Filmek, könyvek és képregények a múlt századból

Chief Brody

Tiltott világ - Egy elfeledett gyöngyszem

2016. augusztus 15. - Chief Brody

header

A 80-as évek videós őskorából talán sokan emlékeznek vissza szívesen a Forbidden World (Tiltott világ) című B-kategóriás Alien-utánzat sci-fi-re, mely egyedi hangulatával és olcsó megoldásai ellenére is figyelemre méltó látványvilágával megérdemli, hogy ne merüljön feledésbe. A hazánkban hivatalosan soha be nem mutatott mű az amerikai Shout! Factory kiadó Roger Corman sorozatának keretében 2010-ben jelent meg kétlemezes DVD és Blu-ray kiadásban. Ennek extrái alapján készítettem az alábbi összeállítást.

A Forbidden World (másik ismert címén: Mutant) a kis költségvetésű és független filmek híres-hírhedt királya, Roger Corman New World Pictures nevű cégének terméke. Az 1982-ben bemutatott, mára kultikus státuszt nyert művet mindössze 1 millió dolláros büdzséből forgatták le 20 nap alatt a New World Pictures stúdiójában, melyet egy régi fatelepből alakítottak át. A rendező Allan Holzman (aki jóval később, 1996-ban Emmy-díjat nyert egy holokauszt témájú dokumentumfilmmel) az 1980-as évek elején Cormannak dolgozott, mint filmvágó (Battle Beyond the Stars) és másodrendező. Akárcsak olyan korábbi vágók, mint Joe Dante (Piranha, Üvöltés, Szörnyecskék) vagy Allan Arkush, Holzman is vágyott a rendezői székbe.

Mivel az 1981-es A félelem galaxisa (Galaxy of Terror) című sci-fi-horror (a fiatal James Cameron segédrendezésében készült másik Alien utánérzés) díszleteit még nem szedték szét, és a hét végéig a bérelt kamerákat sem kellett visszaadni, Corman lehetőséget adott Holzmannak arra, hogy egy nap alatt forgasson valami figyelemre méltót. Holzman gyorsan beszervezte Jesse Vint színészt, ráadott valami egyenruhafélét, és egy rögtönzött forgatókönyv alapján felvett egy 7 perces, 94 beállításból álló pörgős jelenetet, mely tartalmazott néhány felhasználatlan effektet is a Battle Beyond the Stars-ból. Corman le volt nyűgözve; ebből a tesztfelvételből lett a Forbidden World nyitó űrcsata-jelenete, melynek az égvilágon semmi köze nincs a későbbi sztorihoz.

A történet egyébként nem túl bonyolult: egy misztikus, nyálkás, szinte elpusztíthatatlan idegen lény szabadul el egy mélyűri tudományos kutatótelepen, ahol a szereplők – közöttük dögös tudóshölgyek – megpróbálják felkutatni és ártalmatlanná tenni.

Érdemes talán megemlíteni a jelenetet, melyben a két női szereplő (egy közös zuhanyozás után) elhatározza, hogy a bázis számítógépén keresztül kapcsolatba lépnek a lénnyel. Ez meg is történik, azonban a begépelt angol szöveget valahogy felfogó szörny sajnálatos módon félreérti a „coexist” szót, és a békés egymás mellett élés helyett inkább az egymásban élésre koncentrál…

A Forbidden World kiváló bizonyíték arra, hogy lehet tisztességes és szórakoztató sci-fit forgatni az alacsony költségvetés és a feszített forgatási határidő ellenére is. A belső terek high-tech űrcuccnak látszó berendezéseit például gyorskajás dobozokból, PVC-csövekből és csomagolóanyagokból hozták létre. A filmben van minden, ami műfaji követelmény: űrhajók, lézerfegyverek, nagyfogú, vicsorgó idegen lény, voyeurizmus, vér és nyálka, felrobbanó dolgok, na és persze buja nőszemélyek. Mindez alig 77 percbe belezsúfolva. Dicséret illeti még Susan Justin Los Angeles-i New Wave zenész/zeneszerző hangulatos elektronikus aláfestő muzsikáját.

A film tagja annak az elhíresült „Nagy 3”-nak, melyek meglovagolták Ridley Scott Alien-jének sikerét: a már említett Galaxy of Terror mellett ide tartozik még az 1981-es Inseminoid.

forbid

Holzman eredeti változata 5 perccel hosszabb volt, azonban Corman megvágatta a filmet, mivel a plusz jelenetek humort vittek volna a történetbe, mely a producer szerint nem horrorba való. A bevezetőben említett Shout! Factory kiadványok ezt a rendezői vágást is tartalmazzák.

A TELJES FILMSZTORI (spoiler!)

A sivatagos Xarbia bolygón kialakított kutatóbázis személyzete létrehoz egy kísérleti életformát, melyet "20-as alany"-nak neveznek el. A lényt a galaxist veszélyeztető élelmiszerhiány elhárítása céljából fejlesztik ki a "Proto B" nevű szintetikus DNS-törzsből. A 20-as alany azonban rohamosan és megállíthatatlanul mutálódni kezd, elpusztítja a laboratórium kísérleti állatait, majd begubózza magát. A gubóból kikelve a teremtmény tovább fejlődik, és nekilát legyilkolni az állomás személyzetét.

A hivatásos problémaelhárítót, Mike Colbyt és társát, a robot SAM-104-et irányítják a helyszínre, hogy vizsgálják ki az eseményeket. Colby úgy dönt, hogy a további halálesetek megelőzése érdekében meg kell semmisíteni a 20-as alanyt, szándéka azonban a tudósok ellenállásába és titkolózásába ütközik.

Miközben a 20-as alany vérengző ámokfutása nyomán egyre csökken a bázis létszáma, fény derül a sötét titokra: a lény genetikai összetevője emberi DNS-t is tartalmaz. Amikor a szörnyeteg elkapja prédáját, Proto B DNS-törzset fecskendez belé, mely elkezdi eltávolítani a különféle sejtek genetikai különbségeit: az áldozat még élő teste így lassan egy halom kocsonyás tiszta fehérjévé folyik szét, ami a 20-as alany táplálékául szolgál.

forbidden-world-mutant-june-chadwick

A végső mutáción átesett teremtményt végül sikerül legyőzni, miután megetetik vele a vezető bakteriológus rákos máját, melynek következtében a 20-as alany teste genetikusan, belülről pusztítja el önmagát.

REGÉNYVÁLTOZAT

A film novellizációját 1994-ben adta ki hazánkban az Új Vénusz Lap- és Könyvkiadó, Tiltott világ – Új Alien címen, James Russell tollából. A dologban az a legérdekesebb, hogy az egyébként egész élvezetesre sikeredett könyv nyomát sehol nem találni az angol nyelvű világhálón. A kötet nagy eséllyel azon nem hivatalos, magyar szerzők által álnéven írt művek számát gyarapítja, melyek a 90-es években például az Alien, Predator, AvP, Terminator vagy Doom márkanév alatt születtek.

A bejegyzés trackback címe:

https://chiefbrody.blog.hu/api/trackback/id/tr7212529947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RevoltED 2016.08.17. 11:52:17

Húha!!!!! Lehet ez az a film amit már kb 10 éve keresek :D
süti beállítások módosítása