Filmek, könyvek és képregények a múlt századból

Chief Brody

Kommandó - az elveszett változat

2016. augusztus 03. - Chief Brody

mainphoto

Az 1985-ben Arnold Schwarzenegger főszereplésével és Mark L. Lester rendezésében bemutatott Kommandót (melyet a 80-as években német nyelvterületről Phantom Kommando-ként ismertünk) velem együtt sokan minden idők egyik legszórakoztatóbb akciófilmjének tartják. A mű körül kialakult kultusz legfőbb oka az lehet, hogy - ellentétben a szintén abban az évben mozikba kerülő Rambo 2-vel és Rocky 4-gyel - a film nem veszi magát túl komolyan (persze ettől még Stallone vietnami és moszkvai kalandjait ugyanúgy imádjuk!). Sőt mi több, Arnold a Conan és Terminátor karakterei után humorérzékről és kétségtelen karizmáról (érted!?) tesz tanúbizonyságot. A végeérhetetlen akció, az ütős beszólások, James Horner dinamikus zenéje és a képregénybe illően elvetemült fő- és mellék-gonoszok egyaránt hozzájárultak a masszív rajongótábor kialakulásához.

A Kommandó-fanok három évtizede ülnek le a mozivászon és a tévé elé, hogy újra és újra végignézzék, ahogy John Matrix nyugállományú ezredes nagyjából nyolcvan embert mészárol le lőfegyverrel, rakétavetővel, robbanóanyaggal, késsel, vasvillával, fejszével, fűrészlappal, vascsővel és puszta kézzel. B-film ez a javából - A-listás sztárral, no meg valami plusszal, amiért ma is ugyanúgy szeretjük...

2007-ben - részben a CommandoFans.com rajongói weboldal által indított petíció hatására - piacra került a film rendezői változata, melynek legnagyobb érdeme természetesen az ominózus szerszámoskamra-jelenet brutálisan teljes verziója.

Hozzáférhető ugyanakkor a film forgatókönyvének 1985. április 18-ra datált végső változata. Érdekes módon ezen íróként Richard Tuggle került feltüntetésre, holott a film főcíme szerint a forgatókönyvet Steven E. de Souza írta saját, illetve Joseph Loeb III és Matthew Weisman története alapján. Richard Tuggle egyébként két Clint Eastwood film forgatókönyvének megírásáról ismert: ezek a Szökés Alcatrazból (Escape from Alcatraz, 1979) és a Kötéltánc (Tightrope, 1984); utóbbit rendezőként is jegyzi.

commando

A Kommandó szkriptje viszonylag pontosan tükrözi az elkészült film sztoriját, a fontosabb eltérések a következők:

  • Matrix lángszóróval égeti el a diktátor Ariust, a filmben agyonlövi.
  • A forgatókönyvben egy rövid flashback bemutatja, Matrix miért rúgta ki annak idején Bennettet: a Val Verde-i akció során a százados őrjöngve agyonlőtt három ártatlan gyereket, ezért Matrix kénytelen volt puskatussal leütni.
  • Matrix és Bennett végső leszámolása az írott változatban jóval nagyobb szabású: Bennett az épületből elhurcolja Jennyt, egy dzsippel a kikötőbe viszi, és felszállnak egy kis hadihajóra. Matrix utánuk rohan, de sérülései miatt lemarad, így Bennettnek sikerül a hajóval kifutni a dokkból. Ekkor a hidroplánt vezetve megjelenik Cindy. Matrix belekapaszkodik a repülőből leeresztett létrába, majd felmászik a szárnyra, és Cindy üldözőbe veszi a hadihajót. Miközben Bennett a repülőgépre lő, Matrix leugrik a hajó fedélzetére. A két férfi kézitusába kezd, egy eltévedt golyó felgyújtja az irányítás nélkül száguldó hajó hátsó részét, majd a jármű kifut a partra. Ha mindez még nem lenne elég, a Parti Őrség járőrhajója éppen ekkor kezd lőgyakorlatba, ágyútűz alá véve a sziget partszakaszát (ezért tiltott repülési övezet a környék, ahogy a kész filmben is említik). Matrix, Bennett és Jenny leugranak az égő hajóról, majd a parton, robbanások közepette kezdetét veszi a késes leszámolás, mely az elkészült  filmben a kazánházban zajlik. Végül Matrix átszúrja Bennett torkát, és a hajótesthez szögezi a késsel a testet. Időközben a helikopteren érkező Kirby tábornok parancsára leállítják az ágyúzást.

Egy-két érdekesség: a filmbéli képzeletbeli latin-amerikai országból, Val Verdéből származik a Die Hard 2 főgonosza, Esperanza tábornok (Franco Nero) is. A soha meg nem valósult Commando II egy Roderick Thorp regény alapján készült volna el, de Schwarzeneggert nem érdekelte a dolog; ebből a tervezetből alakult ki végül az első Die Hard.

És egy személyes észrevétel arról, hogy időnként felmerül a Kommandó remake ötlete. Adott a következő sztori: egy különleges kiképzéssel és speciális képességekkel rendelkező, de már visszavonult állami alkalmazott lányát elrabolják és egy másik országban tartják fogva. A férfi - bevetve szakmai tudását - mindenen és mindenkin átgázolva, számos embert legyilkolva kiszabadítja a lányt. Szóval a remake már elkészült, Liam Neeson főszereplésével.

Végül külön kiemelném, hogy az Alien mellett szerintem ez a film kapta minden idők legmenőbb tagline-ját: Somewhere... somehow... someone's going to pay (Valahol, valahogy, valakinek meg kell fizetnie!)

A bejegyzés trackback címe:

https://chiefbrody.blog.hu/api/trackback/id/tr7712535753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2016.08.04. 10:19:33

Angolul érdemes megnézni Arnold felejthetetlen akcentusa miatt. "W'HONG!"

Flankerr 2016.08.04. 12:13:05

Alapmű, ez nem kétséges, köszi az információkat :)

Jason Voorhees 2016.08.04. 12:13:37

Gyeremekkorom felejthetetlen akciófilmje volt, megint kedvet kaptam a megnézéséhez :-)

GrenAbla 2016.08.04. 12:32:09

Nemrégiben sikerült megszereznem VHS minőségben narrátoros verzióban. Hihetetlen fíling. :)))

parazita666 2016.08.05. 11:12:40

A múltkor leadta valamelyik csatorna. Vannak benne jó szövegek, de maga a film kurva gagyi.

Chief Brody 2016.08.05. 11:42:49

@parazita666: Kétségtelenül nem az egyetemes filmművészet csillogó ékköve, de én nem cserélném le az összes Transformers-re, az összes Marvel és DC képregényfilmre, az összes Alkonyatra és az összes többi csillogó-villogó 3D-s modern szarra.
süti beállítások módosítása