Filmek, könyvek és képregények a múlt századból

Chief Brody

A cápák nyara

2011. június 13. - Chief Brody

  • Június 16: a Jaws 2 amerikai premierjének 33. évfordulója
  • Június 18: A cápa 2 magyarországi mozi-bemutatójának 24. évfordulója
  • Június 20: a Jaws (A cápa) amerikai premierjének 36. évfordulója, egyben a magyarországi mozi-bemutató 26. évfordulója
  • Július 17: a Jaws: The Revenge amerikai premierjének 24. évfordulója
  • Július 20: A cápa bosszúja magyarországi mozi-bemutatójának 22. évfordulója
  • Július 22: a Jaws 3-D amerikai premierjének 28. évfordulója
  • Augusztus 1: a Cápa 3 magyarországi bemutatójának (kölcsönzői VHS) 21. évfordulója

Érdekességek:

A Jaws volt az első film, melyet a "széleskörű bemutató" elve alapján dobtak piacra; a kópiák fokozatos terítése helyett egy időben tűzték műsorra az ország több száz mozijában. Ugyancsak a Jaws volt az első úgynevezett "blockbuster", vagyis olyan film, mely az észak-amerikai jegyeladásokból elérte a 100 millió dolláros bevételi álomhatárt. Szintén Spielberg filmje óta ismert a "nyári blockbuster" trend, mely szerint a stúdiók legnagyobb szabású amerikai bemutatóikat az addig megszokott ősz helyett a Függetlenség Napja (július 4.) környékére időzítik. 

A Jaws teljes (USA és külföldi) mozibevétele 470.653.000 dollár volt, mely 2007-es értéken mintegy 1 milliárd 800 millió dollárt tesz ki. A film - az inflációs rátát is figyelembe véve - még jelenleg is minden idők hetedik legtöbbet kereső darabja (az Elfújta a szél, a Csillagok háborúja, A muzsika hangja, az E.T., a Tízparancsolat és a Titanic után).


A Cápa premierje után két évvel a Csillagok háborúja hódította el Spielberg alkotásától a minden idők legjövedelmezőbb filmje címet; a Cápa 2-től szintén két év elmúltával A Birodalom visszavág orozta el a minden idők legjövedelmezőbb folytatása titulust (a Cápa 2 becsületére legyen mondva, hogy több mint két évtizedig maradt tagja a Top 25 bevételi listának).

Az első rész magyar bemutatójára napra pontosan tíz év késéssel került sor. Habár másfél millióan nézték meg moziban A cápát, a hazai közízlésre jellemző, hogy a film csak második lett az 1985-ös jegy-eladási versenyben: Bud Spencer Bombajó bokszolója előzte meg.

Az első és második rész a hazai MOKÉP-keresztségben A cápa és A cápa 2 címet kapta, azonban a későbbi videokazettás, tévés és DVD-s megjelenések során a névelők elmaradtak. A Cápa 3 - mely a sorozat egyetlen, magyar mozikban nem vetített része - már névelő nélkül került a videotékákba (ugyanakkor érdekes, hogy e folytatás eredeti poszterét használták az első rész honi reklámkampányában). Az utolsó filmet A cápa bosszújaként magyarították a mozikban, a tévében és DVD-n viszont már a Cápa 4 - A cápa bosszúja titulust kapta.

A bejegyzés trackback címe:

https://chiefbrody.blog.hu/api/trackback/id/tr5714163393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása