Filmek, könyvek és képregények a múlt századból

Chief Brody

JAWS-irodalom

2017. március 31. - Chief Brody

A Cápa-filmek iránt behatóbban érdeklődőknek összeállítottam egy remélhetőleg teljes listát a témát taglaló könyvekről. [utolsó frissítés: 2021.11.13.]

REGÉNYEK

"ÍGY KÉSZÜLT"-KÖNYVEK

  • Carl Gottlieb: The Jaws Log (1975) [honlap]
  • Edith Blake: On Location... On Martha's Vineyard (The Making of the Movie Jaws) (1975)
  • Ray Loynd: The Jaws 2 Log (1978)
  • Patrick Jankiewicz: Just When You Thought It Was Safe - A Jaws Companion (2009)
  • Matt Taylor: Jaws - Memories from Martha’s Vineyard (2011) [honlap]
  • Louis R. Pisano - Michael A. Smith: Jaws 2 - The Making of the Hollywood Sequel (2015)
  • Dennis L. Prince: Joe Alves - Designing Jaws (2019)

KRITIKAI-ELEMZŐ KÖNYVEK

  • Nigel Andrews: On Jaws - The Ultimate A-Z (Bloomsbury Movie Guide No. 5) (1999)
  • Antonia Quirke: Jaws (BFI Modern Classics) (2002)
  • Andrew McNess: The Shark is Always There - Navigating Jaws: The Revenge (2021)

EGYÉB

  • Jaws 2 - A Marvel Super Special (1978) (képregény)
  • Dustin McNeill: Adventures in Amity - Tales from the Jaws Ride (2018)
  • John LeMay: Jaws Unmade - The Lost Sequels, Prequels, Remakes, and Rip-Offs (2020)

MAGYAR NYELVEN KIADOTT KÖNYVEK STEVEN SPIELBERGRŐL

  • Michael Pye - Linda Myles: Mozi-fenegyerekek (1979; magyar megjelenés: 1983) [hat rendezőt mutat be a kötet; Spielbergről 34 oldal, ezen belül a Cápá-ról 7 oldal szól]
  • John Baxter: Steven Spielberg (1996; magyar megjelenés: 2004) [a Cápá-ról 29 oldal szól]
  • Ben Gordon: Steven Spielberg - A siker listája (1997) [a Cápá-ról 15 oldal szól]
  • Lichter Péter: Steven Spielberg filmjei - A cápától a Schindler listájáig (2020) [ a Cápá-ról 13 oldal szól]

SAJÁT GYŰJTEMÉNYEM

mybooks

mybooks2_1.jpg

mybooks3.jpg

NÉHÁNY KIADVÁNYRÓL RÉSZLETESEBBEN

Carl Gottlieb: The Jaws Log

A The Jaws Log-ot minden idők egyik legjobb "így készült" filmes könyvének tartják, mely olyan modern klasszikus a maga nemében, mint Spielberg remekműve a mozi történelmében.

jawslog

Carl Gottlieb 1938-ban született New York Cityben. Több mint négy évtizede tevékenykedik a film- és televíziós szakmában, mint színész, rendező, producer, forgatókönyvíró, tanár és könyvek szerzője. Személyesen Spielberg kérte fel, hogy hozza rendbe a Cápa forgatókönyvét, miután azzal sem az eredeti regényt jegyző Peter Benchley, sem Howard Sackler drámaíró, sem maga a rendező nem boldogult. Spielberg jól döntött: Gottleib munkája Golden Globe-, BAFTA- és Writers Guild of America-jelöléseket érdemelt ki. Később ugyanilyen "takarító" szerepet töltött be a Cápa 2 és a Cápa 3 végleges forgatókönyvének létrejöttében is.

Gottlieb végigkísérte a Martha's Vineyard-i helyszínen a Cápa forgatásának minden mozzanatát és nehézségét, így született meg lebilincselő stílusban, remek humorral megírt dokumentumkönyve, a The Jaws Log, melyet olyan rendezők méltatnak a könyv bevezetőjében, mint John Landis, Rob Reiner, Steven Soderbergh vagy Bryan Singer; utóbbi egyenesen kis filmrendezői bibliának nevezi.

Érdekesség, hogy Gottlieb színészként is megjelenik a Cápá-ban, Meadows újságszerkesztőt alakítva. A regényben és a korábbi szkriptekben még viszonylag jelentős szerep jut a karakternek, a végleges változatban már alig-alig tűnik fel: Gottliebnek az a hálátlan szerep jutott, hogy íróként saját figurájának jelentőségét kellett megkurtítania a sztori egészének érdekében.

A The Jaws Log először 1975-ben jelent meg, és 2000-ig 17 kiadást és kétmilliót is meghaladó példányszámot ért el. Az ezredfordulón, a film és a könyv 25. évfordulóján került piacra a bővített kiadás, a szerző és Peter Benchley új előszavával, egy 36, többségében igen ritka képet tartalmazó fotóalbummal, továbbá Gottlieb 25 oldalnyi, 54 pontból álló lábjegyzetével, melyben bemutatja, hogyan alakult azóta a filmkészítők élete, és hogyan változtak a filmes technikák. 2005-ben adták ki a 30. évfordulós The Jaws Log-ot, ezúttal először keményfedeles változatban is, Gottlieb új bevezetőjével.

Ahogy címéből is kitűnik, a mű naplószerűen kíséri végig a forgatás eseményeit mintegy 160 oldalon keresztül, az alábbi fejezetekben:

  1. "Némi szükséges bevezető" (1971 július - 1972 december)
  2. "Hogyan lesz egy regényből film, első rész" (1973 január-május)
  3. "Hogyan lesz egy regényből film, második rész" (1973 május-december)
  4. "Legyen élethű... de mihez képest?" (1974 január-február)
  5. "Felkészülni, vigyázz, kész, kész, kész..." (1974 március)
  6. "Kik legyenek a színészek?" (1974 április)
  7. "Légy üdvözölve Martha's Vineyardon" (1974 május elseje)
  8. "Csendet kérek, felvétel!" (1974 május 2-16)
  9. "Bruce, a cápa" (174 május 17-június 1)
  10. "Teddy, hétfőre kell egy cápa" (1974 június 2-10)
  11. "Mennyit haladtunk eddig?" (1974 június 11-20)
  12. "Maga Peter Benchley, ugye? Mit gondol erről az egészről?" (1974 június 21-28)
  13. "Mire való az Ítélet napja-terv?" (1974 június 29-július 31)
  14. "A hajótulajdonosok sztrájkja, az Orca elsüllyedése és az évszak vége" (1974 augusztus)
  15. "Mondj búcsút Martha's Vineyardnak" (1974 szeptember)
  16. "Helló Hollywood, kész vagyunk már?" (1974 október-1975 április)

A kötet végén megtalálható a film stáblistája, a már említett lábjegyzetek, egy betűrendes névmutató, valamint a szerző és Peter Benchley rövid életrajza.

Matt Taylor: JAWS: Memories from Martha’s Vineyard

A tekintélyes méretű, 30x27 cm-es album 296 oldalon keresztül, több mint 1000 színes és fekete-fehér fotóval illusztrálva mesél a film fő forgatási helyszínéül szolgáló New England-i Martha's Vineyard szigetén lezajlott filmforgatásról.

jawsbookmfmv

A stáb számos helyi lakost fogadott fel kisebb színészi feladatokra és különféle munkafolyamatokra, köztük a cápás speciális effektusok elkészítésében való közreműködésre. A szigetlakók között több profi és amatőr fényképész is akadt - az ő visszaemlékezéseik és korabeli fotóik képezik a kötet gerincét. Emellett interjúkat olvashatunk az 1974-es eseményekről Carl Gottlieb forgatókönyvíróval, Shari Rhodes helyi szereposztóval és Joe Alves látványtervezővel; utóbbi tervrajzait és storyboard-jait is rendelkezésre bocsátotta. A mű társszerzője Jim Beller, a legnagyobb Jaws-gyűjtemény tulajdonosa (jawscollector.com). Az előszót maga Steven Spielberg írta.

Az alapkiadáson kívül 1000 példány erejéig megjelent egy Limited Collectors Edition is, melynek speciális csomagolása egy korabeli 8 mm-es "színfalak mögötti" amatőr felvétel DVD-átiratát, illetve fő attrakcióként az Orca II (az elsüllyeszthető díszlethajó) üvegszál törzsének 2,5x2,5 cm-es eredeti darabját tartalmazza.

Egyébiránt a képzeletbeli Amity-szigetet "alakító" Martha's Vineyard-on 2005-ben (a film bemutatójának 30. évfordulóján) rendezték meg a Cápa-rajongók nagy  találkozóját, a Jaws Festet. A sikerre tekintettel 2012-ben megismételték a rendezvényt, The Tribute alcímmel. Amint az alcím is sejteti, ekkor központi szerepet kapott a tiszteletadás azon alkotók felé, akik már nincsenek közöttünk: elsősorban Roy Scheiderre, Robert Shaw-ra és Peter Benchleyre emlékeztek a résztvevők. Mindkét eseményen számos filmkészítő, színész, sőt az elhunytak családtagjai is megjelentek.

Jaws 2 - A Marvel Super Special

A Marvel Comics 1977 és 1986 között jelentette meg Marvel Super Special című sorozatát, mely 41 önálló, egykötetes képregényből állt, nagyrészt filmek feldolgozásaival. A 6. szám a Cápa 2 comic-adaptációja volt 1978-ban.

A 45 oldalas képregény sztorija Dorothy Tristan és Howard Sackler korábbi forgatókönyvén alapszik, így eltéréseket mutat a végleges filmhez képest. Extraként egy interjút is kapunk Jeannot Szwarc rendezővel.

000_cover_a

© Chief Brody 2011 “A Cápa-filmek blogja”

A bejegyzés trackback címe:

https://chiefbrody.blog.hu/api/trackback/id/tr6012535775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása