Filmek, könyvek és képregények a múlt századból

Chief Brody

Az Alien-saga Ripley-je tévedésből kapott hadnagyi rendfokozatot

2017. május 28. - Chief Brody

Az Alien-tetralógia ikonikus főhősnője Ripley hadnagyként vonult be a felejthetetlen sci-fi karakterek dicsőségcsarnokába. Jómagam többször elgondolkodtam, hogy vajon a harmadik résztől miért kezdik hadnagyként (lieutenant, rövidítve Lt.) emlegetni az addig civil Ripley-t; ki, mikor, miért és hogyan vette hivatásos állományba és adott neki katonai rendfokozatot.

ripley1.jpg

A tények a következők:

A nyolcadik utas: a Halál (Alien, 1979)

2122-ben Ellen Louise Ripley a USCSS Nostromo kereskedelmi vontató-űrhajón szolgál, Dallas kapitány és Kane első tiszt után ő a harmadik a rangsorban. A legénység civilekből áll, ugyanakkor a kereskedelmi tengerészet tagjaiként egyértelmű alá- és fölérendeltségi viszonyok között dolgoznak. Ripley rangja warrant officer, melyet nálunk legtöbbször fedélzeti tisztként vagy altisztként fordítanak, leghelyesebb azonban a fedélzetmester lenne. A WO katonai rendfokozatként is használatos, a tiszthelyettesi és tiszti állománycsoport között helyezkedik el (a magyar hivatásos szerveknél ők a zászlósok), de Ripley esetében ez kereskedelmi tengerészeti rang. Az officer magyar fordítása általában és jobb híján a "tiszt", de az eredeti kifejezés jelenthet bármilyen civil tisztviselőt, ügyintézőt (vagy például közrendőrt) is. Azt tehát már rögtön az elején leszögezhetjük, hogy Ripley semmiképpen nem katona, hanem a Nostromót birtokló Weyland-Yutani Corporation munkavállalója (melyet a filmben csak Társaságként említenek a szereplők, de néhány díszleten és monitoron látható a Weylan Yutani felirat, d betű és kötőjel nélkül).

A bolygó neve: Halál (Aliens, 1986)

2179-ben Ripley visszakerül a Földre. A Weyland-Yutani vizsgálóbizottsága commercial flight officer-ként (kereskedelmi repülőtiszt) említi, a tárgyalás során a háttérben kivetített életrajzi adatok szerint pedig: "POSITION: Warrant Officer, NOC-1". A NOC a jelenlegi USA-ban is használatos Nemzeti Foglalkozási Besorolás rövidítése, ahol az 1-es kód az üzleti, pénzügyi és adminisztratív foglalkozásokat jelöli. A procedúra végén a bizottság bevonja Ripley repülési engedélyét.

ripley2b.jpg

Nem sokkal később a Társaság embere, Burke és Gorman hadnagy a Gyarmati Tengerészgyalogságtól (USCM / USCMC) arról győzködi Ripley-t, hogy menjen vissza velük az LV-426-ra tanácsadóként (advisor). Ripley megjegyezi, hogy nincs rá szükségük, hiszen nem katona.

Miután a tengerészgyalogosok felébrednek a Sulacón a mélyálomból, Vasquez közlegény Ripley-re utalva megkérdezi Ferro tizedest, hogy "Ki a Hófehérke?", mire azt a választ kapja, hogy valamiféle tanácsadó (consultant).

Ezt követően a teljes film során semmi nem mutat arra, hogy Ripley a Tengerészgyalogság tagja lenne (sőt éppen ellenkezőleg, kívülálló); egyértelműen nem a parancsnoki hierarchia része; soha senki nem szólítja hadnagynak, ahogy pedig az a fegyveres erőknél szokás; egyetlen momentum sem utal rá, hogy rendfokozatot viselne, ráadásul a szakaszparancsnok Gormanéval megegyezőt; nem hord a ruházatán rendfokozati jelzést, ellentétben a tengerészgyalogosokkal. Cameron és alkotótársai egyébként szándékos allegóriát igyekeztek vonni a vietnami háború és az Aliens harci jelenetei között, ezért a valós amerikai Tengerészgyalogság (USMC) ranglétráját és külsőségeit vették alapul, így péládul Gorman sapkáján látható a hadnagyi lapocska, illetve Apone zubbonyának karján a törzsőrmesteri stráfok.

A végső megoldás: Halál (Alien 3, 1992)

Még mindig 2179-ben járunk. Ripley mentőhajója lezuhan a Fiorina 161-en, ahol a fegyintézet személyzete már a kezdetektől hadnagyként utal rá.

ripley3b.jpg

Alien 4 - Feltámad a Halál (Alien Resurrection, 1997)

A XXIV. század második felében játszódó történetben Ripley 8. klónját elő is léptették, ebben a filmben érdekes módon már főhadnagy (first lieutenant).

A "hadnagy-rejtéllyel" kutatásaim szerint mindössze néhány külföldi rajongói fórum foglalkozott, ahol általában arra a következtetésre jutottak, hogy a 3. rész forgatókönyvírói ismeretlen okból hibáztak. Ripley a második filmben nem vált a tengerészgyalogság tagjává, ahogy azt fentebb már bizonyítottam. A Weyland-Yutani civil cégként nem osztogathat katonai rendfokozatot a beosztottainak, azt csak az adott ország törvényei által felhatalmazott, katonai hierarchia mentén működő fegyveres erők, rendőri, hírszerző vagy egyéb hasonló szervek tehetik meg. Egyébként is Ripley állandóan keresztbe tesz a Társaságnak, tehát még ha tehetnék, sem részesítenék efféle dicséretben.

Arra azonban van egy elméletem, hogy mi vezethette félre a Végső megoldás íróit, akik nyilvánvalóan újra nézték az első két részt. Amikor az Aliens-ben a "kifagyasztott" tengerészgyalogosok a Sulaco ebédlőjében beszélgetnek, Hicks tizedes megjegyzi, hogy az új hadnagyuk nem ereszkedik le a bakákhoz, és közben a külön asztalnál étkező Gorman, Ripley, Burke és Bishop felé néz. Az egyszeri néző ekkor még nem tudja, hogy Gorman hadnagynak ez az első bevetése a szakasszal, az viszont egyértelmű, hogy Ripley-t először látják a katonák. Ha valakinek ez így ragad meg a fejében, később tényként is kezelheti a dolgot...

Végezetül csak annyit szögeznék le - elkerülendő az ilyen irányú kommenteket -, hogy nálam nagyobb Alien-őrültet nehéz elképzelni, tehát kis fejtegetésemet nem kötözködésnek szántam a sorozat irányába, mindössze egy érdekességet akartam megosztani a részletek iránt érdeklődő rajongótársaimmal.

ripley4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://chiefbrody.blog.hu/api/trackback/id/tr1312545865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fmintdénes · fmintdenes.blog.hu 2017.05.28. 17:42:50

Tök király írás ! Én ezt észre sem vettem eddig : - ) Grat!

chrisred 2017.05.29. 08:58:30

Impresszív! Teljesen járatlan vagyok az amerikai munkakör-rendszerezésben, ezért arra gondoltam, hogy Ripley csak belépett valamilyen formában a hadseregbe, hogy egy katonai bevetésen résztvehessen - és nem mint rakodómunkás. És utána úgy lett belőle hadnagy, ahogy a pechesebb sorkatonákból alhadnagy az átkosban: posztumusz tiszteletbeli.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2017.05.29. 09:18:35

Én azt találtam magyarázatnak magamban, hogy ez nem katonai rendfokozat, hanem hajózási rang, mint a kapitány, ami szintén civil rang a hajózásban.

Chief Brody · https://chiefbrody.blog.hu/ 2017.05.29. 09:24:53

@chrisred:
Természetesen megtehette volna a Tengerészgyalogság, hogy állományba veszi, de csak polgári alkalmazottként, semmiképpen nem tisztként, amit a hivatásos katonák is hosszú kiképzés és tanulmányok után érdemelnek ki. Persze mivel egy filmről beszélünk, mely ráadásul a jövőben játszódik, semmi nem tiltja a szabályok felülírását. A posztom lényege nem a valósághűség hiányolása, hanem az, hogy az Aliens-ben Ripley egyértelműen nem volt hadnagy, az Alien 3-ban meg már hirtelen igen.

Chief Brody · https://chiefbrody.blog.hu/ 2017.05.29. 09:35:25

@Madnezz:
A kapitány a hajózásban (akár civil, akár katonai) beosztás és nem rendfokozat, ugyanúgy, mint a repülőkön vagy akár a sportcsapatokban. Egy hadihajó kapitánya a beosztásától függetlenül még nyugodtan lehet például ezredes. Nem tévesztendő össze az angol "captain" rendfokozattal, aminek nálunk százados a megfelelője.
Hadnagyi "civil" rang viszont nem létezik a kereskedelmi vagy polgári hajózásban. De ha az Alien fikciós világában mégis lenne, akkor az azt jelenti, hogy a Weyland-Yutani léptette elő Ripley-t warrant officerből hadnaggyá, ami elég furcsa lenne azután, hogy még a repülési engedélyét is bevonták a Nostromo felrobbantása után, illetve az Aliens-ben megakadályozta, hogy Burke a Földre hozhassa dögöket a Társaságnak.

dutch 2017.05.29. 09:37:28

Remek írás!

Amilyen mostohán bántak a harmadik rész írói a másodikkal, simán elképzelhető hogy a kantinos jelenet miatt tévedtek. Valószínűbb viszont, hogy a rengeteg újraírás okozta a hibát. Legendásan sokszor dolgozták át a forgatókönyvet, elvileg 12 különböző író is dolgozott rajta. Ilyenkor vagy kidobják a kukába az előzőt verziót, vagy csak módosítják, újrahasználják, stb. Valamelyikben sztoriban hadnagyi rangot kaphatott, amit a következő író magyarázat nélkül meghagyhatott.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.29. 09:38:01

@Madnezz:

Ez is logikusnak tűnne, de ha jól tudom, a polgári hajózásban nincs olyan, hogy "hadnagy". Van kapitány, elsőtiszt, másodtiszt, fedélzetmester, kormányos, főgépész, matróz, stb. (és ezek inkább beosztások, mint rendfokozatok), de hadnagy az nincs.

Chief Brody · https://chiefbrody.blog.hu/ 2017.05.29. 09:56:51

@dutch:
Teljesen elképzelhető ez is, illetve a két magyarázat kombinációja: az első gyenge láncszemet megtévesztette az ebédlős jelenet, a többi utána következő író pedig átvette a pontatlanságot. Persze ahogy írtad, bárcsak ez lenne az egyetlen hiba a 3. film forgatókönyvével! A legtöbb rajongónál Hicks és Newt hidegre tevése miatt szakadt el a cérna.

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2017.05.29. 09:57:10

@tiboru: Na ja, de ez egy sci-fi, a jövőben akár lehetne is. :)
@Chief Brody: Nem tagadom, hogy túl sok logika az éppen nincsen a hadnagyosításban. :D

dutch 2017.05.29. 10:05:13

@Chief Brody: Ahogy nálam is. Sok potenciál volt bennük, és Michael Biehn-t amúgy is nagyon szeretem.

na__most__akkor 2017.05.29. 10:52:49

A probléma gyökere az angol (amerikai angol...) nyelv. Egy szó bármit jelenthet. Meg bárhogy kiejthető...

Egy nyelv, amit többségében primitív emberek beszélnek, szükségképpen primitív lesz. Ahol a billió az a mi milliárdunk, 1 000 000 000 - "bi"=kettő, "Bi-, a number prefix denoting two" - ott nagy baj van a fejekben.
Hol van a kettő a kilenc nullában?
Civilizált népeknél a billió, trillió, kvadrillió két-, három-, négyszer HAT nulla.

A kapitány meg ugyan legyen már százados... Hajón meg repülőgépen.

na__most__akkor 2017.05.29. 10:54:40

Három csillaggal. Még ha az Enterprise kapitányának négy van, akkor is.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.29. 11:11:13

@na__most__akkor:

Magyarul a "kapitány" az beosztás, a "százados" pedig rendfokozat, abszolút nem szinonimák. Egy rendőrkapitányság vezetője a rendőrkapitány (aki lehet szinte bármilyen rendfokozatú, de általában alezredes vagy ezredes) és nem a százados. A főkapitány meg általában valamilyen tábornok.

És mi legyen a bányakapitányságokkal meg a bányakapitánnyal? Bányaszázados? Ne vicceljünk már...

A "captain" az lehet kapitány és lehet százados is, szövegkörnyezettől függően.

chrisred 2017.05.29. 11:13:14

@Chief Brody: Igen, ezért gondoltam, hogy a hadnagyi rangot csak úgy hozzávágták utólag. Nyilvánvalóan tudjuk, hogy a Sulaco indulásáig semmilyen katonai kiképzésen nem vett részt. De amíg az űrben sodródott a II. és III. rész között, bármi történhetett a kartonjával (adatfájljával).

Chief Brody · https://chiefbrody.blog.hu/ 2017.05.29. 11:15:04

@na__most__akkor:
"A kapitány meg ugyan legyen már százados... Hajón meg repülőgépen. "

Bocs, de nem egészen.
Ezek a captain-ek magyarul is kapitányok:
en.wikipedia.org/wiki/Sea_captain
en.wikipedia.org/wiki/Pilot_in_command

Ezek a captain-ek viszont századosok a magyarban:
en.wikipedia.org/wiki/Captain_(armed_forces)
en.wikipedia.org/wiki/Police_captain

A kulcsszavak a fordítás eldöntéséhez: beosztás (az első két példa) vagy rendfokozat (a második kettő)?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.29. 11:22:36

@Chief Brody:

A "police captain" azért az USA-ban inkább beosztás. Olyan ott nem nagyon van, hogy egy captain maga nyomozzon, kifejezetten vezetői megbízással jár együtt ez a cím.

De az USA-ban annyi minden más :-)

Chief Brody · https://chiefbrody.blog.hu/ 2017.05.29. 11:30:25

@tiboru:
Mondjuk úgy, hogy beosztással együtt járó rendfokozat ("rank"), ugyanúgy, mint az amerikai rendőr őrmesterek és hadnagyok esetében. A "police captain"-ek egyenruhán ugyanazt a dupla táblácskát hordják a galléron, mint a hadsereg (haditengerészet, tengerészgyalogság, stb.) századosai. De ezen nem veszünk össze, mert egyébként úgy látom, eléggé egyre jár az agyunk a témában :D

Chief Brody · https://chiefbrody.blog.hu/ 2017.05.29. 11:33:05

@chrisred:
Kétségtelenül ez is egy magyarázat, de az, hogy hozzávágták, amíg az űrben sodródott, azért elég sután hangzik :)

Duplaxiii 2017.05.29. 11:41:14

Te tényleg megszállott vagy!
Ez egy scifi, gyakorlatilag olyanra koncentáltál, mint hogy valóban meghalnak-e a színészek...
Ez a vonal semmiféle lényeggel nem bír, találsz utalást arra, hogy két különböző film közötti időben a fikciós főszereplő végezhetett-e bámulyen iskolát, képzést?
De inkább komolyan, mert valójában érdekes dolgot piszkáltál meg.
A lényeg egyik része, hogy a készítők mennyire akarták hitelesnek mutatni a cselekményhez kapcsolódó részeket! Péládul a Főnök vagy a Gyilkos ügyek szinte 100%-os pontossággal mutatják be egy nagyvárosi rendőrség és a kapcsolódó részek (FBI, VÁM stb.) szervezeti felépítését - igaz ott is sok hibás és sokszor trehány megfogalmazás lelhető fel, nincs kibontva a két fő terület rangjainak elnevezése, értéke, vagy a hadnagy egyszer hadnagy, aztán örmester stb. -, míg a többi CSI meg más nullára egyszerűsíti a szakmai környzetet...
A Alien silmekben láthatóan átlagosan ügyeltek erre, te észleltél anomáliát, igaz nincs kép arról, hogy mi történik a fikcióban "akkor", amikor nincs film...
A másik területet te is említed, a rednfokozatok, beosztások kérdéskörét. Pldául hibás az, hogy mit tartasz polgárinak és mit katonainak (officer). És Amerikában még a haderőnemek is eltérő elnevezéseket alkalmaznak (a rendőrség is)
Tehát az egyik a katonai rang, ami a szolgálati időtől és a képzettségtől függ, a másik a beosztás, afunkció! Nálunk is sokszor fordult elő, hogy egy alezredes állított szőnyeg szélére magasabb rangúakat, mert a szolgálati ideje kevesebb volt, de a beosztása (képzettsége) magasabb! A seregben tapasztaltam, hogy behívott főhagnagyoknak annyi hatáskörük sem volt, mint egy hivatásos örmesternek!
Tehát hogy a csaj hadnagy vagy nem, vagy más, a film szempontjából csak a történethez hapcsoható! A civil és a hivatásos dolog átjárható, a Honvéd Kórházban is rendre belépetnek a polgáriak a seregbe, igaz egy diplomás civil nem lehet tiszt, ha nincs szakmai diplomája...
Amire te célzol, az azt jelenti, hogy egy küldetésnél, ahol hivatásossok is vannak, a vezetőnek kell adni egy olyan rangot is, hogy ezeket is utasíthassa! Nem tud intézkedni, legyen az bármilyen beosztású, ha civilként egy katonának akar parancsot adni. Azoknak csak egy másik katona, egy magasabb rangú, vagy beosztású adhat parancsot.
Ezt a rendező nagyon jól beépítette, és te ezt vetted észre.
(A Főnök sorozat pontosan ábrázolja a te dilemmédat! Az egyik főszereplő diplomás, de csak őrmester. És vannak hadnagyok és nyomozók, a főnök meg csak "főnökhelyettes" és nem kapitány...
Az örmester elvévez egy nyomozóvizsgát, és nyomozó lesz, de az csak beosztás és nem rang! A hadnagy akkor lesz, ha elvégzi a "rendőrakadémiát". A civil aklamazott meg csak járörvizsgát tehet...
A főnök jellemzően százados, de nem kapitány, mert a beosztása sokkal magasabb, hiszen a kapitány általános helyettesének a helyettese, sorban a harmadik, de funkcióban nem. Rangban utasíthatja a kapitányokat (azok is századosok), de a beosztása miatt. "magasabb egység".
.
Szóval nagyon jó dolgot vettél észre, de semmi rendkívüli nincs benne, nagyon jól megoldották, még akkor is ülne, ha nem egy fikcióról lenne szó. A csaj akkor és ott lehet hadnagy! Korábban meg lehettett egyszerű rakományfellelős, civilként vagy hivatásosként egyaránt.

Duplaxiii 2017.05.29. 11:50:49

@tiboru:
Jól írod, erre utaltam az előbb!
A kapitány = százados.
Az első a beosztása, a másik a rangja!
Azonos rang között a beosztás dönt.
(Az Alienre kivetítve, ha a hivatásosok közül a legmagasabb rangu csak valamilyen tiszthelyettes, akkor a vezetőnek is kell adni egy rangot, a következőt, hogy jogilag is föléjük lehessen rendelni. Akád adminisztrációs módon is kaphat ekkor egy hadnagyi rangot...)
A zsaruknál meg a járőr, őrmester, nyomozó a sor.
Az utcán jellemzően járőr, őrmester és a parancsokuk lehet tiszt, jellemzően hadnagy/kapitány.
A tiszti iskola meg a hadnagy, százados (kapitány), ezredes (már parancsnoki beosztáshoz kell, amikor sok részleget - kapitányokat - irányít.
Egyébként az amerikai felépítés sokkal logikusabb és életszerűbb, mint a mi egységes rangsorunk és a nem mindig látható funkciók.
Ott egy hadnagy az hadnagy és nem kell magyarázni a rangját, beosztását és bármikor intézkedhet, mert az utcán csak alacsonyabb rangúak, beosztásúak dolgoznak.

na__most__akkor 2017.05.29. 12:00:00

@Chief Brody:
"A kulcsszavak a fordítás eldöntéséhez: beosztás (az első két példa) vagy rendfokozat (a második kettő)?"

Ahogy mondtam, angol/amerikai nyelv (nem ugyanaz...).

De itt vannak a vadász rendfokozatok... (fordítsd le angolra)
- vadász
- őzvezető, tízebes, szarvasvezető
- őzmester, törzsőzmester, főtörzsőzmester
- agancsos, törzsagancsos, főtörzsagancsos
- vadnagy, fővadnagy, százvados
- őznagy, alzergedes, zergedes
- vadászlaktulajdonos, vezérőznagy, vadásztársaságvezér, vezérzergedes, semjénzsolt

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.29. 12:04:36

@Duplaxiii:

"Egyébként az amerikai felépítés sokkal logikusabb és életszerűbb, mint a mi egységes rangsorunk és a nem mindig látható funkciók."

Erre próbáltak valamiféle áthidaló megoldást találni a rendőrségen a "címzetes" előtag bevezetésével. A "címzetes őrnagy" nem 100%-ban ugyanaz, mint az őrnagy :-)

Chief Brody · https://chiefbrody.blog.hu/ 2017.05.29. 12:05:22

@Duplaxiii:
Köszi a részletes hozzászólást, nagyra értékelem!
A két film (mármint az Aliens és az Alien 3) között nem történt semmi, közvetlen folytatások, az Aliens végén Ripley mélyálomba vonul, az Alien 3 elején pedig ebből ébred. Tehát nem járhatott semmilyen iskolába. Az Alien 3 elején egyszer csak hipp-hopp hadnagy lett, úgy, hogy az előző film végén civil tanácsadóként feküdt be a krióba. Tehát "akkor és ott" csak írói hiba folytán lehet hadnagy. Szerintem.

Azt egy percig sem állítottam, hogy rendkívüli, amiről írtam, egyszerűen csak érdekes, és az okfejtésem alapján baki. Szerintem :)

Duplaxiii 2017.05.29. 12:07:19

De adnék újabb ötleteket a poszthoz!
Két film, két eset.
A Vadászat a Vörös Októberre-ben a CIA-hoz tartozó dr. Jack Ryan-re ráakasztanak egy szép hadnagyi díszegyenruhát, amikor megy a repülőhordozóra. Nem is érti a kapitány és helyettese. Majd észreveszik az apró kitűzőt és rájönnek, hogy egy valamikori pilótával beszélnek, aki a balesete miatt lett civil.
Tehát protokoll miatt egyenruha, de mégis civil pedig lehetne tiszt is........ (És a tengeralattjárón is szépen beékelődik a kapitány és a beosztottak közé, CIA-sként)
A végső visszaszámlálás még jobban rávilágít a civil-tiszt-beosztás problémára!
A repülőgéphordozón a góré a kapitány (aki egy amerikai szabály miatt mindig régi pilóta) és a tengerészeti beosztások szerinti helyettesei irányítják a hajót! Míg a kapitány egyben az egész kötelék parancsnoka is, pedig ő repülőtiszt...
A hajón azonban a második ember nem az első tiszt, hanem a CAG! A települt repülőcsoport feje! Egy pilóta... Akinek a renfokozata bele sem illeszthető a tengerészeti ragsorba. És a filmben Sheen civil, mégis kiemelt jogokat kap, beosztása miatt.
Mint egy szárazföldi bázison, ahol mindig egy tiszt a parancsnok, van saját földi beszotási vonala, de ott a települt repülőalakulat a saját parancsnokukkal. A földön is összefésülik a kettőt. Más rangok, már beosztások. Mégis...
Ezekben a filmekben nagyon jól leképezték, ábrázolják ezt a területet.

Duplaxiii 2017.05.29. 12:10:17

@Chief Brody: Dehogy! Pont azért írtam, mert érdekes a felvetésed. Én már nem emlékszem, öreg vagyok...
De utaltam arra, hogy az új küldetésnél a beosztások, a ragsor miatt hétköznapi dolog egy ilyen "kinevezés".
Ha vegyes személyzet meg, akkor is kell egy jogi rangsor, mert bárki meghalhat, beteg lehet, tehát kell, aki helyébe lép.
A filmben szerintem egyszerűen ez van, csak nincs kibontva, csak odacsapva. Te ezt vetted észre, jogosan.

chrisred 2017.05.29. 12:14:02

@Chief Brody: Nem magyarázat, csak feltevés. Azt is elég esetlegesnek tartom, hogy egy jelenetbeli mondat félrértéséről van szó, mert az Aliens további történéseiből napnál is világosabban kiderül, hogy Gorman a zöldfülű hadnagy.

Duplaxiii 2017.05.29. 12:16:46

@Chief Brody:
De gondolj a Prometheusra.
Ott is van katonai és tudományos személyzet.
Nincs kijelölve a rangsor, végig gond, hogy mit akar a tudós, a kutató és mit a katona.
Ott egy pillanatra halljuk, amikor a pilóta mondja, hogy a hajóért ő a felelős, ő dönt.
Amikor Meredith Vickers (Charlize Theron) izmoskodik vele.
Ebben a filmben nincs a vonal kidolgozva, esetleges.
Te ugye az Alien - Alien3 filmeket említetted. A Promethetus is RS filmje, a 3-as nem...
A 3-asban lehet pontos a dolog, RS erre nem ügyelt, nem tartja lényegesnek. A Prometheusban például a dugáshoz használta fel a feszültség kialakulását.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.29. 12:18:37

@Duplaxiii:

Jack Ryan tartalékos tisztként viselhet egyenruhát.

chrisred 2017.05.29. 12:22:54

@dutch: Szerintem a további részek nem bírtak volna el egy akcióhőst Ripley oldalán. Ott voltak példának az Alien Resurrection zsoldosai, akik halovány és béna sameszei lettek a Ripley klónnak, pedig alapból Ron Perlmantől Michael Wincottig sokkal karakteresebb figurák voltak, mint Michael Biehn.

Chief Brody · https://chiefbrody.blog.hu/ 2017.05.29. 12:29:42

@Duplaxiii:
:)
A filmben legalább háromszor említik, hogy Ripley civil tanácsadó, ahogy a posztban ezeket fel is sorolom. Ettől kezdve nem kell besorolni a hierarchiába, nem kell sehogy elhelyezkedni a rangsorban, mert nem része annak.
Például ha egy rendőri intézkedés során (például házkutatás, elfogás) a hivatásosokkal megy egy civil szakértő (mondjuk vegyész-szakértő az esetleg talált kábítószerek elsődleges vizsgálatára, vagy mondjuk orvos, vagy gyámügyes, vagy sok élő példát sorolhatnék), nem kell semminek kinevezni, egyszerűen csak tudomásul kell vennie, hogy a hivatásosok mondják meg, mi merre. Ez az Aliens-ben szépen ki is jön, Ripley a helyére van rakva. Az Aliens készítői nem hibáztak, az Alien 3 írói voltak figyelmetlenek. Egy civil hipp-hopp tiszti kinevezése EGY KONKRÉT BEVETÉS MIATT egyáltalán nem hétköznapi dolog, sőt véleményem szerint nincs ilyen. De csak ismétlem magam: ha meg is engedjük, hogy van ilyen, erről miért nem hangzik el egyetlen szó sem az egész filmben, sőt miért mutat minden ellene? Mert enélkül puszta feltételezés az egész.
Az öregséggel meg nem vagy egyedül, sajnos... :D

informatikusnal nincs butabb leny 2017.05.29. 12:31:11

@Chief Brody:

"semmiképpen nem tisztként, amit a hivatásos katonák is hosszú kiképzés és tanulmányok után érdemelnek ki. "

Anno az előző "elnyomó" rendszerben az előfelvételisek ha jól emlékszem zászlósként, törzszászlósként kezdtek és nem túl sok, néhány hónap faszverés után min. hadnagyként léptek le. A katonai rangokat elég lazán osztogatták néha, főleg ha pénz és nemesi kutyabőr is volt a háttérben, sok "időt" és kaszárnyatakarítást lehetett megúszni.

Chief Brody · https://chiefbrody.blog.hu/ 2017.05.29. 12:35:48

@chrisred:
Jogos, én is azt mondom, hogy aki emiatt értette félre a szitut, az nagyon béna. Sőt mi több, Hicks általam beidézett mondatára egyik társa valami olyasmit válaszol, hogy a srác (eredetiben: boy) seggébe feldugtak egy kukoricakenyeret, szóval már ekkor tudni, hogy nem nőről beszélnek. De elméletnek ez a verzió is jó :)

Chief Brody · https://chiefbrody.blog.hu/ 2017.05.29. 12:39:00

@informatikusnal nincs butabb leny:
Nyilván nem az 1990 előtt magyar rendszerről beszélünk, akkor a Néphadseregben vagy akár a korabeli rendőségnél 8 általánossal is lehetett tiszt vagy akár tábornok is valaki, megfelelő háttérrel.

chrisred 2017.05.29. 12:39:28

@Chief Brody: Konkrétan az hangzik el, hogy civil, vagy csak arról van szó, hogy nem tengerészgyalogos? Mert ha első, az én felvetésemet ki is lőhetjük, de az emlékeim szerint csak azért viselkedtek vele idegenként, mert nem profi kommandós. (Ahogy Gorman sem.)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.29. 12:45:34

@informatikusnal nincs butabb leny:

Azért az érettségi (lásd még a Horthy-kor karpaszományos zászlósait) a két világháború között nem volt olyan elterjedt és gyakorlatilag semmit nem jelentő, mint manapság...

na__most__akkor 2017.05.29. 12:50:51

@lbytesxk:
"The reason for the difference is historical and relates to the fact
that Latin is not taught to the same extent in America as in Europe."

"It sounds plausible, especially from a British perspective, that the
'arbitrary1 American system should be due to our lack of education;" --- és ezt egy amerikai írta: "our lack of education". --- Lásd még Donald Trump címszó alatt...

furious ewok 2017.05.29. 12:51:15

Érdekes cikk. Mondjuk Ripley karakterének lényeges része, hogy a csaj civil, és nem képzett katona, ahogy a Bolygó nevében is ezt hangsúlyozzák, de a Nyolcadik utasban is fontos körülmény (Parker: "this is a commercial ship not a rescue ship"), szóval ez a hadnagyozás elég nagy blama amúgy is.

Chief Brody · https://chiefbrody.blog.hu/ 2017.05.29. 12:56:49

Konkrétan saját magáról azt mondja, hogy "nincs szükségük rám, nem vagyok katona", egyébként "consultant" és "advisor" szavak hangzanak el vele kapcsolatban, de ettől függetlenül az általad említett két dolog szerintem evidens a film (az Aliens) összes körülményei alapján: civil és nem tengerészgyalogos.

Chief Brody · https://chiefbrody.blog.hu/ 2017.05.29. 13:06:56

@furious ewok:
Nem is foglalhattad volna össze jobban négy sorban, hogy mire akartam a poszttal kilyukadni. Ez volna a lényeg, hogy Ripley négy részen átívelő történetének drámaisága többek között éppen abból adódik, hogy hétköznapi átlagemberként kénytelen harcba szállni a démonnal, és nem hivatásos "bogárirtóként".

lbytesxk 2017.05.29. 13:08:59

@na__most__akkor:

Nem olvastad végig.

"Putting this together, we see that the "American" use of "billion"
originated not here but in France; and that it was probably based not
on stupidity, but on practicality (another well-known characteristic
of Americans), as there was more need for a name for 10^9 than for
10^12. There _is_ logic behind the usage; in this system, billion
doesn't mean "million squared" but "second -illion" counting by
thousands. It's hardly different from deciding whether to index
arrays starting at 0 or 1. You just have to choose where to start and
how big a step to take, and the numbers follow a logical progression.

I fully agree that the original British usage is nicer and easier to
explain, and I wish it were the standard system; but the other is not
really arbitrary. It should also be noted that France, not Britain,
was the center of mathematical scholarship at the time "billion" was
imported into America, so it can be reasonably suggested that the
Americans adopted it for the same reason the British have more
recently: it was used by the most important writers."

Amúgy teljesen egyetértek hogy az itteni (USA) alap és középfokú oktatási rendszer sehol nincs az Európaitól Sajnos.

Ami pedig Trumpot illeti, nincs mit hozzáadnom hacsak nem azt hogy ami most itt folyik az egy igayi rémálom

Duplaxiii 2017.05.29. 13:20:31

@tiboru: Így van! De a kapitány és helyettese csak azt tudta, hogy a minisztérium küldi és CIA-s, ahogy a tengeralattjárón is. Ott sem a tartalékossága miatt ékelődött be, hanem a beosztása miatt.
Erre akartam utalni.

Duplaxiii 2017.05.29. 13:22:11

@Chief Brody: Meggyőztél! A tartalmat nem néztem, csak a téma alapját...
Ami közös most, hogy elbaltáztak valamit, aminek lenne jelentősége egy ilyen történetnél.

tlantos 2017.05.29. 13:23:11

Vagy olyan ruhat talaltak mellette, aztán azt hittek. Annyi ido utan meg o se emlekszik semmire.

Duplaxiii 2017.05.29. 13:32:56

@Chief Brody:
De azért ovábbra is elsiklasz - most nem a filmről beszélek - a hétköznapi alapok felett, hogy egy adott küldetés, bevetés során bármikor adható rang vagy beosztás bárkinek is. Az életben is, ha erre szükség van.
Optimális eset mondjuk az űrutazások, a űrálomáson végzett feladat. Hiszen sok esetben a személyzet tudományso része is kapott valamikor katonai kiképzést (Amerikában ez megszokott) és megkapják a szükésges aktuális képzést is. A riuszkiknál meg alapból katonák repülnek. De ott fent, kell egy rangsor, az üzemelteteéshez és a kutatásokhoz is, sokszor hónapokon keresztül. Ritka kivétel volt a propaganda célból repültetett szerencsétlen sorsú tanárnő. De a többség azért nem hétköznapi mérnök, hiszen nem is kerülne ilyen jellegű kutatási pályára.
A filmre vissza, akkor a hiba nem a rang, hanem az, hogy a beosztás, az alá-fölérendelés nincs tisztességesen levezetve.
A film, meg az élet kapcsolódhat, mert már egy esemény során bármikor változhatnak a posztok, akár az áldozatok miatt is, lásd a Tizedes meg a többiek-ben sem Darvas, a hadnagy a főnök, hanem Sinkovics, a tizedes...
De egy szónak is száz a vége, jó ha valaki észreveszi ezeket a marhaságokat, én is utazom ezekre, de a gond alapja a rendezés és nem az életszerűség.

na__most__akkor 2017.05.29. 13:37:17

@lbytesxk:
"Nem olvastad végig."

Végigolvastam. Mint mindent...

chrisred 2017.05.29. 13:49:48

@Chief Brody: Ez nyilvánvaló. De akkor inverz módon válaszoltál is. Nem azt mondják róla, hogy polgári személy, mint mondjuk Burke, aki a WY alkalmazottja - egyébként mintha Burke korábban azt is mondta volna, hogy Ripley visszakapja a korábbi beosztását és a repülési engedélyét, ha vállalja a részvételt az akcióban -, hanem nagyjából azt, hogy nem tisztázott a beosztása és a státusza.

szúnyog?? mert nem buddha 2017.05.29. 14:04:28

A valóságban, ha olyan munkakörben van polgári alkalmazott, aki katonákkal közvetlen kapcsolatban van (pl. orvos, tanár), akkor természetesen adnak neki rendfokozatot. Máskülönben a katonák nem engedelmeskednének neki.
Itt mivel gondolom a sima katona nem tudta mivel áll szemben, ezért simám adhattak Ripley-nek rendfokozatot. És Ripley egyértelműen volt, hogy parancsokat osztogatott, lásd a távoli kamerás jelenet a Bolygó neve halálban.

chrisred 2017.05.29. 14:22:56

@szúnyog?? mert nem buddha: Ezzel az a gond, hogy azokat a személyeket a szervezeten belül a katonai rendfokozatán szólítják, és nem "leriplizik", mint az Aliensben.

Chief Brody · https://chiefbrody.blog.hu/ 2017.05.29. 14:25:16

@chrisred:
Azért nem mondják, hogy polgári személy, amiért azt sem mondják, hogy nő, vagy két szeme van. Mert a nyilvánvalót nem szokták mondogatni. A státusza teljes egészében tisztázott, a posztom "Bolygó neve" fejezetének első bekezdésében ott van. Ugyanúgy a WY alkalmazottja, mint Burke, az ő űrhajójukon repült az előző részben, a WY vizsgálóbizottsága vonta felelősségre. A repülési engedély visszaadásának annyi a jelentősége, hogy Ripley újra repülhet kereskedelmi hajókon, ettől még nem lesz hadnagy. Ha annak a hiánya, hogy valaki pontosan a "polgári személy" szavakkal illesse Ripley-t, szerinted egyenlő azzal, hogy akkor ő egy tengerészgyalogos hadnagy vagy esetleg (már leírni is vicces) egy Weyland-Yutani-hadnagy, akkor ezt nagyon-nagyon erőltetettnek tartom. Már a "legegyszerűbb magyarázat a legvalószínűbb" elv alapján is inkább arra voksolok, hogy egyszerűen a 3. rész írói baltázták el. Hidd el, én aztán imádom a sorozatot, de szerintem így van. És ez ugyanúgy nem von le az értékéből semmit, mint bármelyik klasszikus vagy kultikus film hasonló apró hibája.

dutch 2017.05.29. 14:29:10

@chrisred: A negyedik résszel kapcslatban igazad van, de ne feledd ki volt a rendező és a forgatókönyvíró. Habár mindketten maradandót alkottak a szakmában, egyiküknek sem ez a téma volt az erőssége.
Jó kezekben (pl Cameron) sok mindent ki lehetett volna hozni a Ripley-Hicks-Newt vonalból.
És Biehn karaktere is sokkal árnyaltabb volt, mint egy szimpla akcióhős.

Chief Brody · https://chiefbrody.blog.hu/ 2017.05.29. 14:31:15

@szúnyog?? mert nem buddha:
Ne vedd zokon, de amit az első bekezdésben írsz, meg a rendfokozatok természetes és sima osztogatásáról, az butaság, ahogy Móricka elképzeli a hivatásos létet. Természetesen egy orvos, oktató, mérnöknek és sok minden kapcsolódó szakma képviselője is lehet és szokott is lenni hivatásos, meg szokott lenni polgári is. Itt nem az engedelmességről van szó, hidd el nekem, hogy egy katona vagy rendőr szót fogad a civil csapatorvosának vagy az egyetemi oktatójának.
Ripley pedig nem parancsokat osztogatott, egyszerűen csak meg akarta menteni a többieket.

szúnyog?? mert nem buddha 2017.05.29. 14:40:20

@chrisred: Azért ez nem így van teljesen. Azért tudom speciel, mert a családban volt rá példa. A tanárt simán tanár úrnak szólítják, nem a rendfokozatán. A rendfokozat azért kell, hogy ha azt mondja az egyiknek, hogy csend legyen akkor az ne röhögje ki hanem csendben maradjon.

A filmben egy kis katonai egységben ami tele van kemény katonával és nyilvánvaló életveszélybe küldik őket, jól kibabráltak volna a Ripley-el ha nincs rendfokozata.
1. simán otthagyják valahol ha terhükre van.
2. esetleg kissé szexista vicceket sütögettek volna a szemébe.
3. vagy csak simán lekakálják mit mond.
stb stb.
Hogy a filmben miért nem említik, ki tudja, lehet, hogy egyértelműnek gondolták.

vagy tényleg egy tévedés.

ennyi.

szúnyog?? mert nem buddha 2017.05.29. 14:44:33

@Chief Brody: azt nem tudom, hogy most így van-e pontosan, de a rendszerváltás előtt így volt és ez tény. és az USÁ-ban is lehet így.

chrisred 2017.05.29. 14:45:40

@Chief Brody: Csak az iránt érdeklődtem, kizárja-e bármilyen utalás a filmben azt a lehetőséget, hogy Ripley katonai állományba került azért, hogy a mentőakcióval tarthasson.

chrisred 2017.05.29. 14:53:49

@Chief Brody: Apró kiegészítés: Burke nem csak a Weyland-Yutani alkalmazottja, hanem a szerepe is az volt, hogy a céget képviselje. Ripley a legkevésbé sem.

Audianer 2017.05.29. 15:04:54

@Chief Brody: Egy kis kitérőként
"állományba veszi, de csak polgári alkalmazottként, semmiképpen nem tisztként, amit a hivatásos katonák is hosszú kiképzés és tanulmányok után érdemelnek ki."
Kis hazánkban is így volt kb. 15-évvel ezelőttig. Azóta a rendfokozat a beosztáshoz van kötve. Igy fordulhat elő, hogy a huszonéves rendőrségi szóvivő hadnagy csajból hirtelen egyik napról a másikra alezredes lesz. A "hosszú kiképzés és tanulmányok" úgy tűnik mára elhanyagolható tényezőkké váltak - de hallottam már ennél cifrábbat is. Különben jó írás, látszik a témában való jártosság.

Chief Brody · https://chiefbrody.blog.hu/ 2017.05.29. 15:10:51

@chrisred:
Igaz ami igaz, Ash, Burke vagy a harmadik részbeli ember-Bishop WY-lojalitását össze sem lehet hasonlítani Ripley viszonyával a Céghez.
A lehetőségét pedig nyilván egyik megoldásnak sem lehet kizárni. Örülök, hogy ez az apró észrevételem ennyi érdekes véleményt hozott elő, mégpedig kulturált keretek között. Hadnagy vagy nem hadnagy, Ripley örök! :)

Chief Brody · https://chiefbrody.blog.hu/ 2017.05.29. 15:13:57

@Audianer:
A dicséretet köszi! A többihez: no comment :D

11110000 2017.05.29. 15:38:29

@na__most__akkor:
Ritka nagy baromságokat hordtál össze.

11110000 2017.05.29. 15:41:22

Egyébként kurva lényeges kérdést feszeget az iromány...

Chief Brody · https://chiefbrody.blog.hu/ 2017.05.29. 15:50:25

@11110000:
Remélem, azért pihentetőként belefért neked Az idő rövid története és a Hamlet olvasása között

Pipas 2017.05.29. 16:03:00

Szerintem is rohadt fontos, engem is mindig bosszantott, hogy a forgatókönyvírók menet közben elfelejtették, hogy a főhösük nem katona. Milyen dolog ez már?

Mintha a csillagok háborújában a Leia hercegnőről egyszercsak úgy kezdenének beszélni, mint aki nem is hercegnő, hanem... mondjuk logopédus, vagy... megvan, gyerekorvos. Leia doktornőként kezdenének beszélni róla mintha mi sem történt volna.

Pipas 2017.05.29. 16:10:27

@chrisred: "kizárja-e bármilyen utalás a filmben azt a lehetőséget"

Hát ha így lett volna, akkor ne haltak volna meg annyian. :) Egyébként amikor Ripley kitalálja, hogy "atomot nekik orbitális pályáról", akkor tiszta világos, hogy ő nem hadnagy. Higgs tizedes (corporal) a rangidős tiszt.

DeMarco 2017.05.29. 17:41:35

Hát ez nagyon érdekes.

A sok kommentet mind végigolvastam, de furcsa módon nem változott meg senkinél a fókusz.

Egy sci-fi vagy fantasy univerzum mióta áll meg csupán a filmeknél??? Hol maradnak a könyvek, képregények, na és persze a számítógépes játékok?

A játékokban már egyértelműen liutenant volt Ripley, valószínűleg azért, mert egy alienekre, ufókra vadászó valakiből célszerűbb katonát csinálni. A későbbi forgatókönyvírók meg talán játszottak előtte ilyen játékkal és egyszerűen átvették.

Szerintem 10-ből 9 ember simán rávágná a választ arra a kérdésre, hogy mi volt Ripley rangja? Liutenant, Hadnagy... De nem a filmekből, mert ott civil volt, hanem a játékokból...

Szántó Gábor · http://choirs.oftheworld.club 2017.05.29. 20:29:32

@DeMarco: Miért magadból indulsz ki? 100-ból 95 néző a büdös életben nem játszott alien játékkal, és nem olvasott képregényt.

Chief Brody · https://chiefbrody.blog.hu/ 2017.05.29. 20:57:29

@Pipas:
Pipas, basszus, szégyenlem magam, de az egyik legjobb érvet az elméletem mellett te sütötted el, én a poszt írásakor megfeledkeztem róla! Hiszen tényleg, Ripley maga jelenti ki, hogy Gorman hadnagy és Apone törzsőrmester halála után Hicks tizedes a rangidős, ilyet pedig hadnagyként valóban nem mondott volna. Köszi!

DeMarco 2017.05.29. 21:12:18

@Szántó Gábor: Ma már nincsenek fix falak. Hány Pókember reboot, hány Batman reboot volt már és mennyi-mennyi mese, film, játék, szereplő csatlakozik ezekhez, alakítja a sztorit, tágítja a multiverzumot.

Például kezdődik egy sorozatrész a flashben, folytatódik az arrowban, majd folytatódik a holnap legendáiban és fejeződik be a supergirlben.

Nem lehet már szinte semmit sem leszűkíteni csak a filmekre és figyelmen kívül hagyni a többi médiumot, amik lehet, hogy sokkal előrébb viszik a sztorit és nagyobb hatást gyakorolnak, mint a filmek. Sőt, most már sokszor a játékok alapján csinálják a filmet és nem fordítva.

chrisred 2017.05.29. 21:23:49

@Pipas: Arról nem volt szó, hogy az Aliens idején is hadnagyi rangban volt. Egyébként nem a rendfokozat, hanem a beosztás adja ki, hogy ki a rangidős, és Ripley nem volt az egység tagja, ez egyértelmű.

Pipas 2017.05.29. 22:26:38

@Chief Brody: "Ripley maga jelenti ki, hogy"

Ja, épp eszembe jutott. :)

Pipas 2017.05.29. 22:31:20

@chrisred: "Arról nem volt szó, hogy az Aliens idején is hadnagyi rangban volt." Igaz, de utána előléptették volna? Mikor. Miért? Elég életszerűtlen, nem?

"Egyébként nem a rendfokozat, hanem a beosztás adja ki, hogy ki a rangidős"

A rangidős azt jelenti, hogy vagy magasabb a rangja, vagy ha ugyanakkora, akkor régebb óta van meg a rangja. Ha megvan a a magasabb rangja, akkor átveheti a parancsnokságot attól függetlenül, hogy nem az egység tagja, nem? Nem vagyok szakértője a témának, csak gondolom.

Chief Brody · https://chiefbrody.blog.hu/ 2017.05.31. 10:05:05

@Pipas:
Pontosan. Ha éles harci helyzetben egy szakasz elveszti mindkét parancsnokát (a tisztet és az őrmestert is), és ott van helyben egy ugyanahhoz a fegyvernemhez tartozó tiszt, át KELL vennie az irányítást, nem tolhatja rá egy tizedesre, függetlenül attól, hogy ez a tiszt az eredeti állománytábla szerint nem tartozik a szakaszhoz. Sőt mi több, ha nem teszi meg, utólag retorzióra számíthat, súlyosabb esetben büntetőeljárásra is. Az efféle parancsnokságátvétel mindennapos volt akár a világháborúkban, akár Vietnamban.
Érdemes megnézni (nem csak ezért, egyébként is) a Zulu című, igaz történeten alapuló klasszikust Michael Caine-nel (a legendás 1879-es Rorke's Drift-i csatáról szól). Ott harci szituációban el kellett dönteni két hadnagy közül, melyik vegye át egy helyőrség parancsnokságát. Egyikük "igazi" csapattiszt volt, a másik pedig egy híd építését irányító mérnök. Végül az utóbbi lett a vezető, mert valamivel korábban végzett a tiszti iskolán, tehát régebb óta volt hadnagy. Mit sem számított a beosztás, csak a rendfokozat (illetve annak azonossága esetén az, hogy ki viseli régebben).

BerenionßTuron 2022.01.08. 00:29:24

@Chief Brody: Kedves Chief Brody!

Az Alien Adatbázissal kapcsolatban szeretném elmondani,hogy sajnos már nem elérhető az interneten.
Üzemeltetési szerződéssel kapcsolatos okokból törlésre került az egész archívum.
Ha jól sejtem, te írtad a weboldalt,ezért éreztem okát, hogy szóljak.
Remélem a kommentem eljut hozzád, és hogy tudsz mondani valamit erről a sajnálatos helyzetről.
süti beállítások módosítása