Filmek, könyvek és képregények a múlt századból

Chief Brody

Gyilkos csápok és Cápaember

2016. augusztus 20. - Chief Brody

Hazai televíziós csatornáink időnként műsorukra tűznek két tévéfilmet (pontosabban két kétrészes minisorozatot), melyek az eredeti Cápa-regény szerzője, Peter Benchley könyvei alapján készültek.

Bár sokan illették kritikával a szóban forgó műveket, én kedvelem azokat tengeri fenevad témájuk és tipikus 90-es évekbeli hangulatuk miatt; mindkét film sikeresen lovagolta meg az akkor csúcson lévő X-akták szörnyes-összeesküvés-elméletes divathullámát és Benchley kissé már megkopott hírnevét.

Az 1996-ban bemutatott A szörny (The Beast) a nálunk is olvasható Gyilkos csápok című 1991-es regény megfilmesítése. A tengerparti üdülőhelyet terrorizáló óriáspolip és a vele szembeszálló kis csapat története nem kevéssé emlékeztet a Cápára, ennek ellenére szórakoztató alkotás.

Benchley producerként is részt vett az alkotói folyamatban. A főszereplő William Petersen már ekkor sem volt ismeretlen a szakmában, de a világhírnevet pár évvel később Grissom szerepe hozta meg neki a CSI: A helyszínelők sorozatban.

beastmix

Két évvel később került képernyőkre a Creature (nálunk Cápaember és Tökéletes ragadozó címen is ismert), mely a szerző 1994-es - magyarul nem kiadott - White Shark című regényen alapszik. Az emberekre támadó teremtmény ezúttal egy cápa/ember hibrid, melyet a második világháború idején német tudósok (regény), illetve a vietnami háború során az amerikai haditengerészet (film) hozott létre.

A főszereplők Craig T. Nelson (nekem mindig a Poltergeist I-II családfője és a Dutyi dili gonosz börtönőre ugrik be róla) és Kim Cattrall (Szex és New York); egy cameo erejéig Peter Benchley is feltűnik. A címszereplő lényt Stan Winston stúdiója keltette életre, így olyan félelmetes csapat tagja lett, melyben ott van a Terminátor, a Predator és az Aliens idegenjei.

A filmváltozat megjelenése után a regény újabb kiadásai már szintén a Creature címet kapták.

creaturemix

Külföldön mindkét minisorozat beszerezhető DVD-n és Blu-ray lemezen; nálunk sajnos egyik sem kapható.

© Chief Brody 2011-11-04 "A Cápa-filmek blogja"

A bejegyzés trackback címe:

https://chiefbrody.blog.hu/api/trackback/id/tr8512535763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása