Filmek, könyvek és képregények a múlt századból

Chief Brody

A Weyland-Yutani krónika melléklete: A krónika háttere és a felhasznált források

2018. május 05. - Chief Brody

A krónika kizárólag az eddig elkészült hat mozifilmhez (Alien-tetralógia, Prometheus, Alien: Covenant) kötődő dátumokat dolgozza fel, ehhez csak a filmek regényváltozatát és néhány egyéb non-fiction kiegészítőt hívtam segítségül, az alábbiak szerint:

Minden az 1979-ben kiadott The Authorized Portfolio of Crew Insignias from the UNITED STATES COMMERCIAL SPACESHIP NOSTROMO: Designs and Realizations című kiadvánnyal kezdődött, mely a Nostromo legénysége által viselt egyenruha-jelzéseket mutatja be. John Mollo és Ron Cobb dizájnerek a tervek mellé képzeletbeli történelmi események leírásait is elhelyezték, mintegy historikus kontextusba helyezve a ruházati kiegészítőket.

1995-ben került boltokba Lee Brimmicombe-Wood Aliens - Colonial Marines Technical Manual című ál-dokumentum kötete, mely tulajdonképpen egy katonai kézikönyv. A műben szintén található néhány használható adat és időpont a gyarmati tengerészgyalogság története, valamint az Alien és az Aliens háttérsztorija kapcsán.

A következő forrás az 1999-es Alien Legacy DVD-box rejtett extra tartalma volt, mely a Nostromo legénységének szakmai életrajzát tartalmazza. A biográfiák alapját Ridley Scott feljegyzései képezték, melyeket az első film forgatása során adott át a színészeknek, hogy azok jobban bele tudják magukat képzelni az általuk alakított karakterek lelki világába. Az életrajzok némileg módosított változatai láthatóak az Aliens bizottsági meghallgatási jelenetének hátterében kivetítve; a tablók később felkerültek az Alien Anthology Blu-ray bónuszai közé. Az életrajzokat (a széria többi része szereplőinek biográfiájával együtt) később a WEYLAND-YUTANI KRÓNIKA mellékleteként teszem közzé, de a politikai-történelmi utalásokat jelen listában is megjelenítettem.

A Prometheus film 2012-es hivatalos (és a közelmúltban megszüntetett) honlapja, a weylandindustries.com tulajdonképpen a Weyland Industries "viral" vagy "tie-in" céges weboldala volt. Ennek részét képezte az úgynevezett "Corporate Timeline", vagyis a vállalat történetének legfontosabb állomásait bemutató idővonal, de a honlap többi része is tömve volt használható adatokkal és információkkal. Az így összeállítható krónika Peter Weyland 1990-es születésével kezdődik, és a Prometheus végzetes útja előtti időkig tárja elénk az eseményeket.

2014-ben jelent meg S. D. Perry Alien - The Weyland-Yutani Report című, 20th Century Fox által jóváhagyott könyve. A pazar kiállítású, gazdagon illusztrált, számos melléklettel ellátott mű alapvetően egy Weyland-Yutani által "kiadott" ál-dokumentum, mely a cég szempontjából foglalja össze az Alien-tetralógia és a Prometheus eseményeit. A könyv része a "Company Time Line", mely tulajdonképpen természetes folytatása a Weyland-sztorinak, és a XXIII. század végéig követi a Társaság és az Idegen mitológiáját. Az összeállításban nem csak a "Company Time Line" információit, hanem a kötetben jelentős mennyiségben fellelhető egyéb tényeket is szerepeltetem.

Végül említsük meg a Prometheus 2012-es Blu-ray kiadásának The Peter Weyland Files című, videókból és szövegekből álló extráit.

Amint már jeleztem, krónikám csak a filmekhez köthető dátumokat veszi sorra, ugyanakkor a filmek konkrét tartalmával nem fárasztom az olvasót; aki ezt a posztot olvassa, nyilván látta már a műveket, alighanem többször is. Szintén nem dolgoztam fel a kiterjesztett Alien-univerzumhoz tartozó képregények, regények és videojátékok történetét, függetlenül attól, hogy a hivatalos kánonhoz tartoznak, avagy sem. Akinek tehát nem igazán veszi be a gyomra, hogy Ripley az Alien és az Aliens között is felkelt egy picit a hiperálomból, hogy harcoljon az idegenekkel, vagy akit nem feltétlenül hoz lázba, hogy ki és mikor épített egy videojátékban feltűnő űrállomást, az jó helyen jár.

A világhálón fellelhető legjobb és legteljesebb Alien témájú idővonal Scott Middlebrook 1999 óta fejlesztgetett The Alien Universe Timeline-ja. A téma iránt behatóan érdeklődő és angolul tudó rajongóknak mindenképpen ajánlom, annak ellenére, hogy az én ízlésemnek túl sok benne a találgatás és az önkényes kiigazítás, illetve a Prometheus-honlap és a The Weyland-Yutani Report könyv információinak jelentős részét (még?) nem dolgozta fel. Scott közel két évtizedes munkájának egyébként létezik egy átszerkesztett magyar változata, ami dicséretes vállalkozás lehetne, ha feltöltője nem saját gyűjtésként adta volna közzé az anyagot.

Jómagam az első idővonalamat az általam készített Alien Adatbázis részeként mutattam be 2004-ben. A most olvasható WEYLAND-YUTANI KRÓNIKA minden mozzanatát magam dolgoztam fel és fordítottam, a gyűjteményemben megtalálható források használatával:

myalienbook2.jpg

myalienbook3.jpg

myaliendisc.jpg

myaliendisc_1.jpg

myalienbook.jpg

myalienbook4b.jpg

VISSZA

A bejegyzés trackback címe:

https://chiefbrody.blog.hu/api/trackback/id/tr6213894048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása