Filmek, könyvek és képregények a múlt századból

Chief Brody

Dolog, Valami, Izé, Lény – a THE THING történelme

2016. augusztus 08. - Chief Brody

1938. augusztus

Az Astounding Science-Fiction magazinban megjelenik John W. Campbell Jr. amerikai sci-fi író „Who Goes There?” című novellája. A Don A. Stuart írói álnéven jegyzett művet ma már minden idők egyik legjobb fantasztikus novellájának tartják. A történetben egy antarktiszi kutatóállomás személyzete egy évmilliókkal ezelőtt lezuhant és jégbe fagyott idegen űrhajtót talál. A jármű felolvasztott utasa - melyről kiderül, hogy képes imitálni bármely élőlény testét és személyiségét – gyilkolni kezdi a tudósokat…

thing-21951. április 6.

Bemutatják Howard Hawks producer és Christian Nyby rendező amerikai sci-fi-horror filmjét, a fekete-fehér The Thing from Another World-öt, mely Campbell novellájának első filmes feldolgozása. A legfőbb különbség az íráshoz képest, hogy az idegen lény humanoid, sejtszerkezete a növényekéhez hasonlít, és nem rendelkezik a novellában fontos szerepet játszó utánzó képességgel.

1952

Egy John Carpenter nevű négyéves amerikai kisfiú egy vidéki moziban megnézi a The Thing from Another World-öt; a mű óriási hatást gyakorol a gyerekre.

1972. szeptember 30.

A sitgesi filmfesztiválon bemutatják a Horror Express című angol-spanyol kis költségvetésű horrorfilmet, mely laza feldolgozása Campbell művének. A Christopher Lee, Peter Cushing és Telly Savalas szereplésével készült film története szerint egy humanoid lény fagyott testét szállítják a Transzszibériai expresszen…

1976

Stuart Cohen producer megszerzi az eredeti novella megfilmesítési jogait, majd Lawrence Turman és David Foster producerekkel együtt, a Universal Pictures támogatásával nekilát egy új feldolgozás előkészítésének. Ugyanebben az évben a Starstream magazinban megjelenik Campbell művének képregény-változata.

1979

Az A nyolcadik utas: a Halál sikerének köszönhetően a röviden csak The Thing címet viselő filmterv végleg zöld utat kap a Universaltól, és az előző évben bemutatott Halloween hatására, Cohen korábbi javaslata alapján engedélyezik, hogy John Carpenter üljön a rendezői székbe.

1979. augusztus

Több forgatókönyvíró korábbi sikertelen próbálkozása után végül Bill Lancastar kapja meg a szkript megírásának feladatát. Cohennel és Carpenterrel együtt úgy döntenek, hogy az eddigi verziókkal ellentétben sokkal hűbbek lesznek Campbell novellájához, és visszahozzák a lény imitációs, alakváltó képességét.

1981

Megkezdődik a forgatási helyszínek keresése, illetve a szereposztás. MacReady helikopterpilóta szerepét Carpenter „házi” színésze, Kurt Russell kapja.

1981-1982

A film forgatása három fő helyszínen zajlik. 1981. júniusában az alaszkai Juneau közelében veszik fel a nagy területet igénylő külső „havas” jeleneteket, például a kutya helikopteres üldözését. Eközben a kanadai Brit Columbia tartomány Stewart nevű városkája mellett elkezdik felépíteni a sarkvidéki kutatóállomások díszletét, ahol december 2-án megkezdődik a külső felvételek rögzítése. 1981. augusztus 24-én Los Angelesben, a Universal stúdióiban kezdetét veszi a belső jelenetek 12 hetes forgatása. Ugyancsak a filmgyár műhelyeiben szorgoskodik Rob Bottin és csapata a bonyolult lényeffektusok elkészítésén. A film utómunkálatai egészen 1982 tavaszáig eltartanak.

1982. június 25.

A The Thing premierje a Hollywood Pacific Theatre-ben.

thingposter

1982

Alan Dean Foster tollából megjelenik a film regényváltozata, illetve bakelitlemezen és kazettán kiadják Ennio Morricone filmzenéjét (CD-n csak 1991-ben).

1982 után

A film bemutatója idején negatív kritikákat kap, és bevétele is éppen hogy csak behozza a gyártási költségeket; utóbbi egyes vélemények szerint többek között egy másik földönkívülivel, a szintén 1982-ben debütált E. T.-vel szembeni reménytelen verseny következménye. Ugyanakkor a 80-as években kiadott videokazetták, video- és lézerlemezek, valamint a televíziós vetítések komoly rajongótábort alakítanak ki, és a kritikusok véleménye is pozitív irányba mozdul el. Carpenter alkotását ma már egyöntetűen műfaji mesterműnek és minden idők egyik legjobb sci-fi-horrorjának tartják.

1991-1994

A Dark Horse Comics képregény-kiadó négy speciális Thing-történetet jelentet meg, melyek a Carpenter-film folytatásaként szolgálnak (The Thing from Another World, The Thing from Another World: Climate of Fear, The Thing from Another World: Eternal Vows, The Thing from Another World: Questionable Research). Az első három sztori 10 önálló Thing-lapszámban, a negyedik pedig a kiadó más sorozatait is tartalmazó 4 számban jelenik meg. A kiadó azért az 1951-es film címét használta, mert nem akartak jogi problémát a Marvel Fantasztikus Négyesének egyik tagja, a Lény (the Thing) névazonossága miatt.

1993. november 5.

Képernyőre kerül az X-akták tévésorozat első évadának 8. epizódja, az Ice (A jég), mely egy alaszkai kutatóbázison játszódik, és az alkotók bevallása szerint a Campbell novella és filmes feldolgozásai adták hozzá az ihletet.

1998. szeptember 8.

Az 1982-es film első DVD-kiadása. A korong számtalan egyéb extra mellett tartalmazza a kiadás évében készült John Carpenter’s The Thing – Terror Takes Shape című 80 perces dokumentumfilmet a mű keletkezéséről; a Michael Matessino által írt és rendezett alkotásban szinte minden fontos stábtag és színész megszólal. A kiadvány egyetlen hiányossága, hogy a film nem a szélesvásznú tévékre optimalizált anamorf képpel került a lemezre; ezt csak a 2004-es új kiadáson javították.

2002

Megjelenik a The Thing című videojáték, mely az 1982-es film történetét folytatja. A Windows-ra, Xboxra és PlayStation 2-re fejlesztett játék egyik szereplőjének hangját maga John Carpenter adja. A BBC ugyanebben az évben rádiójáték formájában is feldolgozza Campbell eredeti novelláját.

A 2000-es években egyébként a Universal Studios floridai szórakoztató parkjában több alkalommal rendeznek The Thing tematikájú produkciót, illetve több kiadó is jelentet meg akciófigurákat a témában.

2003. augusztus 5.

Az 1951-es film első DVD-kiadása. Négy évvel később Európában megjelenik egy kétlemezes változat, mely tartalmazza John Carpenter audiokommentárját és a film színezett verzióját is.

2006. október 24.

Az 1982-es film HD-DVD kiadása.

2008. szeptember 30.

Az 1982-es film első Blu-ray kiadása.

2010. január

A Clarkesworld Magazine megjelenteti Peter Watts The Things című novelláját, mely az idegen lény szemszögéből mutatja be a Carpenter-film történéseit.

2011. október 10.

Bemutatják az 1982-es mű előzményfilmjét, ugyancsak The Thing címmel. A norvég Matthijs van Heijningen által rendezett film sztorija pontosan ott végződik, ahol Carpenter alkotása kezdődik, és alapvetően a korábbi filmben csak kiégett, halott helyként látott norvég bázison történteket meséli el.

A Dark Horse Comics a film reklámkampányának részeként szeptemberben megjelentet egy digitális képregényt The Thing – The Northman Nightmare címmel, mely egy több száz évvel korábban játszódó előzmény-történet.

2012. január 31.

Az előzményfilm megjelenik DVD-n és Blu-ray lemezen.

2016. március 31.

Japánban megjelenik az 1951-es film Blu-ray lemezen.

2016. szeptember 20.

A Shout! Factory kiadó megjelenteti az 1982-es film kétlemezes, gyűjtői Blu-ray változatát, a régiek mellett vadonatúj extrákkal kiegészítve.

KIS MAGYAR THING TÖRTÉNELEM

1982 után

A magyarországi mozik nem mutatják be sem az 1951-es, sem az 1982-es filmet, de utóbbi a korszakra jellemző, angol vagy német nyelvterületről származó videofelvételek útján nálunk is kultikus státuszt nyer.

1990-es évek

A dolog címen a Zoom Kft. megjelenteti VHS-kazettán Carpenter filmjét, szinkront is készíttetnek hozzá. A Magyar Televízió 1994-ben leadja a filmet, egy második szinkronnal. Utóbbi vetítés során az A valami címet használják, azonban ez egyedi eset, A dolog válik hivatalos magyar címmé. Az 1951-es film is felbukkan a tévében, A lény – egy másik világból címen.

1992. december

Az Analógia SF és fantasy antológiában megjelenik Campbell eredeti novellája (Don A. Stuart: Az izé).

1993

A Valhalla Páholy Kft. kiadja Alan Dean Foster filmregényét.

2009

A Select Video megjelenteti az 1982-es filmet DVD-n. A minden igényt kielégítő kiadás magyar szinkront és rengeteg feliratos extrát tartalmaz, közöttük a Terror Takes Shape dokumentumfilmet is. Magyar vonatkozású Blu-ray a mai napig nem látott napvilágot.

2011-2012

Néhány héttel az eredeti premier után a hazai mozik is vetítik az előzményfilmet, majd saját DVD-t és Blu-rayt is kapunk.

Ajánlott olvasmányok: Anne Billson: The Thing; Jez Conolly: The Thing (Devil's Advocate)

Ajánlott honlap: outpost31

A bejegyzés trackback címe:

https://chiefbrody.blog.hu/api/trackback/id/tr4212529939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása