Filmek, könyvek és képregények a múlt századból

Chief Brody

Jaws dokumentumfilmek

2016. július 16. - Chief Brody

mainphoto2_1

THE MAKING OF STEVEN SPIELBERG'S JAWS (1995) *

Az MCA/Universal Home Video megbízásából a francia származású "így készült"-specialista, Laurent Bouzereau 1995-ben készítette íróként, producerként és rendezőként a kétórás dokumentumfilmet, mely először az abban az évben kiadott Criterion Collection lézerlemez extrái között volt látható. A Cápa 25. évfordulós, 2000-es DVD-kiadására is rákerült egy 50 percesre rövidített, The Making of Jaws című változat, majd öt évvel később A Look Inside Jaws címmel újravágott (109 és fél perces) film helyet kapott a 30. évfordulós DVD bónuszlemezén, és ismét The Making of Jaws címen, 123 percben megtalálható a 2012-es Blu-ray kiadáson is. Különösen érdekesek a műben látható korabeli "színfalak mögötti" werkfilmek és Spielberg házi felvételei.

Interjúk: Steven Spielberg rendező, Peter Benchley regényíró és társ-forgatókönyvíró, David Brown és Richard D. Zanuck producerek, Carl Gottlieb társ-forgatókönyvíró/színész, Ron & Valerie Taylor, Roy Scheider (Brody), Richard Dreyfuss (Hooper), Lorraine Gary (Ellen Brody), Susan Backlinie (a cápa első áldozata), Ted Grossman kaszkadőr, Joe Alves látványtervező, Bill Butler vezető operatőr (archív felvételről), Richard Warlock kaszkadőr és John Williams zeneszerző.

making

Fejezetek: Regénytől a forgatókönyvig, Felvételek valódi cápákról, Szereposztás, Helyszín, Forgatási történetek, A cápa, "A cápa nem működik", Az Orca, A Cápa fényképezése, Sebhelyek, Zárójelenet, Verna Fields "vágómama", A film befejezése, John Williams zenéje, Próbavetítések, Korhatár, Reakciók, A Cápa-jelenség

IN THE TEETH OF JAWS (1997) *

A BBC 50 perces produkciójának egyik érdekessége a forgatás helyszínéül szolgáló Martha's Vineyard sziget lakóinak megszólaltatása.

Interjúk: Peter Benchley regényíró, David Brown és Richard D. Zanuck producerek, Steven Spielberg rendező, Carl Gottlieb forgatókönyvíró, Shari Rhodes szereposztó, Richard Dreyfuss (Matt Hooper), Lorraine Gary (Ellen Brody), Joe Alves látványtervező, Jim Fargo produkciós menedzser, John Milius, Bill Butler vezető operatőr, Edith Blake helyi fényképész, Jonathan Filley (Cassidy), Jim Troutman hangvágó, Lynn Murphy, Janice Hull szereposztó asszisztens, Lee Fierro (Mrs. Kintner), Michael Chapman operatőr, Ric Fields produkciós asszisztens, Charlie Blair fuvarozó, Craig Kingsbury, John Williams zeneszerző.
Steven Spielberg interjúrészleteit a The Making of Steven Spielberg's Jawsból vették át.

E! TRUE HOLLYWOOD STORY - JAWS (2002)

Az NBCUniversal E! nevű televíziós csatornájának sorozatában készült dokumentumfilm szintén kamera elé állította a legfontosabb filmkészítőket, sőt ezúttal a folytatásokról is esik szó.

PAGE TO SCREEN: JAWS (2002)

Ugyancsak az NBCUniversal a tulajdonosa a Bravo kábeltévés csatornának, melynek Page to Screen című, háromnegyed órás epizódokból álló sorozata azt vizsgálta, hogyan lesz az irodalmi anyagból film. A Cápáról szóló részben nyilatkozik Steven Spielberg, Roy Scheider és Richard Dreyfuss.

THE SHARK IS STILL WORKING (2007) *

"A cápa hatása és öröksége" alcímű, több mint háromórás dokumentumfilmet egyedülálló módon négy rajongónak sikerült tető alá hoznia: ők James Gelet (író, vágó, producer), Jake Gove (producer), Erik Hollander (rendező, vágó, operatőr, producer) és Michael Roddy (producer). A hétéves munkafolyamat során interjút készítettek szinte minden fontos, valamint számtalan kevésbé fontos, de annál érdekesebb stábtaggal, összesen több mint 70 emberrel. Nyilatkozott nekik többek között Steven Spielberg, Roy Scheider, Richard Dreyfuss, John Williams, Peter Benchley (ez volt halála előtti utolsó filmes interjúja), Carl Gottlieb, Joe Alves, Richard Zanuck és David Brown. Roy Scheider a film narrátori szerepét is elvállalta, sajnos neki is ez volt utolsó szerepei egyike. Olyan filmrendezők vallanak a Jaws rájuk tett hatásáról, mint Kevin Smith, Robert Rodriguez, Bryan Singer, Eli Roth és M. Night Shyamalan.

tsiswfestivalprogramerikweb

A cím ("A cápa még mindig működik") játék "A cápa nem működik" legendás mondattal, mely számtalanszor elhangzott az 1974-es forgatás során, ahogy azt Richard Dreyfuss több interjúban is humorosan felidézte.

A művet eleinte csak különböző fesztiválokon mutatták be, semmilyen adathordozón nem volt hozzáférhető, DVD-kiadásáért még petíciót is indítottak a rajongók. Végül a Blu-ray verzió extrái közé beválogatták az alkotást; üröm az örömben, hogy egy erősen megrövidített, 101 perces vágást kaptunk, 10 fejezetre osztva.

JAWS: THE INSIDE STORY (2009) *

A The Biography Channel Emmy-díjra jelölt, 90 perces filmje DVD-n is kiadásra került. A már megszokott interjúalanyok mellett különlegességnek számít az elhunyt Peter Benchley felesége és a U.S.S. Indianapolis két túlélője.

jins

Interjúk: Richard Dreyfuss színész (Matt Hooper); Steven Spielberg rendező; Sid Sheinberg, az MCA/Universal korábbi elnöke; Alison Bailes filmkritikus; David Fear filmkritikus; John Milius, közreműködő a U.S.S Indianapolis jelenetnél; J. Michael Roddy, Cápa-szakértő; Richard Zanuck producer; Wendy Benchley, Peter Benchley felesége; Bill Gilmore produkciós vezető; Joe Alves látványtervező; Edith Blake fényképész; Carl Gottlieb forgatókönyvíró; Jeffrey Kramer színész (Hendricks rendőr); Susan Backlinie színésznő (Chrissie Watkins); Roy Arbogast, speciális effektusok; Kevin Pike, speciális effektusok; Richie Helmer, speciális effektusok; Michael Chapman operatőr; Bill Butler vezető operatőr; Jonathan Filley színész (Tom Cassidy); Jeffrey Voorhees színész (Alex Kintner); Lee Fierro színésznő (Mrs. Kintner); Roy Scheider színész (Brody rendőrfőnök); Cal Acord, speciális effektusok; Harlan Twible, Indianapolis túlélő; Mike Kuryla, Indianapolis túlélő; John Williams zeneszerző.
Roy Scheider interjúrészleteit a The Shark Is Still Workingből vették át.

Fejezetek: Bevezető, A karakterek és helyszínek, Problémás előkészületek, Szereposztó dívány, Cápamesék, Képlékeny forgatókönyv, Irány a tenger, Növekvő feszültség, Valódi cápák, A film befejezése, 35 évvel később

KORABELI DOKUMENTUMFILMEK (1974)

Iain Johnstone a Martha's Vineyard-i forgatási helyszínen interjúvolta meg Steven Spielberget. A 9 perces kisfilm JAWS From The Set 1974 * címmel került be a 30. évfordulós DVD és a Blu-ray extrái közé.

A New England Our Way című tévéműsor szintén a film bemutatása előtti, helyszíni interjúkat készített Steven Spielberggel, Roy Scheiderrel, Richard Dreyfuss-szal, Robert Shaw-val és a Ben Gardnert alakító helyi lakossal, Craig Kingsburyvel.

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMFILMEK

A Discovery Channel MythBusters (nálunk: Állítólag...) sorozatának 2005-ös Jaws-különkiadásában * Jamie Hyneman és Adam Savage megvizsgálják a film egyes jeleneteinek és a vásznon látható cápa tetteinek valószerűségét.

Az ausztrál búvár-házaspár, Ron és Valerie Taylor készítették az első két Cápa-film víz alatti felvételeit. Az ő életükről szól A cápa árnyéka (Shadow of the Shark) című dokumentumfilm, melyben pár perc erejéig archív felvételeket láthatunk a forgatásról.

Megjegyzés: a *-gal jelölt műveket láttam, így az adatok (interjúalanyok, játékidő, stb.) pontosak, a többi filmnél internetes forrásokra hagyatkoztam.

A folytatásokkal kapcsolatos dokumentumfilmekkel egy következő posztban foglalkozom.

© Chief Brody 2011-08-05 "A Cápa-filmek blogja"

A bejegyzés trackback címe:

https://chiefbrody.blog.hu/api/trackback/id/tr4212535737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása