Filmek, könyvek és képregények a múlt századból

Chief Brody

Frank Drebin a szabad világ védelmében

2016. szeptember 10. - Chief Brody

mainphoto

A ZAZ-trió (Jim Abrahams meg a Zucker testvérek, David és Jerry) korszakalkotó vígjátékai között ott van az Airplane! és a Top Secret! is, azonban a legtöbben alighanem a kultikus Nagyon különleges ügyosztály című sorozatból kinőtt Csupasz pisztoly-trilógiára emlékeznek vissza a legszívesebben. Az 1988-as első rész klasszikus nyitó jelenetében a Los Angeles-i rendőrség lökött hadnagya, Frank Drebin (Leslie Nielsen alakításában, aki idén februárban lett volna 90 éves) egymaga csap le Bejrútban az USA legnagyobb ellenségeinek titkos ülésére.

Az Amerika-ellenes gyűlésen összesen kilencen vesznek részt, közülük hatan a korszak jól ismert vezető politikusai. Lássuk hát, kik ők (a megjelenés sorrendjében) és mi történt velük azóta:

IDI AMIN DADA, 1971 és 1979 között Uganda diktátor elnöke. 2003-as haláláig Szaúd-Arábiában élt száműzetésben. Önmagának adományozott teljes neve így szól: Őkegyelmessége Doktor Idi Amin Dada hadseregtábornok, Örökös Elnök, a Győzedelmes Kereszt, a Kiváló Szolgálatért Érdemérem és a Hadikereszt viselője, a Szárazföld Minden Vadjának és a Tenger Minden Halának Ura, a Brit Birodalom Legyőzője Egész Afrikában és Különösen Ugandában, Skócia Királya.

Filmajánló: Az utolsó skót király (Forest Whitaker Oscar-díjat érő alakításával)

JASSZER ARAFAT palesztin vezető, 2004-ben hunyt el. Halálának oka a mai napig vitatott; mérgezés, AIDS, különféle betegségek, sőt az izraeliek lézerfegyveres merénylete is szerepel a teóriák között.

Mit tudunk meg róla a Csupasz pisztoly-ból: Zubbonyán "HELLÓ, a nevem YASSER" feliratú névtáblát hord.

MOAMMER KADHAFI ezredes, 1969-től Líbia vezetője. Az országban 2011-ben kitört forradalom során a felkelők lőtték agyon.

Mit tudunk meg róla a Csupasz pisztoly-ból: "Lefogytam 23 fontot, kérdezd meg, hogyan" feliratú jelvényt visel a ruháján (23 font kb. 10,5 kg).

MIHAIL SZERGEJEVICS GORBACSOV, 1985 és 1991 között a Szovjetunió első embere (a Kommunista Párt főtitkára, majd az ország elnöke). Lemondása után kisebb-nagyobb mértékben továbbra is részt vesz Oroszország politikai életében, illetve szerepet vállal nemzetközi rendezvényeken.

Mit tudunk meg róla a Csupasz pisztoly-ból: A fején lévő májfolt nem valódi, letörölhető (ellentétben a Csupasz pisztoly 2 és 1/2-ben szereplő Dr. Meinheimer fenekén található folttal).

Filmajánló: Rocky 4 (a Stallone-filmben nyújtott Gorbacsov-"alakítása" után kérték fel David Lloyd Austin színészt ugyanerre a szerepre Zuckerék)

KHOMEINI ajatollah, iráni vallási vezető, 1979-től 1989-es haláláig az ország államfője.

Mit tudunk meg róla a Csupasz pisztoly-ból: Turbánja alatt narancsszínű punk kakastaréjt visel.

Az ajatollahot alakító Charles Gherardi egy évvel később a Vissza a jövőbe 2-ben megkapta ugyanezt a karaktert, mint a 2015-béli Cafe 80's video-pincére.

FIDEL CASTRO, 1959-től 2008-ig Kuba miniszterelnöke, illetve elnöke. 82 éves korában vállalt önkéntes visszavonulása után átadta a hatalmat öccsének, Raúlnak. (UPDATE: Fidel 2016. november 25-én elhunyt)

Mit tudunk meg róla a Csupasz pisztoly-ból: Érdekes módon ő az egyetlen a hírhedt vezetők sorában, aki nem szólal meg a jelenetben, holott Castro szerepel a Guinness Rekordok Könyvében, mint az ENSZ-ben tartott leghosszabb beszéd prezentálója (4 óra 29 perc; 1960), abszolút rekordját pedig hazájában állította fel (7 óra 10 perc; 1986).

A hetedik összeesküvő neve Pahpshmir, aki később még szerepet kap a filmben, sőt a Csupasz pisztoly 3 1/3-ban ő lesz a főgonosz (neve a Pap-teszt, angolul Pap smear nevű nőgyógyászati vizsgálat variációja). A másik két "civil" nem beazonosítható.

Szaddám Huszein nem tűnik fel, hiszen három évvel vagyunk az első öbölháború előtt, amikor még nem az iraki diktátor volt az USA első számú közellensége (a félig-meddig ZAZ-film Nagy durranás első és második részében majd megkapja a magáét). Oszáma bin Láden szintén nem szerepel, mivel még csak akkoriban alapította meg az al-Káidát.

dictatorsofworld

Prince Hughes (Idi Amin), Raye Birk (Pahpshmir), David Katz (Arafat), Charles Gherardi (Khomeini), Robert LuJane (Kadhafi), David Lloyd Austin (Gorbacsov), David Zucker (rendező, író, producer), Robert K. Weiss (producer), Jerry Zucker (író, producer)

Mit tudunk meg a jelenetről a DVD audiokommentárjában (D. Zucker, Weiss és Peter Tilden):

  • Ez az első film, melynél a Paramount Pictures engedélyezte, hogy a filmzene már a céges logó alatt megszólaljon.
  • A gyűlésnek otthont adó épület külső képsorán a kaliforniai Glendale város könyvtára és művészeti központja látható. Csak egyetlen szögből készíthettek felvételt, mert amerikai stílusú lakóházak veszik körül a könyvtárat.
  • A jelenetben látható politikusok nem színészek, hanem saját magukat alakítják (nem igaz).
  • A valódi Gorbacsov fején a folt Észak-Vietnam alakú (nem igaz).
  • Leslie Nielsen a verekedéseknél nem használt kaszkadőrt (nem igaz).
  • A film Shakespeare A vihar című komédiája alapján készült (nem igaz).
  • A nyitó jelenet miatt az alkotók soha nem kaptak fenyegetést vagy gyűlölködő üzenetet.

A bejegyzés trackback címe:

https://chiefbrody.blog.hu/api/trackback/id/tr4512535767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsohàr 2016.09.11. 23:23:36

Nagyon nagy film!

Bruce94 2016.09.11. 23:53:18

A 3. részben Pahpshmir meg tiszteltette Kadhafiné őméltóságát, akinek köszönte a múltkori teát és süteményt.

Chief Brody 2016.09.12. 17:03:23

@Bruce94: Tényleg, ez nem is ugrott be a poszt írásakor :D
süti beállítások módosítása