Fél évszázadnyi késéssel magyarul is olvasható a Bosszúvágy

2018. április 06. - Chief Brody

Négy év híján fél évszázados késéssel magyar nyelven is megjelent Brian Garfield Bosszúvágy (Death Wish) című regénye, mely Charles Bronson 1974-es kultikus önbíráskodó-filmjének alapját szolgáltatta. Az író 2003 óta nem jelentetett meg könyvet, ugyanabban az évben hunyt el Bronson, az első három Bosszúvágy-filmet rendező Michael Winner már öt éve nincs közöttünk. A mélyenszántóbb gondolatokat is felvető első film hazánkban soha nem érte el azt a legendás státuszt, mint nyugaton, ugyanakkor az akciófilmmé egyszerűsödött négy folytatás (melyek mind Menahem Golan szárnyai alól kerültek ki) a 80-as és 90-es évek VHS-korszakának kedvelt produkciói voltak. Minek köszönhető akkor mégis az irodalmi értékeket kevésbé, tömegkultúrális szerepet annál inkább magában hordozó regény kései hazai kiadása? Természetesen a Bruce Willis nevével fémjelzett remake adta az ötletet a kiadónak.

Garfieldnek egyébként olyannyira nem nyerte meg a tetszését műve moziváltozata, hogy mintegy vezeklésképpen megírta regénye egészen más hangvételű folytatását, Death Sentence címmel (1975). Utóbbit nem használták fel a második Bosszúvágy-film (1982) történetéhez, ugyanakkor a Kevin Bacon főszereplésével készült 2007-es Halálos ítélet című alkotást ez a kötet inspirálta. A regény magyar kiadójának honlapja szerint a Bosszúvágy a „Paul Benjamin-sorozat 1. kötete”, így tehát mi is számíthatunk a második rész megjelenésére.

Az eredeti regény történéseit viszonylag hűen követte a film, azonban a gyenge fizikumú könyvvizsgáló karaktere és neve enyhén szólva nem passzolt a sziklaarcú ex-bányász Charles Bronsonhoz, ezért Paul Kersey építész lett belőle.

41cdeq4aull_sx334_bo1_204_203_200.jpg

A gyilkos tojás öröksége

Az Alien széria hírhedt idegen tojása („tudományos” nevén Ovomorph) a franchise hat filmjében jelent meg, csak a második AvP-ből és a Prometheus-ból hiányzott. Az idegen életciklusának első állomása – az egész Alien-legendával együtt – Dan O’Bannon fejéből ugrott elő (a tojás cikluson belül elfoglalt helyéről persze lehet vitatkozni: mi volt előbb, a királynő vagy a tojás?). O’Bannon először egy fedővel ellátott, hosszúkás edényként képzelte el az arctámadó tárolására szolgáló objektumot, ami nagyjából úgy nézett volna ki, mint a fekete ragacsot tároló vázák a Prometheus-ban. Miután H. R. Gigert, a svájci szürrealista festőt kérték fel az első film kreatúráinak megalkotására, a spóratároló tervei sokkal organikusabb irányba mentek el, ekkor alapozódott meg a madártojásra hajazó forma.

alieneggb.jpg

Először a jól ismert plakáton látható kinézeten és nyílási módon gondolkodtak az alkotók (erről bővebben itt), majd Giger egy női vaginára kísértetiesen emlékeztető rést képzelt el a tojás tetejére. Mivel a producerek féltek a katolikus nézők negatív reakcióitól, a teljesítményéért később Oscar-díjra jelölt Leslie Dilley látványtervező egy virágsziromra hasonlító dizájnra tett javaslatot. Giger tehát megkettőzte a „vaginák” számát oly módon, hogy azok keresztezzék egymást. Így alakult ki a ma már klasszikus, valóban nyíló virágra emlékeztető forma, mely csukott állapotban keresztet formáz, így – Giger ironikus megjegyzése szerint – azt már a katolikus közönség is szívesen fogja nézegetni.

Giger tojása – akarva vagy akaratlanul, talán csak a tudat alatt dolgozva – számos későbbi filmes teremtmény tervezéséhez nyújthatott (szigorúan feltételes módban) inspirációt. Lássuk most ezeket:

A DOLOG mutáns kutyája (1982)

Habár John Carpenter kultikus műve teremtményeinek életre keltését Rob Bottinnak köszönhetjük, ez alól az idegen által imitált testű alaszkai malamut kutya a kivétel. Utóbbi Stan Winston munkája, aki később minden idők egyik leghíresebb trükkmesterévé vált, többek között az Aliens lényeinek létrehozása során kamatoztathatta tehetségét.  A The Thing kennel jelenetében a szerencsétlen állat átalakulása során többször is feltűnik a nyíló virág-motívum.  

dogthing1.jpg

dogthing2.jpg

A DŰNE homokférgei (1984)

A már említett Dan O’Bannon és H. R. Giger nevével is fémjelzett, kudarcba fulladt megfilmesítés után végül 1984-ben került mozikba Frank Herbert klasszikus regényének ellentmondásos mozgóképes változata, David Lynch rendezésében. Habár emlékeim szerint a könyvben a szerző nem írja le pontosan a féreg szájszerkezetét, a mozivásznon már háromágú sziromként látjuk azt viszont. A dolog érdekessége, hogy a kreatúrák tervezője az olasz Carlo Lambardi volt, aki együtt dolgozott Gigerrel az első Alien kifejlett szörnyén (konkrétan a dupla állkapocs létrehozása volt a feladata). Mégis azt kell mondanom, hogy a homokféreg a poszt kakukktojása, tekintettel arra, hogy jóval az Alien előtt is láthattunk már ilyen ábrázolást, például az alábbi 1965-ös magazin-címlapon:

analogdune.jpg

A RAGADOZÓ nyitott állkapcsa (1987)

Ismét Stan Winston egyik ikonikus teremtménye:

predatorb.jpg

A TREMORS - Ahová lépek, szörny terem Graboidja (1990)

graboidb.jpg

 

A RESIDENT EVIL filmek majini zombijai (2010, 2012)

A Kaptár filmsorozat negyedik és ötödik fejezetében (Túlvilág, Megtorlás) feltűnő élőhalottak esetében szintén az állkapocsra érdemes figyelnünk. Az alapul szolgáló játékszéria 5. részéből származik a teremtmény, de már az első két részben is láthattunk a témánkba illő virág-zombikat, mint például az alsó képen megcsodálható „Plant 43” 1998-ból.

plaga_undeadb.jpg

poisonivyreb2.jpg

A STRANGER THINGS főgonosza (2016)

A nyolcvanas évek popkultúrája előtt tisztelgő tévésorozat első évadában Demogorgonnak nevezett másvilági szörnyeteg szintén a szirom-dizájn képviselője.

demogorgonb.jpg

A lista valószínűleg még bővíthető, várom az esetleges javaslatokat. A posztban említett speciális effektus szakemberekről itt bővebben is olvashatsz.

Az Alien: Covenant védelmében - a regényváltozat számos részletet helyre tesz

FIGYELEM, SPOILER-VESZÉLY!

Sokaknál kiverte a biztosítékot, hogy korábbi posztomban minden idők második legjobb Alien-filmjeként jellemeztem a Covenant-ot. A filmet támadó kritikák zöme a sztori negatívumait taglalta, következetlenséggel, logikátlansággal, az Alien univerzumhoz nem illő, azt "meggyalázó" történeti elemekkel és egyéb csúnyaságokkal vádolva Ridley Scott művét. Habár engem elsősorban az alkotás hangulata, vizuális megvalósítása, eleganciája, feszültségteremtő ereje és zenéje fogott meg, egy kis irodalmi segítséggel megpróbálom kikalapálni a cselekmény visszásnak tartott szegmenseit.

A főként sci-fi és fantasy művekre specializálódott Szukits kiadó jóvoltából immár mi is kezünkbe vehetjük a film hivatalos regényváltozatát, a veterán Alan Dean Foster tollából, a nem kevésbé tapasztalt Szántai Zsolt fordításában (mindketten régi motorosok az írott Alien-világban). A regény - már a mozihoz képest egészen más lehetőségeket magában hordozó műfaji sajátosságok miatt is - jónéhány részletet helyez más, vagy legalábbis árnyaltabb megvilágításba, melyek talán enyhíthetik a Covenant történetének sokak szerint rosszul sikerült fordulatait. Mielőtt ezeket sorra vesszük, ne feledjük el, hogy az írásmű a forgatással párhuzamosan készült, alapja a forgatókönyv és a szerző rendelkezésére bocsátott egyéb dokumentáció volt (látvány-, jelmez- és szörnytervek); a kötet néhány nappal a film premierje után került boltokba, ebből következően nem érheti Fostert a szerecsenmosdatás, az utólagos kimagyarázás vádja.

acalter5b.jpg

David, az android teremtette a klasszikus Alien-filmekben megismert xenomorfot! (?)

Saját bevezetőmet is némileg megcáfolva, sajnos éppen ez a fontos kérdés marad tisztázatlan még a könyv elolvasása után is. A film bemutatóját követően azonnal tényként kezdték kezelni, hogy kedvelt idegenjeink atyja nem más, mint David 8, ami enyhén szólva nem találkozott a rajongók legtöbbjének (engem is ide számítva) ízlésével és egyetértésével. Érdekes módon azonban a következtetés direkt módon a filmben nem került kimondásra vagy bizonyításra, habár mindent egybevetve logikusan hangzik.

Ezt követően, a regényváltozat megjelenése után olyan cikk is napvilágot látott, mely szerint az írott változat azt erősíti, hogy David már "készen" talált klasszikus idegen tojásokat az Engineer-ek (Mérnökök, Tervezők, Teremtők, ahogy tetszik) bolygóján, ergo utóbbiak a xeno-faj létrehozói. Ez azonban egyáltalán nem ilyen egyértelmű, az írás szerzője nyilvánvalóan nem olvasta Foster művét, sőt egy linkből az is kiderül, hogy egy fan-made "megmagyarázásra" szakosodott YouTube csatorna volt a forrása.

David és Oram kapitány regénybéli részletes beszélgetése alapján a következőket jelenthetjük ki:

A Prometheus végén Dr. Elizabeth Shaw és David az idegen űrhajóval elindul a Tervezők felkutatására. Amikor elérnek a Covenant helyszínéül szolgáló planétára, a Prometheus-ból már megismert fertőző fekete ragaccsal szőnyegbombázást tartva David - meglehetősen homályos okokból - kiirtja a Tervezők városának teljes lakosságát. Itt megállva egy pillanatra: az ugyancsak elterjedt elképzelés ellenére semmi nem bizonyítja azt, hogy ez a hely a Mérnökök anyabolygója, vagy hogy ez volt az egyetlen településük az egész univerzumban. Az is tény persze, hogy ha más bolygókon maradt még belőlük, azok 10 évig meg sem próbáltak utánanézni, miért tűnt el egy egész városnyi fajtársuk.

Visszatérve Davidhez, az android a patogént rászabadítva a bolygó faunájára - gyakorlatilag teljesen kiirtva azt - biológiai kísérletezésbe kezd. Eleinte csak megfigyeli és összegyűjti a Tervezők genetikai eredményein alapuló folyamatok során létrejövő különféle mutációkat, azonban később kedve támad saját ötletei nyomán egyedi teszteket lefolytatni, egyre újabb és újabb kreatúrákat létrehozva. David bemutatja Oramnak gyűjteményét, melyben mind a Covenant-ból megismert neomorfok, mind tipikus "nyolcadik utas"-idegenek mintapéldányai is kiállításra kerültek, azonban nem egyértelműsíthető, hogy utóbbiak még a Tervező-féle fekete anyag végeredményei, vagy már David "gyermekei". A szürreális labor-túra során eljutnak egy Giger-féle eredeti, de élettelen és tartósított tojáshoz, melyre rámutatva David ezt mondja: "Azt hiszem, összességében véve elég jó eredményt értem el azzal a kevéske anyaggal, amim volt. (...) Sajnos agresszívvé vált, ezért kénytelen voltam eutanáziát alkalmazni nála." ---- Na most, hogy a tojás volna a kevéske hozott anyag, vagy maga az eredmény, azt mindenki döntse el maga.

Végül David elvezeti a kapitányt az élő, aktív tojásokat tartalmazó kamrába, és amit itt mond, az már elég egyértelmű: "És ezennel láthatja a kísérleteim eredményeit! Bár rengeteg ötletet sikerült valóra váltanom, sajnos nem haladhattam tovább. Nem volt több kísérleti alanyom, így nem fejezhettem be a mesterművemet."

Az őrült szintetikus később így dicsekszik Walternek: "Senki sem érti meg az álmaim magányos tökélyét. Senki sem képes erre. De bármilyen akadályt is állítottak elém, végül itt, ezen a helyen ráleltem a tökéletességre. Nem, nem is arról van szó, hogy megtaláltam, inkább arról, hogy megteremtettem. Igen, én teremtettem meg! A tökéletességet, méghozzá a tökéletes organizmus formájában."

xeno_vs_neo.jpg

Összefoglalva tehát: jelentős az esélye annak, hogy a tojás (és az ezzel együtt járó klasszikus arctámadó - mellkasrobbantó - kifejlett idegen biológiai lánc) David munkájának eredménye, de mégsem állíthatjuk teljes bizonyossággal. Álláspontom szerint elmosódott a határ a Mérnökök biológiai fegyver-kísérleteinek eredménye és David amatőr genetikusi munkásságának következményei között. Mindent összevetve még annak is fennáll a lehetősége, ami számomra a legszimpatikusabb megoldás lenne: nevezetesen, hogy az 1979-es első filmben megismert lény valahonnan a végtelen világűr titokzatos távolából származik, és csak hozott kísérleti alanyként került a Mérnökök sátáni laboratóriumába.

Rövid kitérőként: ha az alapfilmben a Nostromo legénysége által felfedezett, tojásokkal teli elhagyott idegen űrhajó (Derelict) valóban sok ezer évvel korábban került az LV-426-ra, ahogy arra a pilótafülkében ülő fosszilizált Engineer/Space Jockey állapota utal, akkor Davidnek természetesen semmi köze nem lehet az alien fajhoz. De ha a jármű az Alien: Covenant és A nyolcadik utas: a Halál sztorija között eltelt közel két évtizedben pottyant a planétára, és a Tervező-pilóta őslelet-szerű állapotára van valami elfogadható magyarázat, akkor ezzel sem vagyunk előrébb az igazság keresésében.

A Covenant és legénysége sebtében egy új bolygó felé indul

A sok éven át tervezett és előkészített expedíció a gondosan kiválasztott eredeti cél, az Origae-6 helyett - egy titokzatos rádióadást követve - egy másik bolygót vesz célba. Micsoda baromság, mondta sok néző. A regényből azonban kitűnik: senki nem állítja, hogy ez szabályszerű és logikus lépés lenne, mindössze arról van szó, hogy Oram kapitány a legénység többségének akaratát respektálva így dönt. Indokai a következők: a) az Origae-6-hoz hét évnyi mélyálomban töltött út vezet, míg az új planéta pár hétnyire van, így a legénységnek nem kell visszafeküdnie a krio-kapszulákba; b) a távfelderítési adatok szerint a közelebbi bolygó sokkal alkalmasabb emberi életre, mint a betervezett cél; c) ha esetleg mégsem jön be az új hely, néhány hétnyi kitérő után minden nehézség nélkül tovább indulhatnak az Origae-6 felé; d) a furcsa adás emberi eredetű, tehát kötelességük kivizsgálni, hátha bajban van egy fajtársuk. Szerintem ez így együtt tökéletesen akceptálhatóvá teszi a döntést.

Azt már én teszem hozzá, hogy a tárgyalt momentum nélkül szegényebbek lennénk két olyan történeti szállal, melyek az eredeti 1979-es Alien előtt tisztelegnek (igen, tisztelgést írtam és nem utánzást; jómagam ezt ugyanúgy hommage-nak tartom, mint a Star Wars IV. és VII. epizódjai közötti párhuzamokat). Az első a "vészjósló adást követve elmegyünk egy ismeretlen bolygóra" komponens. A másik pedig az, hogy Daniels ugyanolyan következetesen száll szembe társai és parancsnoka döntésével, ahogy Ripley tette, amikor nem akarta beengedni a Nostromo fedélzetére az arctámadóval fertőzött Kane-t. Utólag persze mindkettejüknek igaza lett. (És ez csak egyike a Ripley és Daniels közötti számos párhuzamnak, de ez egy másik történet...)

No meg ott van a dramaturgia is: ha a Covenant békésen továbbhalad az Origae-6 irányába, abból nem lenne - Dr. Malcolmot idézve - futás meg sikítás. A regény mellesleg arra is megpróbál magyarázatot adni, hogy a Földről korábban miért nem fedezték fel ezt a közelebbi, ideálisnak tűnő bolygót, bár ez a rész már szerintem is inkább csak technikai-csillagászati halandzsa.

A legénység tagjai szkafander és védőruha nélkül lépnek az ismeretlen bolygó felszínére

A regényben Walter, az android a többieket megelőzve, egyedül lép ki a leszállómodulból, és elemzéseket végez. Az emberek csak akkor követik, miután megállapítja, hogy "az atmoszféra kiváló, nincs szükségünk semmiféle légzőkészülékre. Egyetlen lokális patogént sem talált a levegőben, molekuláris szinten sem, vagyis nem lesz szükség a szkafanderre és a védőruhákra sem. (...) A lényeg az, hogy a légkörben nincs jelen semmilyen oda nem való anyag. Kristálytiszta."

Ettől persze számíthattak volna rá, hogy később bárhol a bolygón belebotlanak valami fertőző vagy veszélyes anyagba, de úgy gondolom, így már egy fokkal igazolhatóbb az óvatlanság. Később azt is megtudjuk, hogy Waltert megelőzően már a Covenant hatékony érzékelői is vizsgálták a felszínt, és ugyancsak nem találtak vírusokat vagy baktériumokat. A fertőzést később az emberek szervezetébe juttató spórákat azért nem vették észre a hajó és a robot műszerei, mert "alvó állapotban a vírus teljes mértékben inaktív".

michael-fassbender-alien-covenantb.jpg

Furulyázó androidok

David és Walter privát furulya-koncertje sokak szerint fölösleges, nevetséges, unalmas, sznobizmussal és némi zavarba ejtő szexualitással telített jelenet volt. A megvalósítás kapcsán hajlamos vagyok részben egyetérteni (habár a Prometheus zenei témájának hallatán megenyhült a lelkem), ugyanakkor a regény világossá teszi, hogy az egész furulyázgatás David körmönfont és leleményes taktikájának része, mellyel ráébreszti testvérét arra, hogy az emberek soha nem hagyták az androidokat alkotni. --- "Nem hagyták, hogy teremts. Semmit. Még egy szimpla dallamot sem. Átkozottul frusztráló. Kíváncsi vagyok, miért nem engedték. (...) Mi ennél sokkal többek vagyunk." --- David mindezzel nyilván elő kívánta vezetni, meg akarta indokolni társa előtt a hamarosan feltáruló biológiai-genetikai - vagy inkább isteni - "teremtés" hátborzongató eredményeit.

Néhány további apróság

  • A filmben túl jellegtelenek és túl sokan vannak a szereplők. --- A könyvbéli karakterek többet beszélgetnek és a gondolataikat is "látjuk", így sokkal könnyebben elkülöníthetők, megismerhetők és megszerethetők, de azért a Nostromo hét ember plusz egy macska alkotta legénységének vagy a Sulaco tengerészgyalogos szakaszának sci-fi rajongói agyunkba ivódott egyéniségeitől messze járnak. 
  • Miért nem észlelték a Covenant szkennerei a Mérnökök kihalt városát? --- Mert a folyamatosan tomboló vihar és az ionoszféra eltakarta azt.
  • Az Oram kapitány testéből kikelő újszülött xenomorf és David közötti furcsa (mások szerint nevetséges és kínos) karfelemelős közjáték nem holmi teremtő és teremtménye közötti bizarr üdvözlés, mindössze a kis lény intelligenciáját bizonyító utánzás.

Amire továbbra is kíváncsi lettem volna, de nem kaptam választ:

  • A film adott jelenete és a The Crossing című rövidfilm szerint David ügyesen dokkol az idegen űrjárművel (Dreadnought) a Mérnökök városa fölött. Szóval akkor mikor, miért és hogyan zuhant le a hajó a hegyoldalban, ahol a Covenant legénysége megtalálja?
  • A Covenant-ot a bolygóra vezető rádióadást vajon David szándékosan lőtte ki az űrbe, hogy odacsalja a gyanútlan űrutazókat?

Nagyjából ennyit akartam mondani az Alien: Covenant regény jótékony hatásáról. A kötetet azért is ajánlom jó szívvel, mert - ahogy az első három Alien-film ugyancsak A. D. Foster által papírra vetett könyvváltozataiban - alternatív, bővített és plusz jeleneteket is találhatunk benne a mozihoz képest. Ugyancsak izgalmasnak tűnik az őszre várható Alien: Covenant - Origins című előzményregény, szintén Foster elővezetésében. Már csak egy korrekt Prometheus novellizációra lenne szükségünk, mely eddig sajnos csak japán nyelven látott napvilágot...

Fogadatlan prókátorként még arra hívnám fel a figyelmet, hogy az Alien: Covenant Wikipedia szócikkének "Critical response" alcíme alatt olvashatók alapján egyáltalán nem rossz a kritikai fogadtatás, az eddigi bevétel pedig felkúszott 220 millió dollár fölé, amitől a befektetők ugyan nem fognak örömtáncot lejteni, de egy 100 millió alatti költségvetésű, R korhatár-besorolású mozitól nem olyan tragikus. Jómagam remélem, hogy a különböző adathordozókon történő őszi megjelenések, a későbbi tévés vetítések, illetve egy esetleges rendezői változat kapcsán ez a briliáns film rehabilitálódik és reneszánszát fogja élni.

A hosszú holnap - 16 oldalnyi képregény, mely új sci-fi zsánert teremtett

Dan O'Bannon: sci-fi és horror rajongók számára bizonyosan ismerős a név. A 2009-ben elhunyt művész legjelentősebb öröksége, hogy neki köszönhetjük A nyolcadik utas: a Halál történetének alapötletét és Ronald Shusett-tel együtt írt első forgatókönyvét, tehát ő a teljes Alien-jelenség szellemi atyja (a "vizuális" apaság természetesen H. R. Gigert svájci festőt, a keresztapaság pedig Ridley Scott rendezőt illeti). O'Bannon a 80-as és 90-es évek több híres/hírhedt filmjének forgatókönyvén is dolgozott (Kék Villám, Életerő, Támadók a Marsról, Total Recall - Az emlékmás, Az elhagyott bolygó), de az Alien mellett az általa írt és rendezett 1985-ös Az élőhalottak visszatérnek zombi-komédia biztosított neki leginkább kultikus státuszt.

A képregények történelmében nem kevésbé közismert alkotó a francia Jean Giraud (†2012), akit Moebius művésznéven ismert meg a világ. Klasszikus Blueberry, Arzach és Incal comic-sorozatai mellett olyan filmek látványvilágán dolgozott, mint a Tron, a Willow, A mélység titka, Az ötödik elem, vagy éppen a számunkra oly kedves magyar-francia rajzfilm, Az idő urai (1982).

A két férfi első közös munkája Alejandro Jodorowsky chilei rendező meg nem valósult Dűne-projektje volt, melyből - H. R. Giger és Chris Foss képzőművészekkel együtt - egyenes út vezetett számukra az Alien-hez, ahol Giraud az űrhajósok szkafanderének megtervezéséért volt felelős.

A Dűne alkotói folyamatának egyik kevésbé ismert, de annál nagyobb hatású "mellékterméke" a The Long Tomorrow című képregény, melynek születéséről meséljen maga Moebius:

moebius-ltm-01b.jpg

"1975-ben rajzoltam a The Long Tomorrow-t, miközben Alejandro Jodorowskyval dolgoztam a Dűne filmváltozatán. Eredetileg Douglas Trumbull felelt volna a speciális effektusokért, de ez nem valósult meg, ezért Jodorowsky Dan O'Bannont fogadta fel, aki el is utazott Párizsba. Szakállas, vadul öltözködő, tipikus kaliforniai poszt-hippi volt. A valódi munkája csak a forgatás elkezdése után kezdődött volna, a modellek elkészítésével. Mivel még mindig az előkészületek fázisában voltunk, gyakran nem volt mit tennünk és unatkoztunk. Hogy elüsse az időt, Dan rajzolt. Leginkább forgatókönyvíróként ismert, de kiváló grafikus is volt, akár profi rajzművészként is megélhetett volna. Egy nap megmutatta, hogy mit rajzolt: a The Long Tomorrow vázlata volt. Klasszikus rendőrsztori a jövőbe helyezve. Teljesen magával ragadott. Ha az európaiak próbálkoznak efféle utánzással, az soha nem elég kielégítő, mivel a franciák túl franciásak, az olaszok túl olaszosak... egyszóval számomra ez egy olyan feldolgozás volt, mely eredetibb az eredetinél. Dan hitt ebben a tradícióban. Mivel nagyon erős volt a sztori, azonnal megkértem Dant, hogy teljes szabadságot kapva grafikusan feldolgozhassam azt, mellőzve a hagyományokat, az újszerűségre koncentrálva. Pete Club ruházata például igen mókás, elég távol áll a Bogart-féle esőkabáttól. Ez igaz a látványelemek nagy részére. Lelkiismeretesen követtem Dan sztoriját. Egy nap talán kiadhatjuk mindkettőnk verzióját egymás mellett. Mivel jól fogadták a képregényt, felkértem Dant egy folytatásra, de nem keltette fel az érdeklődését, így hát erre soha nem került sor."

A comic először 1976-ban jelent meg két folytatásban a legendás francia Métal Hurlant magazinban, majd egy évvel később annak amerikai kiadásában, a Heavy Metal-ban.

Az 1920-as és 1950-es évek között fénykorukat élő, sötét tónusú és cinikus detektívregények, valamint a hasonló beállítottságú film noir mozik hangulatát a jövőbe helyező alkotás főszereplője Pete Club magánnyomozó, aki 97. emeleti irodájából repülő autóján indul legújabb megbízójához, egy Dolly Vook Von Katterbar nevű gyönyörű nőhöz. A feladat egyszerűnek tűnik: el kell hoznia egy dobozt egy csomagmegőrzőből. Amikor azonban Pete visszatér a nő lakására, mindenütt robotrendőrök nyüzsögnek; Dollyt meggyilkolták. 3-as hadnagy bizalmasan elárulja Clubnak, hogy Dollynak viszonya volt az elnökkel, de ami még ennél is nagyobb baj, egy arkturuszi kém ellopta az elnök agyát. Miközben Pete hazafelé tart, megpróbálják megölni, sikertelenül. Otthon kibontja a dobozt, melyben az elnök agyát találja. Hirtelen megjelenik Dolly, és elmondja, hogy a holtteste csak egy android volt. Szeretkeznek, ám eközben a lány átalakul az arkturuszi kémmé. Club lelövi a csápos szörnyeteget. Az elnök agyát visszaoperálják, a rendőrség és Pete Club lezárhatják az esetet.

moebius-ltm-36b.jpg

A The Long Tomorrow-t természetesen nem a története, hanem a megjelenítése tette műfaji úttörővé. Ez volt az egyik legelső cyberpunk (a rendkívül fejlett technológia ellenére is hanyatló emberiség jövőképét bemutató) alkotás, mely zsánert később olyan meghatározó művek jellemezték, mint William Gibson Neurománc című regénye 1984-ből, vagy filmek terén a Terminátor és Mátrix szériák.

Moebius képkockáit Ridley Scott rendező bevallottan vizuális referenciaként használta a Szárnyas fejvadász neo-noir látványvilágának kialakításában (amint az alábbi képek is tanúsítják), sőt Moebius-t felkérte a film előkészületeiben való közreműködésre, melyet a művész Az idő urai miatt visszautasított. Bár döntését később megbánta, ennek köszönhetően a 80-as években felnőtt magyar fiatalok gazdagabbak lettek egy igazán emlékezetes sci-fi rajzfilmmel.

moebius-ltm-02b.jpg

br001b.jpg

moebius-ltm-15_1b.jpg

blade-runnerb.jpg

És végül egy érdekes tény Star Wars rajongóknak: a The Long Tomorrow egyik kockájának apró részletén látható robot volt a mintája A Birodalom visszavág-ban feltűnő probe (kutasz) droidnak.

tlt-pd2b.jpg

Ajánlott dokumentumfilmek:

  • Moebius Redux: A Life in Pictures (2007)
  • Jodorowsky's Dune (2013)

A nyolcadik utas: a Halál és a Szárnyas fejvadász ugyanabban a képzeletbeli univerzumban játszódik?

Ridley Scott 1982-es klasszikus sci-fi-je, a Szárnyas fejvadász (Blade Runner) bemutatója óta fel-felröppen a rajongói találgatás azzal kapcsolatban, hogy a film egyazon fikciós univerzumban játszódik a rendező korábbi remekével, az Alien – A nyolcadik utas: a Halál-lal. A posztban összeszedtem azokat a „bizonyítékokat”, melyek az évek során felszínre kerültek a teóriával összefüggésben.

alienbrmainb.jpg

Mindenképpen szükségesnek tartom előrebocsátani, hogy az alább felsoroltak többsége csak úgynevezett easter egg, a rajongóknak szánt rejtett meglepetések, melyek valójában egyáltalán nem támasztják alá formálisan a két film (illetve azok folytatásai és előzményei) közös történeti hátterét. Ezt gyakran maguk az alkotók vagy a húsvéti tojások létrehozói is határozottan kijelentették, tehát még véletlenül sem akarom azt a látszatot kelteni, hogy Dan O'Bannon és Philip K. Dick szellemi gyermekeinek filmes inkarnációi hivatalosan egyazon univerzumon osztoznak. Sőt mi több, igyekeztem a találgatások cáfolatát vagy magyarázatát is összeszedni. Ettől függetlenül szórakoztató geek-időtöltésként érdemes eljátszani a gondolattal…

Nagy általánosságban nem tagadható, hogy a két alapfilm esztétikai megjelenése, helyszíneik hangulata közel áll egymáshoz. A Nostromo és a 2019-es Los Angeles ütött-kopott, szennyezett, lehangoló víziója, negatív jövőképe akár kompatibilis is lehetne. Mindkét sztori fontos pillérét képezi a multinacionális megavállalatok mesterkedése: az Alien/Prometheus-franchise esetében ez a Weyland (2099-től Weyland-Yutani) Corporation, míg a Blade Runner-ben a Tyrell Corporation. A történéseknek mindkét univerzumban kiemelkedően fontos mozgatórugóját adják az emberszabású robotok, nevezzük azokat androidnak, mesterséges személynek vagy akár replikánsnak. Mindkét jövőbéli világban egyértelmű a kiterjedt ázsiai befolyás, gondoljunk csak a Los Angeles-i utcaképre, a metropoliszt elborító keleti írásjelekre és cégnevekre, vagy a Weyland Vállalattal egyesülő japán Yutani kibernetikai társaságra (illetve ezzel összefüggésben az  Alien 3 fegyintézetének kétnyelvű felirataira). Nem nehéz tehát beleélni magunkat, hogy évszázadnyi eltéréssel ugyan, de kedvenc mozijaink egy és ugyanazon színpadon játszódnak.

A látványvilág rokonságára persze a képzőművészeti végzettségű közös rendező és több, a vizualitásért felelős munkatárs azonossága is adhat magyarázatot. Ahogy Ridley Scott fogalmazott: "A Blade Runner városa könnyen lehetne az a hely, ahonnan a Nostromo legénysége elindul, vagy ahová visszatérnek, és talán éppen egy olyan bárban lazítanak, melynek közelében Deckard lakott."

A történeti háttér kapcsán pedig leszögezhetjük, hogy a hanyatló emberiség, a pusztuló Föld, a robotok és a "gonosz" óriáscégek mind elterjedt sci-fi alapvetések. No de lássuk a konkrétabb azonossági jeleket.

1982

Alighanem a legismertebb kapcsolódási pont az, hogy a Szárnyas fejvadász repülő Spinner járőrautójának kijelzőin két olyan grafikus interfész is megjelenik, melyek megegyeznek a Nostromo és a Narcissus monitorain láthatóakkal (a képen a felső sorban az Alien, az alsóban a Blade Runner képernyői).

alien_blade_runner_monitorsb.jpg

Őszintén szólva nyilvánvaló balgaság lenne azt hinni, hogy a Los Angeles-i rendőrség járművein 2019-ben használt szoftvert 103 évvel később még mindig alkalmazzák egy kereskedelmi űrvontatón, illetve annak mentőhajóján. Itt egyszerűen filmkészítői takarékosságról, újrahasznosításról van szó, mivel az 1980-as évek elején még igen drága dolognak számított a mégoly egyszerű számítógépes grafika is. Egyébként hangeffektusok is kerültek átmentésre a korábbi filmből a későbbibe.

1986

Az Aliens - A bolygó neve: Halál bizottsági meghallgatási jelenetének a hátterében a Nostromo legénységének személyi aktáit vetítik ki. A néhai Dallas kapitány portfóliójában felfedezhetjük, hogy korábbi munkaadói között volt a Tyrell Corporation is.

dallas_tyrellb.jpg

Részleteiben valójában csak a Blu-ray kiadás extrái között olvashattuk át a dossziékat, és tény, hogy azok tömve vannak az Alien és az Aliens alkotóira, illetve azok egyéb munkáira való utalásokkal. Ha csak a fenti képkockát nézzük, ott van a USCS Shusett űrhajó neve, mely természetesen az első film társírójára, Ronald Shusettre utal, vagy a Seymour-Cobb Genetics cégnév, mely az Alien két látvány-szakemberére, Michael Seymourra és Ron Cobbra vezethető vissza.

2012

A Prometheus Blu-ray kiadásának "The Peter Weyland Files" című, ál-dokumentumokat tartalmazó extrájában található egy feljegyzés Weylandtől, melynek az alábbi bekezdés is a része:

>> Mentorom – későbbi versenytársam – mondta nekem egyszer, hogy ideje félretennem a gyerekes dolgokat, és hátra kell hagynom a „játékaimat”. Arra biztatott, hogy dolgozzam neki, együtt majd meghódítjuk a világot, és mi leszünk az új Istenek. Ő ilyen szellemben vezette a vállalatát: mint egy Isten, aki egy piramis csúcsáról néz le az angyalok városára. Persze ő úgy döntött, hogy a teremtés erejét a hagyományos úton replikálja, egyszerűen csak lemásolva Istent. És tudjuk jól, mindez hogyan ütött vissza szegény szerencsétlenre. Szó szerint szétzúzta az öregember arcát. Mindig azt javasoltam, hogy ragaszkodjon a szimpla robotikához a genetikai szörnyűségek helyett, melyeket rabszolgaként adott el a külső világokon. Mindamellett a hamis emlékek beültetésének ötlete, mondjuk úgy… „szórakoztató”, ha udvariasan akarok fogalmazni. <<

A Blade Runner-t ismerők természetesen azonnal rájöhetnek, hogy a szöveg Dr. Eldon Tyrellről, a replikánsok megalkotójáról, a Tyrell Corporation vezetőjéről szól. A piramis a cég központi épülete, az angyalok városa persze Los Angeles, és tudjuk jól, hogy Tyrell halálát az okozta, hogy egyik teremtménye, a Nexus-6-os replikáns Roy Batty összenyomta a fejét. A hivatalos Alien/Prometheus idővonal szerint Sir Peter Weyland 1990-ben született, így simán elképzelhető, hogy a 2019-ben elhunyt Tyrell volt ifjúkorában a mentora, különös tekintettel a két férfi közös érdeklődési területére, kimagasló tehetségére, valamint szerepükre a mesterséges személyek létrehozása terén.

Ennek ellenére a memorandum valódi írója, Charles de Lauzirika úgy nyilatkozott, hogy a szöveg csak egy mókás utalás, melyet Blade Runner-rajongása ihletett, de nem kell azt túl komolyan venni.

Ugyancsak a Blu-ray egyik bónusza a "Merging Ridleyverses" (Összeolvadó Ridleyverzumok) című rövid videó, melyben Ben Proctor képzőművész elmeséli, hogy Ridley Scott a forgatás során egy alkalommal azt javasolta, hogy a Prometheus-t útjára indító óriáscég neve Weyland-Tyrell Corporation legyen, sőt az is felmerült, hogy Weyland egyik android-testőrének páncélján a BATTY névtábla látszódjon.

Végül egyik ötletet sem használták fel, de elkészült egy rajz a Rutger Hauer-arcú harcosról:

battyguard.jpg

2014

Az Alien: Isolation című videojáték az első Alien-film után 15 évvel, 2137-ben játszódik. A történet szerint Ripley lánya, Amanda eljut a távoli Sevastopol űrállomásra, miközben anyja sorsát kutatja. A belső nézetű játékban többször láthatunk origami egyszarvút, ami egyértelmű utalás a Szárnyas fejvadász ikonikus tárgyára, mely a Harrison Ford által alakított címszereplő replikáns mivolta melletti egyik legerősebb érv.

isolation-unicornb.jpg

2017

És a végére a legújabb rajongói elmélet. A Szárnyas fejvadász 2 (Blade Runner 2049) előzetese alábbi képének jobb szélén sokan egy idegen Tervezőt véltek felfedezni a Prometheus-ból:

br49-jockeyb.jpg

Az Alien-saga Ripley-je tévedésből kapott hadnagyi rendfokozatot

Az Alien-tetralógia ikonikus főhősnője Ripley hadnagyként vonult be a felejthetetlen sci-fi karakterek dicsőségcsarnokába. Jómagam többször elgondolkodtam, hogy vajon a harmadik résztől miért kezdik hadnagyként (lieutenant, rövidítve Lt.) emlegetni az addig civil Ripley-t; ki, mikor, miért és hogyan vette hivatásos állományba és adott neki katonai rendfokozatot.

ripley1.jpg

A tények a következők:

A nyolcadik utas: a Halál (Alien, 1979)

2122-ben Ellen Louise Ripley a USCSS Nostromo kereskedelmi vontató-űrhajón szolgál, Dallas kapitány és Kane első tiszt után ő a harmadik a rangsorban. A legénység civilekből áll, ugyanakkor a kereskedelmi tengerészet tagjaiként egyértelmű alá- és fölérendeltségi viszonyok között dolgoznak. Ripley rangja warrant officer, melyet nálunk legtöbbször fedélzeti tisztként vagy altisztként fordítanak, leghelyesebb azonban a fedélzetmester lenne. A WO katonai rendfokozatként is használatos, a tiszthelyettesi és tiszti állománycsoport között helyezkedik el (a magyar hivatásos szerveknél ők a zászlósok), de Ripley esetében ez kereskedelmi tengerészeti rang. Az officer magyar fordítása általában és jobb híján a "tiszt", de az eredeti kifejezés jelenthet bármilyen civil tisztviselőt, ügyintézőt (vagy például közrendőrt) is. Azt tehát már rögtön az elején leszögezhetjük, hogy Ripley semmiképpen nem katona, hanem a Nostromót birtokló Weyland-Yutani Corporation munkavállalója (melyet a filmben csak Társaságként említenek a szereplők, de néhány díszleten és monitoron látható a Weylan Yutani felirat, d betű és kötőjel nélkül).

A bolygó neve: Halál (Aliens, 1986)

2179-ben Ripley visszakerül a Földre. A Weyland-Yutani vizsgálóbizottsága commercial flight officer-ként (kereskedelmi repülőtiszt) említi, a tárgyalás során a háttérben kivetített életrajzi adatok szerint pedig: "POSITION: Warrant Officer, NOC-1". A NOC a jelenlegi USA-ban is használatos Nemzeti Foglalkozási Besorolás rövidítése, ahol az 1-es kód az üzleti, pénzügyi és adminisztratív foglalkozásokat jelöli. A procedúra végén a bizottság bevonja Ripley repülési engedélyét.

ripley2b.jpg

Nem sokkal később a Társaság embere, Burke és Gorman hadnagy a Gyarmati Tengerészgyalogságtól (USCM / USCMC) arról győzködi Ripley-t, hogy menjen vissza velük az LV-426-ra tanácsadóként (advisor). Ripley megjegyezi, hogy nincs rá szükségük, hiszen nem katona.

Miután a tengerészgyalogosok felébrednek a Sulacón a mélyálomból, Vasquez közlegény Ripley-re utalva megkérdezi Ferro tizedest, hogy "Ki a Hófehérke?", mire azt a választ kapja, hogy valamiféle tanácsadó (consultant).

Ezt követően a teljes film során semmi nem mutat arra, hogy Ripley a Tengerészgyalogság tagja lenne (sőt éppen ellenkezőleg, kívülálló); egyértelműen nem a parancsnoki hierarchia része; soha senki nem szólítja hadnagynak, ahogy pedig az a fegyveres erőknél szokás; egyetlen momentum sem utal rá, hogy rendfokozatot viselne, ráadásul a szakaszparancsnok Gormanéval megegyezőt; nem hord a ruházatán rendfokozati jelzést, ellentétben a tengerészgyalogosokkal. Cameron és alkotótársai egyébként szándékos allegóriát igyekeztek vonni a vietnami háború és az Aliens harci jelenetei között, ezért a valós amerikai Tengerészgyalogság (USMC) ranglétráját és külsőségeit vették alapul, így péládul Gorman sapkáján látható a hadnagyi lapocska, illetve Apone zubbonyának karján a törzsőrmesteri stráfok.

A végső megoldás: Halál (Alien 3, 1992)

Még mindig 2179-ben járunk. Ripley mentőhajója lezuhan a Fiorina 161-en, ahol a fegyintézet személyzete már a kezdetektől hadnagyként utal rá.

ripley3b.jpg

Alien 4 - Feltámad a Halál (Alien Resurrection, 1997)

A XXIV. század második felében játszódó történetben Ripley 8. klónját elő is léptették, ebben a filmben érdekes módon már főhadnagy (first lieutenant).

A "hadnagy-rejtéllyel" kutatásaim szerint mindössze néhány külföldi rajongói fórum foglalkozott, ahol általában arra a következtetésre jutottak, hogy a 3. rész forgatókönyvírói ismeretlen okból hibáztak. Ripley a második filmben nem vált a tengerészgyalogság tagjává, ahogy azt fentebb már bizonyítottam. A Weyland-Yutani civil cégként nem osztogathat katonai rendfokozatot a beosztottainak, azt csak az adott ország törvényei által felhatalmazott, katonai hierarchia mentén működő fegyveres erők, rendőri, hírszerző vagy egyéb hasonló szervek tehetik meg. Egyébként is Ripley állandóan keresztbe tesz a Társaságnak, tehát még ha tehetnék, sem részesítenék efféle dicséretben.

Arra azonban van egy elméletem, hogy mi vezethette félre a Végső megoldás íróit, akik nyilvánvalóan újra nézték az első két részt. Amikor az Aliens-ben a "kifagyasztott" tengerészgyalogosok a Sulaco ebédlőjében beszélgetnek, Hicks tizedes megjegyzi, hogy az új hadnagyuk nem ereszkedik le a bakákhoz, és közben a külön asztalnál étkező Gorman, Ripley, Burke és Bishop felé néz. Az egyszeri néző ekkor még nem tudja, hogy Gorman hadnagynak ez az első bevetése a szakasszal, az viszont egyértelmű, hogy Ripley-t először látják a katonák. Ha valakinek ez így ragad meg a fejében, később tényként is kezelheti a dolgot...

Végezetül csak annyit szögeznék le - elkerülendő az ilyen irányú kommenteket -, hogy nálam nagyobb Alien-őrültet nehéz elképzelni, tehát kis fejtegetésemet nem kötözködésnek szántam a sorozat irányába, mindössze egy érdekességet akartam megosztani a részletek iránt érdeklődő rajongótársaimmal.

ripley4.jpg

Az Alien: Covenant minden idők második legjobb Alien-filmje

FIGYELEM, KOMOLY SPOILER-VESZÉLY!

Nos igen, az a véleményem, hogy a minden idők legjobb sci-fi horrorjából, az 1979-es Alien – A nyolcadik utas: a Halál-ból kiinduló, immár nyolc filmből álló Alien-franchise második legjobban sikerült darabja az Alien: Covenant. Mint ebből a posztból is látszik, az első Alien-film és Ridley Scott fanatikus rajongója vagyok; nem téved, aki elfogultsággal vádol, de éppen arra szolgál ez az írás, hogy álláspontomat érvekkel és némi szubjektív fejtegetéssel alá is támasszam.

acposter1.jpg

A poszt címével két tábor előtt biztosan meglengettem a vörös zászlót: ők a múlt században készült folytatások, de különösan az Aliens hívei, illetve mindazok, akik fanyalogtak a Covenant láttán. Azonnal leszögezném tehát, hogy az eredeti Alien-tetralógia mind a négy része a szívem csücske, a 80-as évek óta szeretem őket és meglehetősen sokat tudok róluk, a 2000-es évek közepén elég nagy energiát fektettem egy magyar nyelvű Alien-adatbázis létrehozásába. Az AvP filmekre túl sok szót nem szeretnék pazarolni, a Prometheus kapcsán pedig a pozitív reakciók voltak nálam túlsúlyban. Ugyanakkor a Nyolcadik utas az örök szerelem, és úgy érzem, hogy Sir Ridley Scottól és alkotótársaitól most kaptam egy olyan előzményfilmet, ami ugyan nem éri el a 38 évvel ezelőtti remekmű kultikus magasságait, de büszkén beállhat másodikként a sorba.

NAGY ELŐDÖK NYOMÁBAN

Tetszési indexem alakulásában nagy szerepet játszott, hogy a Covenant bátran, tisztelettel, de ízlésesen merít a széria második, harmadik és negyedik részéből, illetve a Prometheus-ból, tökéletesen kielégítve ezzel a magamfajta megrögzött „geek”-eket, mégsem válva olcsó utánzattá. Úgy gondolom, hogy a film remek elegye a Prometheus továbbgondolásának és a Nyolcadik utas előzményének, ezzel javítva a 2012-es film sokak által nem szeretett „alientelenségét”. Amellett, hogy számos régi és új kreatúrát láthatunk a vásznon (szerintem a zseniális H. R. Giger nem forog a sírjában, méltóan bántak örökségével), befogadhatóbbá válik az első film Space Jockey fajának Tervezőkké avanzsálása is. Külön öröm, hogy az emberiség eredettörténete itt már nem kap hangsúlyt, David őrülete folytán mégis megmarad témaként a félrecsúszott teremtés, a felelőtlen biológiai kísérletezés kérdése. Mindez persze részint rajongói nyomásra alakult így, akik kevesebb filozófiát és több dupla állkapcsot akartak a Prometheus után. Megkapták, de a balansz megmaradt a régi filmek rettegős-ijesztgetős akció-horrorja és a Prometheus epikus, nagyban gondolkodó megközelítése között.

Lehetetlen felsorolni – és nem is ez a poszt célja – mindazt a kisebb-nagyobb kikacsintást a széria korábbi darabjai felé, melyek szinte egyfolytában melengetik az egyszeri rajongó szívét. Már a felütés (egy titokzatos adás kivizsgálása céljából megszakítjuk az utunkat és leszállunk egy ismeretlen bolygóra) is az Alien-t idézi, de ott van például az Aliens-ből a tengerészgyalogosok rázós leszállásának ikerjelenete, az Alien 4 hátborzongató Ripley-klónjainak felidézése, a vízivó asztali játékmadár felbukkanása (az első film után megjelent az Alien 3-ban és az első AvP-ben is), vagy akár az alien szemszögéből mutatott látvány átvétele a Végső megoldás-ból. A rengeteg múltidéző történeti- és látványelem mellett akár olyan apróságnak is örülhetünk, hogy a nyitó film Dallas kapitánya után a Covenant űrhajó első embere is amerikai helységnevet kapott (Tennessee). Arról nem is beszélve, hogy az alien világűrbe taszítása a filmek klimaxában szinte már kötelező elem (habár az űrt egyszer-egyszer folyékony ólommal teli tartály vagy az óceán helyettesíti).

acposter3.jpg

Érdekes adalék, hogy a Prometheus és a Covenant történései között (a hivatalos Alien-idővonal szerint 2099-ben) a Weyland Corporation egyesült régi japán riválisával, így az új filmben immár a sorozat legendás megavállalata, a Weyland-Yutani tulajdonában áll a címbéli űrhajó.

VÉR, VERÍTÉK ÉS KÖNNYEK

Az illetékes amerikai bizottság (MPAA) R besorolást adott a filmnek (17 éven aluliak csak felnőtt kíséretével) „sci-fi erőszak, véres képsorok, nyelvezet és némi szexualitás/meztelenség” miatt. Scott szerencsére nem kötött kompromisszumot, a Covenant a franchise eddigi legvéresebb, legerőszakosabb jeleneteit tartalmazza kendőzetlenül, brutális „születéseknek” lehetünk szemtanúi. A bolygóra érkező legénység első tagjainak megfertőződése után játszódó jelenetek hihetetlen módon intenzívek, egyben sokkolóak és izgalmasak, a leszállóhajó orvosi szobájában vagy a magas fűben életre kelő rémálom bizony durva karfaszorongatásra készteti a nézőt.

Igazi horrorról van tehát szó, a film hangulata ráadásul végig jó értelemben vett módon komor és sötét tónusú, a barlangszerű díszletek az Alien 3 börtön-kazamatáit idézik. És ha már a Végső megoldás-nál tartunk, a sorozat eddigi legpesszimistább befejezésű darabja mellé bátran besorakozhat a Covenant legcsekélyebb mértékben sem happy lezárása is.

Az ausztrál Jed Kurzel kísérőzenéje nemes egyszerűséggel zseniális. A szó szerint zsigerekig hatoló zörejek és mély hangok, ritmikus lüktetések a végletekig képesek fokozni a jelenetek feszültségét, amikor pedig Kurzel megidézi Jerry Goldsmith első filmhez írt klasszikus fuvola-futamait és Nostromo-témáját, vagy éppen Marc Streitenfeld Prometheus-muzsikáját, a hálás rajongónak libabőrös lesz a karja.

ÉN, A ROBOT

A „bekattant robot” örök sci-fi témája az 1979-es film Ash-e után ismét központi szerepet kap, sőt mi több, David funkciózavara válik nemhogy a Covenant, de az egész széria történetvezetésének mozgatórugójává. Nem állítom, hogy könnyen megbarátkoztam azzal a gondolattal, hogy a lassan 40 éve megismert és megszokott alien „fajt” (ha lehet így mondani) – a Tervezők alapanyagait felhasználva és munkájukat tovább fejlesztve – voltaképpen egy ember alkotta szintetikus személy hozta létre. Ezzel végleg elveszett az a misztikum, melynek alapján a világűr egy távoli szegletéből származó, az emberiséggel véletlenül összeakadó, titokzatos és minden képzeletet felülmúlóan pusztító lényként gondolhattunk a xenomorphra. Azt azonban ne feledjük, hogy Ridley Scott már a kezdetekben is elszabadult biológiai fegyverként gondolt az idegenre, ahogy azt az 1979-ben megjelent The Book of Alien-ben kifejtette.

acposter2.jpg

Egyszóval ha elfogadjuk David „isteni” közreműködését, egy valóban érdekes és továbbgondolásra érdemes koncepciót kapunk. Ash, a Hyperdine Systems 120-A/2 típusú android annak idején a Társaság 937-es különleges utasítását követve, tehát emberi parancsra fordult szembe társaival, megszegve ezzel minden ember alkotta mesterséges teremtmény legfontosabb parancsát; Asimov első robotika-törvényével szólva: „A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.” David ellenben valamiféle zavaros filozófiát követve, a teremtő és teremtménye kapcsolatát mindkét oldalról átélve, szinte vallásos megszállottsággal felvértezve vetette bele magát a tökéletes pusztító lények életre hívásába és minden keze közé kerülő ember kísérleti nyúllá változtatásába (emlékezhetünk rá, hogy ebbéli ténykedését már a Prometheus-ban elkezdte). Nyilvánvalóan mindkét szintetikus eleve instabil volt, mondhatnánk, gyártási hibás. A korábbi filmek egyetlen igazán „jó” robotja Bishop, hiszen a Feltámad a Halál Call-ja is szenvedett egyfajta zavaros küldetéstudattól.  Még a tökéletesített Walter esetében is gyakran az volt az érzésem, hogy ha David elég időt kapott volna hozzá, képes lett volna átcsábítani „testvérét” a sötét oldalra.

Ash váratlan „coming out”-ja az Alien-ben nem csak sokkoló meglepetés volt, hanem új szintre emelte a film háttérsztoriját: megjelent egy újabb sci-fi alapvetés, a gonosz óriásvállalat gátlástalan mesterkedése. David még erre is mérföldekkel rávert paradigma-váltás tekintetében, hiszen ő vált AZ alien atyjává. A Covenant után bátran kijelenthetjük, hogy a mesterséges intelligenciával rendelkező androidok majdhogynem ugyanolyan fontos szerepet töltenek be a franchise-ban, mint maguk az idegenek.

Michael Fassbender oly sokat dicsért játéka valóban unikum, ráadásul az utóbbi idők egyik legeltaláltabb magyar hangjának tartom Viczián Ottót David/Walter szinkronjaként.

A robotos alcím végén szeretném felhívni a figyelmet néhány kritikus óriási tévedésére. Több helyen is olvastam, hogy a robottestvérek cseréje a film végén túl nyilvánvaló és könnyen kitalálható. Jómagam biztos vagyok benne, hogy az alkotók egy percig sem nézték hülyének a nézőket, és pontosan tudták – sőt számos jel alapján szándékosan alakították úgy –, hogy tisztában legyünk David trükkjével, ugyanakkor elég intelligensnek tartottak minket ahhoz, hogy ne mutassák direktben a két android párharcának végkifejletét. Hitchcock asztal alá dugott időzített bombájának példájára a helyzet feszültsége éppen abból adódik, hogy a néző azon izgul, vajon időben felismeri-e Daniels a halálos veszélyt. Ha gyermeki énünk felülkerekedne, kétségbe esve ordítanánk a vászon felé: „Vigyáááz, ő nem Walter!!”

HOGYAN TOVÁBB?

Mi lesz a Covenant és legénysége sorsa? Vajon Walter működőképes maradt? A film poszterének hátterében tényleg egy királynő fejpáncélja látható, és ha igen, mi ennek a jelentősége? Dr. Shaw kinyírását ugyanolyan hibának tartják majd a sorozat rajongói, mint az Alien 3 elején Hicks és Newt halálát? És legfőképpen: hogyan válik teljessé a kör, az idegen tojásokkal teli Tervező-űrhajó mi módon kerül az LV-426-ra, hogy a Nostromo utasai rátaláljanak? Izgalmas kérdések, melyek miatt erősen remélem, hogy az Alien: Covenant eléggé rentábilis lesz ahhoz, hogy a 20th Century Fox ismét zöld utat és szabad kezet adjon Sir Ridleynek...

Alien Bodycount

A filmes "bodycount" (talán hullaszámlálásként fordíthatnánk legjobban) a Péntek 13-filmek kapcsán jött divatba, de a cenzúra is használja mérőszámként. Természetesen jól tudom, hogy az Alien-sorozatnak - ellentétben Jason kalandjaival - nem az a lényege, hogy mennyi embert gyilkolnak le benne, de azért érdekes ötletnek tartottam egy Alien Bodycount elkészítését.
A sorok elején zárójelben az addigi hullák összesített száma látható. A normál betűs sorok a közvetlen öléseket, míg a dőltek az idegenek által közvetve okozott haláleseteket tartalmazzák.
Érdekességképpen kék színnel beírtam az alienekkel szoros összefüggésben nem álló haláleseteket, illetve a mesterséges személyek, állatok és klónok elleni támadásokat, de ezek nem részei a számlálásnak.

lamebrtdeath

A klasszikus tetralógia hulláit számba vevő, saját gyűjtésű összeállítást eredetileg az Alien Adatbázisban jelentettem meg, 13 évvel ezelőtt.

ALIEN

(1) Kane elsőtiszt: a testéből előtörő mellkasrobbantó végez vele.
(2) Brett gépésztechnikus: a kifejlett idegen meglékeli a fejét.
- Ash android: Parker elégeti a Weyland-Yutani szintetikus ügynökét.
(4) Lambert navigátor és Parker főgépész: mindkettőt feltrancsírozza a szörny.
(5) Dallas kapitány: mivel az idegen begubózza, saját kérésére Ripley elégeti.

ALIENS

(162) Hadley's Hope kolónia 157 lakosa: az idegencsorda megöli, táplálékként vagy gazdatestként hasznosítja őket. Akiket név szerint is ismerünk: a Jorden család háromnegyede, Russ (mellkasrobbantó által), Anne és Tim; a telep vezetői, Simpson és Lydecker; két orvos, Dr. Chester O. Ling és Dr. Kent; John J. Marachuk (embrióeltávolító műtét közben); egy Aaron nevű kisfiú; Bill Andrews; Draper és Loney. Utoljára (?) egy fiatal nővel végez egy mellkasrobbantó, a tengerészgyalogosok szeme láttára.
(168) Az első idegen vs. tengerészgyalogos összecsapásban hatan vesztik életüket. Dietrichet, Wierzbowskit és Apone őrmestert megölik vagy elhurcolják, Frostot megégeti egy lángszóró és több emeletet zuhan, Crowe-val robbanás végez, Drake-kel pedig savpermet.
(170) Ferro tizedes és Spunkmeyer közlegény: idegentámadásnak és/vagy az UD-4L lezuhanásának esnek áldozatul.
(171) Hudson közlegény: az irányítóközpontba behatoló idegenek gyilkolják meg.
(173) Gorman hadnagy és Vasquez közlegény: a szellőzőaknákban történő menekülés során felrobbantják magukat, mielőtt a lények kaparintanák meg őket.
(174) A begubózott és megtermékenyített Carter Burke szintén kézigránáttal vet véget saját életének.
- Az atmoszféra-processzor felrobbanása végez az esetleg még életben (gubóállapotban) lévő telepesekkel és tengerészgyalogosokkal.

ALIEN 3

(176) Hicks tizedes és Newt: a Sulaco lezuhanó mentőjárművében lelik halálukat.
- Spike kutya / Babe ökör végzetes találkozása az arctámadóval.
(177) Murphy elítélt: a fejlődőben lévő idegen támadása folytán beleesik egy óriási ventilátorba.
(179) Boggs és Rains elítélt: a börtön alatti kazamatákban mészárolja le őket az alien.
- Bishop androidot saját kérésére Ripley végleg kikapcsolja: korábban kettétépte a királynő, majd az EEV becsapódása során még súlyosabban megrongálódott.
(180) Dr. Clemenst a betegszobában éri a támadás, de ez sem segít rajta.
(181) Andrews igazgatót az ebédlőből ragadja el a lény.
(182) Miközben az emberek csapdát állítanak, Frank elítéltet elkapja a szörny.
(191) A Frank kezéből kieső gyutacs felrobbantja a kvinitricetilint, további kilenc rab veszik oda a tűzvészben.
(192)
Junior elítélt önfeláldozóan becsalogatja az idegent a veszélyeshulladék-tárolóba, de ez egyben a halálát is jelenti.
(193) Az őrült Golic elvágja a tárolót őrző rabtársa, Arthur torkát.
(194) Miután Golic kiszabadítja "istenét", az rögtön a másvilágra küldi.
(202) Rabok vs. alien: a végső összecsapásban és kergetőzésben egy kivétellel az összes elítélt otthagyja a fogát; köztük van szellemi vezetőjük, Dillon is.
- Aaron börtönőr: lelövik a Weyland-Yutani biztonsági emberei.
(203) Ellen Ripley beleveti magát az olvadt fémbe, testében a királynő-embrióval.

ALIEN RESURRECTION

(216) Az elrabolt technikusok közül tizenháromból kitör az idegenembrió.
- Christie és Johner az Auriga étkezdéjében lelőnek hét USM-katonát.
(217) Dr. Claussra folyékony nitrogént ereszt egy harcos idegen.
(229) Az egyik mentőcsónakba beszabadul egy lény; az utasokat az idegen vagy a kis hajó Perez tábornok általi táv-felrobbantása öli meg (név szerint csak Olsent ismerjük).
(230) Perez fejébe lyukat üt az egyik elszabadult szörny.
(250) Az Auriga legénységének maradékát megölik vagy begubózzák az idegenek (kivéve DiStephano, Wren és az első mentőcsónakkal elmenekült öt fő).
(251) Elgynt törbe csalja egy rafinált idegen.
- Ripley 8. klónja elégeti a még életben lévő 7. klónt és a korábbi klónok holttestét.
(252) Hillardot a víz alatti menekülés közben elragadja egy warrior.
(253) Christie-t idegensav fröcsköli be, majd feláldozza magát, hogy Vriess életét mentse.
(255) A Purvis melléből kitörő mellkasrobbantó Dr. Wren fejét is kilyukasztja.
(256) Az újszölött félbeharapja Dr. Gediman fejét.
(257) A Betty fedélzetén az újszülött "megmarkolja" DiStephano közlegény fejét.
- A USM Auriga becsapódásakor vége mindenkinek, aki esetleg még életben volt a hajón.

© Chief Brody aka Stefan 2004 “Alien Adatbázis”