Alien

2017. május 24. - Chief Brody

“1979-ben a mozilátogatók a bőrükből is kiugrottak ijedtükben egy stílusos, megdöbbentő sci-fitől, melynek reklámja így figyelmeztetett: ‘Az űrben senki nem hallja a sikolyodat.’ Valahol a 2001 és A texasi láncfűrészes mészárlás között egyensúlyozva, A nyolcadik utas: a halál savmarta ellenszert nyújtott a Harmadik típusú találkozások és a Csillagok háborúja csillogó-szemű optimizmusára. Jövőfantázia volt ez pengeéles agyarakkal. A műfaj úttörő klasszikusa, melyben lidércnyomásos alakot öltött a kimondhatatlan szorongás, melyben szemtanúi lehettünk egy újfajta mozihősnő születésének, és amelyből több különböző folytatás is született. Mivel jóval több volt, mint holmi fantasztikus rémmozi, Ridley Scott intelligensen vérfagyasztó alkotása a század egyik legtöbbet emlegetett sci-fi filmjévé vált, mely kifinomult intellektuális vitákat és gyakorlatias nézői reakciókat egyaránt kiváltott azzal, ahogy bátran tovább mert menni, mint előtte bármelyik film.” (Mark Kermode, 2001)

wy-logo.jpg

ÍGY KÉSZÜLT AZ ALIEN – A NYOLCADIK UTAS: A HALÁL

cover.jpgA DVD és a Blu-ray megjelenése előtt a lézerlemez (LaserDisc – LD) volt az első széles körben forgalmazott optikai lemez, melyen hozzáférhettünk kedvenc filmjeinkhez: szolgáltatásaival és minőségével messze meghaladta a VHS vagy a Betamax kazetták által nyújtottakat. Nagy mértékben soha nem terjedt el igazán, a DVD pedig elhozta az LD halálát, de egyes lemezek ma is kincset érnek. Ilyen az 1992-es “Ridley Scott’s Special Widescreen Collector’s Edition Laserdisc of ALIEN”. A kiadvány bónusz tartalma, mely tulajdonképpen szövegek, képek és videók alkotta komplett “Így készült”-összeállítás, felkerült az Alien Quadrilogy (Alien Tetralógia) DVD-pakk és az Alien Anthology BD-összeállítás extrái közé is, “Laser Disc Archive” címen; ennek magyarítását adom közre. Az anyag először 2004-ben került feltöltésre az internetre az általam készített Alien Adatbázis részeként, az aliensonline.hu jóvoltából. Tekintettel arra, hogy az eredeti kollekció 25 éves, illetve hazánkban kevésbé ismert utalásokat is tartalmaz, saját lábjegyzetekkel egészítettem ki.

BEVEZETŐ

“Üdvözöljük az ALIEN gyűjtőknek szánt szekciójában. A Fox Video ezen exkluzív kiadványa átfogó kutatómunka eredményeként jött létre, melyben a film számos alkotója működött közre időt és fáradságot nem sajnálva, sőt tárgyakat felajánlva saját gyűjteményükből. Kifejezetten a lézerlemezhez tervezve, a képek és szövegek e gyűjteménye egyedülálló módon mutatja be az ALIEN – A NYOLCADIK UTAS: A HALÁL létrehozását, fejlődését és forgatását. Legyen akár komoly gyűjtő, akár egyszerű néző, ez az összeállítás gazdag hátteret ad a film megtekintéséhez.”

I. RÉSZ: ELŐMUNKÁLATOK

1. A FORGATÓKÖNYV
2. Dan O’Bannon eredeti forgatókönyve
3. Walter Hill és David Giler verziói
4. A RENDEZŐ
5. Ridley Scott interjú: Előmunkálatok
6. H. R. GIGER
7. Ridley Scott interjú: H. R. Giger
8. AZ ALIEN STÁBJA
9. SZEREPOSZTÁS

II. RÉSZ: FORGATÁS

10. BEVEZETŐ & A NOSTROMO KÜLSEJE
11. A NOSTROMO BELSŐ TEREI
12. JELMEZTERVEZÉS ÉS KELLÉKEK
13. A BOLYGÓ
14. AZ ELHAGYOTT HAJÓ KÜLSEJE
15. AZ ELHAGYOTT HAJÓ BELSŐ TEREI
16. A TOJÁS
17. AZ ARCTÁMADÓ
18. A MELLKASROBBANTÓ
19. AZ IDEGEN

III. RÉSZ: UTÓMUNKÁLATOK

20. VÁGÁS ÉS ZENE
21. Kivágott jelenetek
22. Ridley Scott interjú: A gubó-jelenet
23. MOZIPREMIER
24. Reklám- és hirdetési anyagok
25. PROMÓCIÓ
26. ZÁRÓ GONDOLATOK
27. Ridley Scott interjú: Az ALIEN jelentősége

wy-logo.jpg

Egyéb ALIEN témájú posztok a blogon:

A bejegyzés trackback címe:

http://chiefbrody.blog.hu/api/trackback/id/tr5512538041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.