Filmek, könyvek és képregények a múlt századból

Chief Brody

Alain Delon zsaru-filmjei a 80-as évekből

2016. augusztus 27. - Chief Brody

Pour-la-peau-dun-flicAz 1935-ben született francia filmikon, Alain Delon karrierje kezdetén leginkább kalandorokat és gengsztereket alakított, de később szívesen bújt filmbéli rendőrök és ex-rendőrök bőrébe. Ezeket a műveket szó szerint zsaru-moziknak nevezhetjük, hiszen címükben minden esetben szerepel a francia "flic" (zsaru) kifejezés.

Bár a tendencia két komolyabb hangvételű filmmel, az 1972-es Egy zsaruval és az 1975-ös Zsarutörténettel kezdődött, de jelen poszt témája a színész 80-as években mozikba került Zsaru-trilógiája. Szó szerint persze nem valódi trilógia ez, hiszen a filmek történetei és szereplői nem függenek össze, de témájuk, hangulatuk, stílusuk és az általuk megteremtett jellegzetesen európai rendőrkarakter alapján nyugodtan kezelhetjük egységként a három mozgóképet.

Közös jellemzőjük, hogy kőkemény akció-krimikről van szó, melyeken egyértelműen érződik a korszak hasonló témájú amerikai filmjeinek hatása, ugyanakkor mégis egyedi francia hangulatot árasztanak. Nem igazán művészi értékükért szeretjük őket, sokkal inkább a hol humoros, hol drámai, néha melankolikus, a tipikus hollywoodi happy endet nélkülöző, mással össze nem téveszthető történetvezetésért és frankofón életérzésért. A 70-es és 80-as években Magyarországon fontos szerepet töltöttek be a politikamentes francia és olasz filmek, azok forgalmazása - ellensúlyozandó az amerikai kínálatot - kifejezetten támogatott volt; Delon, Belmondo vagy Bud Spencer komoly rajongótáborral rendelkezett nálunk. Az alább említett műveket természetesen szintén bemutatták a hazai filmszínházak.

Mindhárom film közös jellemzője, hogy Delon produceri és társ-forgatókönyvírói szerepet is vállalt bennük, sőt az 1981-es nyitófilmet maga is rendezte. A korszak műfaji kliséinek megfelelően a filmekben vannak ütős beszólások, autós üldözés Párizs vagy Lyon utcáin, korrupt rendőrök, szépséges partnernő a főhős mellett, és természetesen mindenki folyamatosan dohányzik.

EGY ZSARU BŐRÉÉRT (1981)

"- Idejében érkeztünk?"
"- Már ami a megerőszakolásomat illeti? Nem, öregem, elkéstetek."

Delon ezúttal a magándetektívként dolgozó korábbi rendőrfelügyelőt, Choucas-t alakítja, aki egy eltűnési ügy felgöngyölítése során rendőri korrupcióra és komoly bűncselekményekre bukkan; a becsülete és élete függ attól, hogy az eset végére járjon.

Az alkotás betétdala, az Oscar Benson által előadott Bensonhurst Blues akkoriban hazánkban is slágerré vált, gyakori kérés volt a rádiós kívánságműsorban. A női főszerepet Anne Parillaud kapta, akit az évtized végén Luc Besson Nikitájának címszerepe tett igazán ismertté. A film komoly sikert aratott hazájában, közel 2,4 millió francia volt rá kíváncsi a mozivásznon.

A ZSARU SZAVA (1985)

"- Esküszöm, leültetem őket és a maximumot kapják!"
"- A maximum az ebben van, érted?" (a pisztolyára mutat)

A színészlegenda ismét egy megkeseredett volt hekust játszik. Daniel Pratt a lánya meggyilkolása miatt tér vissza egy afrikai szigetről Lyonba, hogy felkutassa és kivégezze az elkövetőket. A háttérben kibontakozó események természetesen sokkal messzebbre vezetnek, mint a személyes bosszú...

Egyértelműen ez a trilógia legamerikásabb darabja: az 50 éves Delon látványosan kigyúrt meztelen felsőtesttel verekszik, Rocky-stílusú zenés edzésmontázst is láthatunk vele, az eredeti poszteren kézigránáttal zsonglőrködik, és Phyllis Nelsonnal együtt ő énekli a vége főcím alatt hallható "I don't know" című dalt is. Az afrikai jeleneteket Kongóban forgatták. A moziban kisebb szerepet kapott két ismert sportoló is: Stéphane Ferrara francia nemzeti bokszbajnok és Dominique Valera 9. danos karatemester, többszörös Európa- és világbajnok. 2,5 milliós nézettségével Franciaországban a film megelőzte az ugyanabban az évben bemutatott James Bond menetet, a Halálvágtát.

NE ÉBRESZD FEL AZ ALVÓ ZSARUT (1988)

"- Te lenni kifáradt, enyém kicsi zsaru?"
"- Nem, már nem vagyok zsaru."
"- Ők fájdalom neked?"
"- Én is fájdalom nekik."
"- Ezt hiszem neked."

Eugene Grindel főfelügyelő egy rendőrökből álló szélsőjobboldali, önbíráskodó csoport, a "Rendőr Számonkérés" nyomába ered, akik saját kezükbe próbálják venni az igazságszolgáltatást.

A mozi alapjául szolgáló regényt az a Frédéric Fajardie jegyzi, aki már A zsaru szava forgatókönyvének írásába is besegített, ahogy a két film rendezőjének személye, Jose Pinheiro is megegyezik. Delon a francia színészóriás, az 1976-ban elhunyt Jean Gabin emlékének ajánlotta a művet. Emlékezetes a film pesszimista utolsó képsora, Grindel géppisztoly-sorozat hangjára szétszakadó szolgálati igazolványa.

Érdekesség, hogy német nyelvterületen - ahol szintén komoly népszerűségnek örvendett a francia sztár - utóbbi két filmjét Der Panther és Panther II címen forgalmazták, közvetlen folytatásnak feltüntetve a Ne ébreszd fel az alvó zsarut. Mondjuk nem volt szokatlan húzás ez akkoriban a germánoktól, például árukapcsolási okokból Belmondo A magányos zsaru című filmjét Der Profi 2 elnevezéssel mutatták be, annak ellenére, hogy A profi főszereplő karaktere meghalt a film végén. Ha már Jean-Paul Belmondónál tartunk, az idő szavát megérezve ő is letett három "flic"-filmet a 80-as években az asztalra: a már említettek mellett A kívülálló tartozik még ide.

A Delon trilógia mindhárom filmje hozzáférhető nálunk is DVD-n, a színész magyar hangja természetesen - és szerencsére - minden esetben a néhai Fülöp Zsigmond.

Delon egyébiránt hosszú kihagyás után, a 2000-es években tért vissza a rendőri szerepekhez, ezúttal a televízióban, a Fabio Montale és a Frank Riva című minisorozatokkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://chiefbrody.blog.hu/api/trackback/id/tr4012529953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása