Filmek, könyvek és képregények a múlt századból

Chief Brody

STAR WARS - Útmutató a Kenner vintage 3,75 inches akciófigurákhoz

2017. április 02. - Chief Brody

Történelem

George Lucas 1977-ben útjára indította a Star Wars-jelenséget, mely töretlen mind a mai napig. A filmekkel együtt megjelent a rajongók kiapadhatatlan gyűjtőszenvedélye, melynek szinte bármi lehet tárgya, ami kapcsolódik kedvenc űrfantáziánkhoz: könyvek, képregények, játékok, érmék, modellek, kártyák, lemezek és még sok minden más. Mind közül a legnépszerűbbek azonban a cincinnati-i (USA, Ohio állam) Kenner Products cég akciófigurái.

Az 1978 és 1985 között kiadott figurákat hívjuk klasszikusnak, de jóval elterjedtebb és népszerűbb a "vintage" elnevezés, mely a régi, de értékes és patinás tárgyak (pl. autó vagy bor) megjelölésére szolgáló angol kifejezés.

earlybird

Amikor a Kenner (melyet egyébként 1991-ben felvásárolt a Hasbro) megszerezte a Csillagok háborújához kapcsolódó figurák jogait, még nem tudták, hogy minden idők egyik legnagyobb sikerű mozis sorozatának szereplőit fogják árulni, ezért az előkészületek lassan folytak. A Star Wars 1977 május 25-én berobbant a mozikba, és a cég rádöbbent, hogy Karácsonyig nem képesek kielégíteni a figurák iránt jelentkező keresletet. Ezért Bernard Loomis cégvezető kitalálta a legendás "Early Bird Certificate Package" rendszert; eszerint aki megvásárolta az első 12 megjelenésre váró figura rajzát tartalmazó kis kartonszínpadot, 1978 elején garantáltan megkapta az első négy játékot (R2-D2, Luke, Leia és Chewbacca) postai dobozba helyezett fehér műanyag rekeszekben.

Ezután viszont a figurákat egy karton hátlapra, kártyára (card) ragasztott átlátszó, műanyag buborékban (bubble) hozták forgalomba; ezek a "kártyás" (carded) figurák. A játék kiszedése roncsolásmentesen nem lehetséges, ezért a bontatlan csomagok az idő előre haladtával a többszörösét érik a bontott figuráknak; az árak egyes ritkaságoknál manapság elérhetik az 18.000 USA dollárt is!

A Kenner (illetve a Lucasfilm) a világsiker nyomán számos külhoni cégnek is kiadta a gyártás és/vagy csomagolás, forgalmazás jogát. Legismertebbek a brit Palitoy, a brazil Glasslite, a mexikói Lili Ledy, a francia Meccano, az olasz Harbert, a japán Popy és Takara. Mindez természetesen számos kisebb-nagyobb változást eredményezett a figurák formáján, színezésén, csomagolásán és hátlapján.

A méret

main03Bernard Looomis - vagy ahogy az üzleti életben ismerték, Bernie - 1970 és 1978 között a Kenner Products elnöke volt; ő találta ki a 3,75 inches (9,5 cm-es) akciófigurákat. A cég akkori tervezői, Dave Okada és Mark Boudreaux egy alkalommal arról tárgyaltak Loomis-szal, hogy mekkorák is legyenek a Star Wars akciófigurák. Bernie felemelte kezét, hüvelyk és mutatóujjával jelzett egy méretet, és azt mondta: "A figuráknak ekkoráknak kell lenniük." Dave lemérte a távolságot egy vonalzóval, és az 3 és 3/4 inch volt. Néhányan szkeptikusak voltak ezzel a magassággal kapcsolatban, mondván, hogy ki akar ilyen apró figurákkal játszani? De Bernie ragaszkodott a mérethez, mivel szerinte az emberek sok efféle játékot össze akarnak majd gyűjteni, és járművekbe is be szeretnék tenni azokat. 1977-ben valóban radikális döntés volt ez a méret, hiszen akkoriban a fiúknak szánt bábuk mérete megegyezett a Barbie babákéval. Az első akciófigura, G.I. Joe 12 inches (kb. 30 cm-es) volt, míg a Kenner Six Million Dollar Man (korabeli TV-sorozat) figurája erre még rá is duplázott. Tehát eredetileg a Star Wars szereplői is 12 inchesek lettek volna. Bernie később mindig azt mondta, hogy nem azért foglalkoztatta a Star Wars "megjátékosítása", mert nagy sikert jósolt a filmnek, hanem mert a karakterek nagyon érdekesek voltak. Loomis nagyon szerette a film járműveit, különösen az X-szárnyút és a TIE vadászt. Szerinte az űrhajóknak remek tervezése és szinte saját személyisége volt. Mindig foglalkoztatta, hogy a figurákat és a járműveket hogyan lehetne szinkronba hozni. Ha valaki egy 12 inches Han Solót akarna beültetni a Millennium Falcon pilótafülkéjébe, a hajónak szoba méretűnek kéne lennie. Ellenben a kisebb akciófigurákhoz méretezett járművek és játékhelyszínek nem lennének túlzottan nagyok és drágák. Nyugodtan játszhatunk űrcsatát úgy, hogy egyik kezünkben egy X-szárnyút, a másikban pedig egy TIE vadászt tartunk; vagy beültethetünk a terepsiklóba két embert és két droidot; a Falcon is biztonságosan leszállhat a kanapéra.

A Star Wars-bábuk közel 10 cm-es alapmagassága azóta standarddá vált az akciófigura-iparágban (ez a magasság természetesen a "normál" emberi alakokra értendő, a kisebb-nagyobb szereplők az eredeti arányoknak megfelelően kerültek megformázásra).

Sorozatok

A második és harmadik (vagy ha úgy tetszik, az V. és VI.) Star Wars-film moziba kerülésével az új szereplők megjelentetése mellett a korábban kiadott darabokat is újragyártották és -csomagolták az aktuális filmcímek alatt; az első három nagy akciófigura-sorozat tehát a Star Wars (1978-79: 21 figura), a The Emprire Strikes Back (1980-82: 29 új figura) és a Return of the Jedi (1983-84: 34 új figura) logóval jelent meg.

main04A klasszikus trilógia "lefutása" után a Kenner életben akarta tartani az akciófigurák iránti érdeklődést, ezért 1985-ben piacra dobták a "The Power of the Force (POTF)" (Az Erő hatalma) logó alatt kiadott sorozatot, melynek különlegessége, hogy a kártyákhoz ezüst színű alumínium érméket is csomagoltak. 15 először kiadott szereplőt tartalmazott a széria, melyek közül több is a legkeresettebb figurák közé tartozik.

A főbb karakterek műanyag másai természetesen több alkalommal is megjelentek, igazodva a filmekben nyomon követhető ruházatváltozásokhoz: a csúcstartó Luke Skywalker 7 verzióval, utána következik Han Solo és Leia hercegnő 5-5, R2-D2 és Lando Calrissian 3-3, majd C-3PO két formátummal. Érdekes, hogy két olyan mellékszereplő, mint Klaatu és a Bespin Security Guard is két alakban került piacra.

Nem igazán külön sorozat, de a rajongók mégis önálló kategóriaként tartják számon az úgynevezett "Tri-Logo" kártyával európai országokban forgalomba hozott figurákat. 1984/85-ben számos korábban már megjelent szereplőt adtak ki újra, melyek héttérlapján három nyelven (angol, spanyol, francia) olvasható A Jedi visszatér címe.

Néhány karaktert (Boba Fett, Bossk, 4-LOM, Admiral Ackbar, Nien Nunb, The Emperor, Anakin Skywalker) a carded verzión kívül - illetve azt megelőzően - postai úton (mail-in, mail-away) is meg lehetett rendelni, mégpedig 4, 5 vagy 6 másik figura vásárlási bizonylatának benyújtásával; ez esetben műanyag zacskóban és papírdobozban kapta őket kézhez boldog tulajdonosuk. Olyan darabokat is ismerünk, melyek első alkalommal valamely playset (játékkészlet) részeként láttak napvilágot.

1985-ben, az úgynevezett "utolsó 17" bábuval (Lumat, Paploo és a "The Power of the Force"-széria) végül lezárult a vintage-korszak, és egészen 1995-ig semmi nem történt a Star Wars akciófigurák frontján. Ekkor indult útjára a második "The Power of the Force" sorozat, melyet egészen napjainkig számos más széria követett, köztük az elő- és utótrilógia szereplőit megjelenítő kiadványok. A nosztalgia jegyében még vintage-reprodukciók is megjelentek, de mindez már egy más történet.

Hátlapok

77back2A hátlap elülső oldalán a film címe (logója) mellett az adott szereplő (vagy az általa vezetett/használt jármű) fotója, továbbá a karakter megnevezése található. Három esetben - Walrus Man, Boba Fett, Anakin Skywalker - a fénykép helyett festmény kapott helyet a lapon (bár a késői Boba Fett kiadásokon már fotót találunk). Egyébként a háttérfotó az újrakiadásokkal számos más esetben is megváltozott. Rendkívüli ritkaságok a VI. rész munkacímével - Revenge of the Jedi - ellátott kártyák, melyek nem kerültek forgalomba.

Csoportosíthatjuk a cardokat aszerint is, hogy azok hátsó oldalán milyen képek találhatóak, és mennyi megjelent vagy megjelenés előtt álló figurát sorolnak fel, illetve mutatnak be rajtuk. A legkorábbi kártyákon 12 szereplő látható (12-back), majd következett a 20-back, a Boba Fettel gyarapodó 21-back, és így tovább, egészen a 92-back-ig. Minden variációt figyelembe véve 45 különféle "back"-et ismerünk, hiszen a felsorolások mellett különféle előzetesek, akciók, valamint egyéb Kenner Star Wars-produktumok fotói is rákerültek a lapokra.

A gyűjtés

Vastag pénztárcával nekiláthatunk a bontatlan figurák összeszedésének; ez esetben lényeges a hátlap és a buborék állapota. Bontott (loose) figuráknál figyeljünk oda az esetleges sérülésekre, kopottságra, elszíneződésre, a végtagok lazaságának fokára, és nem utolsósorban a kiegészítők, fegyverek, ruházat meglétére vagy hiányára. A gyűjtés tárgya lehet maga a hátlapkártya is. Ez utóbbinál és a tartozékoknál mindenképpen vegyük számba, hogy nagy mennyiségben léteznek a piacon reprodukciók is, akár komplett módon - de nem hivatalosan - újracsomagolt példányok formájában is.

A figurák minőségét 10 pontos skálán szokás osztályozni, melyben a C-10-es a legjobb, és értelemszerűen a C-1-es a legrosszabb. A tökéletesen hibátlan C-10-es játékot "mint", a C-9, C-9.5 kategóriát pedig "near mint" kondíciójúnak is szokás nevezni. Ugyanakkor a C-10 nem feltétlenül egyezik meg az "új" kategóriával, hiszen egy új termék sincs mindig kifogástalan állapotban. Itt ejtsünk szót az amerikai AFA (Action Figure Authority) cégről, mely számos jellemző alapján egy 100 pontos skálán minősíti "hivatalosan" az akciófigurákat - persze jó pénzért.

Jellemzően a figurák egyik vagy mindkét lábának hátsó vagy belső részébe domborították be:

  1. a licensz-tulajdonos cég nevének rövidítését (©LFL = Lucasfilm Limited; ©GMFG = General Mills Fun Group, mely akkoriban a Kenner anyavállalata volt);
  2. a gyártás évszámát (egyes esetekben a 19 elhagyásával), ami nem feltétlenül egyezik meg az első megjelenés évével, hiszen újra kiadás esetén a dátumbélyegző nem változik, tehát például az 1977-es Chewbacca 1985-ös POTF-verziójának dátumbélyegzője továbbra is 1977;
  3. a gyártó ország nevét vagy annak rövidítését: leginkább HONG KONG (H.K.), de lehet TAIWAN, MACAU és egyéb más is.
Az óriási siker nyomán természetesen megjelentek a hamisítványok (fake) és a nem hivatalos (bootleg) játékok. Előbbiek az eredeti figurákat, kártyákat igyekeznek utánozni, míg utóbbiak olyan mértékben különböznek az originális termékektől - jellemzően gyatra minőségükkel és "egyedi" megvalósításukkal - hogy a gyűjtők körében külön kategóriaként váltak kedveltté. Emlékezzünk csak a 80-as években Magyarországon kapható borzasztó hazai figurákra, melyek ma már komoly pénzeket érhetnek. Külön "iparág" lett a repró fegyverek és tartozékok gyártása - bontás után ezek a kiegészítők bizony könnyen elkallódtak az évtizedek során.

A lista

Az alábbiakban felsorolom a klasszikus korszak 99 darab kártyás akciófiguráját. Ennek során az USA-ban megjelent verziókat vettem alapul, tehát a világ különböző országaiban gyártott, csomagolt, forgalmazott, hivatalos és nem hivatalos változatok széles skálájáról nem szólok. Még e körön belül is számtalan színbeli, festési, árnyalati, megformázási változata létezik egy-egy figurának.

A felsorolás ábécé sorrendben történik, a név a figura legelső kiadásának hátlapján olvasható verzió (a különféle sorozatokban megjelent és újra kiadott figurák megnevezése esetenként kisebb-nagyobb változásokon ment át).

2-1B
4-LOM
8D8
Admiral Ackbar
Amanaman
Anakin Skywalker
Arfive-Defour (R5-D4)
Artoo-Detoo (R2-D2)
Artoo-Detoo (R2-D2) With Pop Up Lightsaber
Artoo-Detoo (R2-D2) (with Sensorscope)
AT-AT Commander
AT-AT Driver
AT-ST Driver
A-Wing Pilot
Barada
Ben (Obi-Wan) Kenobi
Bespin Security Guard (1)
Bespin Security Guard (2)
Bib Fortuna
Biker Scout
Boba Fett
Bossk (Bounty Hunter)
B-Wing Pilot
Chewbacca
Chief Chirpa
Darth Vader
Death Squad Commander
Death Star Droid
Dengar
Emperor's Royal Guard
EV-9D9
FX-7 (Medical Droid)
Gamorrean Guard
General Madine
Greedo
Hammerhead
Han Solo
Han Solo (Bespin Outfit)
Han Solo (Hoth Outfit)
Han Solo (In Carbonite Chamber)
Han Solo (In Trench Coat)
IG-88 (Bounty Hunter)
Imperial Commander
Imperial Dignitary
Imperial Gunner
Imperial Stormtrooper (Hoth Battle Gear)
Imperial TIE Fighter Pilot
Jawa
Klaatu
Klaatu (In Skiff Guard Outfit)
Lando Calrissian
Lando Calrissian (General Pilot)
Lando Calrissian (Skiff Guard Disguise)
Leia (Hoth Outfit)
Leia Organa (Bespin Gown)
Lobot
Logray (Ewok Medicine Man)
Luke Skywalker
Luke Skywalker (Bespin Fatigues)
Luke Skywalker (Hoth Battle Gear)
Luke Skywalker (Imperial Stormtrooper Outfit)
Luke Skywalker (In Battle Poncho)
Luke Skywalker (Jedi Knight Outfit)
Luke Skywalker (X-Wing Pilot)
Lumat
Nien Nunb
Nikto
Paploo
Power Droid
Princess Leia Organa
Princess Leia Organa (Boushh Disguise)
Princess Leia Organa (In Combat Poncho)
Pruneface
Rancor Keeper
Rebel Commander
Rebel Commando
Rebel Soldier (Hoth Battle Gear)
Ree-Yees
Romba
Sand People
See-Threepio (C-3PO)
See-Threepio (C-3PO) With Removable Limbs
Snaggletooth
Squid Head
Stormtrooper
Sy Snootles and the Rebo Band Action Figure Set (Sy Snootles, Max Rebo, Droopy McCool)
Teebo
The Emperor
(Twin Pod) Cloud Car Pilot
Ugnaught
Walrus Man
Warok
Weequay
Wicket W. Warrick
Zuckuss
Yak Face
Yoda

Egyéb vintage

A Kenner a posztban eddig említett figurákon túl számos egyéb Star Wars-termékkel is kirukkolt, lássuk hát ezek rövid áttekintését:

Két, nálunk nem vetített televíziós rajzfilm-sorozat, a Droids és az Ewoks szereplőit felhasználva 1985-ben napvilágot látott 18 darab, érmével is ellátott kártyás akciófigura. A mozifilmekben is látható karakterek - Boba Fett és az A-szárnyú-pilóta kivételével - ezúttal a rajzfilmbéli alakjukban kerültek megmintázásra.

Volt ezen kívül 12 darab nagyobb méretű (7,5-15 inches, vagyis 19-38 cm-es) figura a mozifilmek szereplőivel, ötféle kreatúra (Wampa, Dewback, Rancor és kétféle Tauntaun), úgynevezett Special Action Figure Set és Reissue Set (2, 3 vagy 6 korábban kiadott akciófigura egybecsomagolása), több mint 40 jármű és űrhajó, berendezett vagy benépesíthető helyszínek (Playset, Display Stand), kiegészítő felszerelések és fegyverek (pl. az elveszett fegyverek pótlására szolgáló Action Figure Survival Kit), hordtáskák (Collector/Cary/Storage Cases) és apró méretű Micro Collection figurák.

Az Action Playsetek közül említsünk meg egy fontos szereplőt: nem más ő, mint a Tatooine főgengsztere, Jabba, a hutt. 1983-ban jelent meg őhájassága műanyag változata. A készlet a tróntalapzatán terpeszkedő hutt mellett tartalmazza Jabba udvari bolondját, a Salacious Crumb (Buja Féreg) nevezetű kowaki majom-gyíkot is.

jabba

A bejegyzés trackback címe:

https://chiefbrody.blog.hu/api/trackback/id/tr5112535785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fandor 2021.07.13. 22:32:30

Szuper összefoglaló. Megmaradt pár ilyen eredeti bábunk, meg kell néznem most mi van rájuk karistolva...
Úgy rémlik a legkorábbi darabokat úgy 1982 körül fater Párizsból hozta (Tatooine Luke, a kihúzható fénykarddal, R2, Chewbacca), jó eséllyel Meccano gyártmányok...
süti beállítások módosítása