternatív főcímmel találkozunk. Eredetileg Ripley korábbi klónjainak torzított közelképeit láthattuk. Most egy állkapoccsal nyit a film, amiről kiderül, hogy egy idegen rovarhoz tartozik, melyet hamarosan szét is nyom egy katona. Ahogy távolodik a kép, kiderül, hogy a katona az Auriga egyik megfigyelőkapszulájában ül.
  • Közvetlenül a királynőembrió kioperálása után Ripley 8. klónja kinyitja a szemét, majd megragadja és eltöri Dr. Sprague alkarját.
  • A tesztelés során a kesztyű és cseresznye képe után egy szőke kislány rajzát is megmutatják Ripley-nek, ami látható érzelmi reakciókat vált ki belőle.
  • Az ebédlői jelenetben hosszabbak a párbeszédek: Dr. Gediman megkérdezi Ripley-t, mire emlékszik a "Fiori 16"-tal kapcsolatban, Dr. Wren pedig valamivel többet mond a Weyland-Yutaniról.
  • Az érkező Betty űrhajó jelenetét jelentősen újravágták és kiegészítették. Először az Auriga hadihajó felé szálló kis járművet látjuk, majd Elgyn megadja rádión az "engedélykódot" (K-A-P-D-B-E), ezután az eredetinél kissé hosszabban flörtöl Hillarddal. Ezután figyelmezteti Callt és Vriess-t rádión, hogy álljanak készen. Látjuk Vriess-t és Callt a raktérben dolgozni, itt is hosszabbodik a párbeszéd egy obszcén viccel. Ezt követi Christie fegyverpróbája, ami első jelenet volt az eredeti változatban. Következik Johner "célzógyakorlata", ami után Vriess, Call és Johner vitája is hosszabb, a kés eltörését követően pedig Vriess-nek van egy új mondata.
  • Miközben Elgyn és Perez tábornok üzletelnek, elhangzik néhány "férfias" megjegyzés Callról, a beszélgetés végén pedig a tábornok kifejti a kapitánynak, hogy milyen feltételek mellett maradhatnak néhány napig az Aurigán.
  • Miután Purvis ordítva kérdezi, hogy mi a franc van benne, Wren válaszol neki ("Egy parazita! Egy idegen elem!"), majd vita alakul ki arról, hogy magukkal vigyék-e a fertőzött férfit.
  • Mielőtt beúsznak az elárasztott konyhába, Christie és DiStephano kedélyesen elbeszélgetnek a fegyverekről, és Callnak is van egy plusz mondata.
  • Ripley és Call kápolnában elhangzó párbeszéde is kibővült. Megtudjuk, hogy Call a Föld egyik lakatlan területére irányította a hajót, majd többek között az is szóba kerül, hogy Call miért jött az Aurigára. Ripley visszaemlékszik arra, hogy embereket akart megmenteni - köztük egy kislányt is -, de nem sikerült neki. Kiderül, hogy mindketten szoktak álmodni.
  • Az alternatív befejezésben a Bettyt látjuk leszállni a romokban álló, poszt-apokaliptikus Párizs mellett.

Mindezeken kívül néhány helyen újravágták a film zenéjét is.

© Chief Brody aka Stefan 2004-2005 “Alien Adatbázis”

A bejegyzés trackback címe:

https://chiefbrody.blog.hu/api/trackback/id/tr6012535793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása