Filmek, könyvek és képregények a múlt századból

Chief Brody

Alien-dosszié

2017. július 01. - Chief Brody

bh-header_new.jpg

“1979-ben a mozilátogatók a bőrükből is kiugrottak ijedtükben egy stílusos, megdöbbentő sci-fitől, melynek reklámja így figyelmeztetett: ‘Az űrben senki nem hallja a sikolyodat.’ Valahol a 2001 és A texasi láncfűrészes mészárlás között egyensúlyozva, A nyolcadik utas: a halál savmarta ellenszert nyújtott a Harmadik típusú találkozások és a Csillagok háborúja csillogó-szemű optimizmusára. Jövőfantázia volt ez pengeéles agyarakkal. A műfaj úttörő klasszikusa, melyben lidércnyomásos alakot öltött a kimondhatatlan szorongás, melyben szemtanúi lehettünk egy újfajta mozihősnő születésének, és amelyből több különböző folytatás is született. Mivel jóval több volt, mint holmi fantasztikus rémmozi, Ridley Scott intelligensen vérfagyasztó alkotása a század egyik legtöbbet emlegetett sci-fi filmjévé vált, mely kifinomult intellektuális vitákat és gyakorlatias nézői reakciókat egyaránt kiváltott azzal, ahogy bátran tovább mert menni, mint előtte bármelyik film.” (Mark Kermode, 2001)

Néhány évvel ezelőtt még elérhető munkám volt a Stefan nicknéven készített Alien Adatbázis, amely magyar nyelven ma is kuriózum, de a feltöltése idején, 2003-ban (amikor a blogolás, a Wikipedia és a DVD-filmek még csak néhány éves múltra tekinthettek vissza) nemzetközi viszonylatban sem volt túl sok párja; valóban komoly kutatómunka előzte meg, és a mai napig büszke vagyok rá. Az adatbázis 2005-ig működött aktívan, és felöleli az Alien-saga addig megismert szereplőit, kreatúráit, helyszíneit, járműveit, fegyvereit és sok minden egyebet, úgy is mondhatnám, hogy a "100375-ös vészhelyzeti parancsfelülírás"-tól a "Zeta II Reticuli"-ig.

bh-header_new.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://chiefbrody.blog.hu/api/trackback/id/tr7812632803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

István És Melinda Antal 2020.05.13. 19:41:18

Hello! Egy kérdés, aktiv még az oldal ?

Chief Brody · https://chiefbrody.blog.hu/ 2020.05.13. 20:17:15

@István És Melinda Antal:
Helló! Igen, aktív, legalábbis abban az érelemben, hogy karbantartom, rendezgetem, és figyelek a kommentekre, ha nagy ritkán jön egy-egy. Új posztokra számos vázlatom és tervem van, sajnos idő hiányában nem tudom, mikor tudom újra ténylegesen is aktívvá tenni az oldalt. Köszönöm az érdeklődést, jól emlékszem, hogy kezdetektől fogva követtetek! :)

István És Melinda Antal 2020.05.13. 23:16:05

Köszöntelek, örülök ,hogy "aktiv" vagy :) Továbbra is nagy érdeklődéssel olvasom a posztjaidat. ÉS köszi a visszajelzést :)

István És Melinda Antal 2020.05.13. 23:21:34

Legutobb ha jol emlékszem , a Nowhere Man 1995-ös sorozatrol váltottunk egy pár szót emailban
süti beállítások módosítása